Είστε υποκριτές!

Το σημερινό θέμα του άρθρου μου έχει να κάνει με ένα γεγονός που συνέβη κάποιους μήνες πριν και υπέπεσε στην αντίληψη μου σχετικά πρόσφατα, αλλά είναι πολύ επίκαιρο όσον αφορά τη θεματολογία του. Μια ημέρα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, το ελληνικό twitter σείστηκε από την δημοσιοποίηση φωτογραφιών, με προσωπικές στιγμές διαφόρων γυναικών. Όπως ήταν -φυσικά- αναμενόμενο, η συγκεκριμένη ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα τον διαξιφισμό διαφόρων εξειδικευμένων ελληνικών trolls και φυσικά την κατακραυγή, μετά από πολύωρο debate, των γυναικών. Το δικαστήριο απεφάνθη: Ένοχος το θύμα!

Είναι απίστευτο πώς η κοινωνία στην οποία ζούμε έχει τόσο μεγάλο μένος ενάντια στη γυναικεία σεξουαλικότητα και κάθε της έκφραση. Παράλληλα κρατάει μια στάση τόσο υποκριτική… Προσπαθεί με κάθε τρόπο να την καταδικάσει μεν, αλλά κάνει και το “κέφι” της, ταυτόχρονα, μαζί της. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι κατέβασαν τις φωτογραφίες των γυναικών για να τις χρησιμοποιήσουν για προσωπική τους ευχαρίστηση, είναι οι ίδιοι που βλέπουν την πράξη αυτή ως ανήθικη και καταδικαστέα. «Μα καλά, δεν πρόσεχε που έστελνε τις φωτογραφίες;», «Καλά να πάθει η π******!», είναι μόνο μερικά από τα σχόλια που ειπώθηκαν σε αυτή τη “μεγαλειώδη” δημόσια συζήτηση που έλαβε χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς υπερβολή, αυτά τα σχόλια είναι μικρογραφία δηλώσεων που αφορούν θύματα βιασμού. «Καλά, αυτή πώς κυκλοφορούσε έτσι έξω; Τι περίμενε, να της προσφέρουν λουλούδια;», είναι ένα από τα σχόλια που έχω ακούσει και ανατρίχιασα σε όλο μου το κορμί.

Παρεμπιπτόντως, μιας και άνοιξα αυτό το θέμα, μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδίκτυο και να ρίξετε μια ματιά σε μια έκθεση στις Βρυξέλλες, η οποία έχει να κάνει με ρούχα τα οποία φορούσαν τα θύματα βιασμού την ώρα αυτής της αποτρόπαιας πράξης. Αλήθεια, θα συνθλίψει όλο το σεξιστικό δόγμα της πατριαρχικής κοινωνίας που βιώνουμε. Δείτε περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Το δικαίωμα μου να έχω τον έλεγχο του σώματος μου είναι αναφαίρετο και -αν δεν απατώμαι- έχει κατοχυρωθεί από την διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το να θέλει μια γυναίκα να διεγείρει σεξουαλικά κάποιον υποψήφιο εραστή, είναι επιλογή της και δεν μπορεί να γίνει επίκεντρο χλευασμού και διαπόμπευσης. Άλλωστε, το πολύ βασικό είναι πως κατά πάσα πιθανότητα η αποστολή των εν λόγω φωτογραφιών έγινε κοινή συναινέσει. Που αυτό ισούται με κάτι ακόμα χειρότερο: την έλλειψη εχεμύθειας μεταξύ των ερωτικών συντρόφων. Την υποτιθέμενη αγάπη που νιώθουν, η οποία ύστερα μεταφράζεται σε δημοσιοποίηση των προσωπικών στιγμών τους. Σαν μια γλυκιά εκδίκηση, που όμως κάθε άλλο παρά τον αποστολέα δεν τιμά. Η πράξη αυτή είναι γνωστή ως «revenge porn«.

Γιατί, φίλε μου, δεν υπήρξε κάποιο έγκλημα και εσύ ως ένας vigilante το έβγαλες στη φόρα για να σώσεις τον κοινωνικό σου περίγυρο. Η κοπέλα ένιωσε ό,τι νιώθεις και εσύ… ηδονή! Μήπως τα ηθικά ματάκια σου δεν διάβασαν καλά; Ηδονή!

Επιτέλους, πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στην ποινικοποίηση της σεξουαλικής έκφρασης. Έπειτα από συνεννόηση και χωρίς να βλάπτει σωματικά ή ακόμα και ψυχικά κάποιον από τους πρωταγωνιστές της, επιβάλλεται να γίνει δεκτή. Η απόφαση του τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του -ή τώρα πλέον και στο chat του- είναι επιλογή του και σε καμία περίπτωση περιεχόμενο για δημόσια χρήση. Όταν την χλευάζεις και την δείχνεις επιτακτικά, ουσιαστικά υποβαθμίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Άλλωστε, το λέει και ο σοφός λαός κατά τ’άλλα: «Όποιος ψάχνει να βρει λερωμένη την δικιά σου φωλιά, μάλλον την έχει ο ίδιος». Όχι, μην μπερδεύεσαι. Δεν είσαι και ‘συ εγκληματίας… Υποκριτής είσαι!

~ֆίλιππος~

©Φίλιππος, Topicap 2/2/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s