Ο κόσμος είναι μια πύρινη λαίλαπα, μα αυτός κάθεται στον καναπέ αραχτός. Η κοιλάρα του εξέχει από την μπλούζα και μια μπίρα βρίσκεται στο χέρι του. Η τηλεόραση μπροστά του παίζει ειδήσεις.

Σκέψου τον επιχειρηματία, με λεφτά και κύρος. Ή έναν απλό υπάλληλο με χρήματα ίσα να συντηρεί την οικογένεια του. Σκέψου τον να τρώει σε ακριβά εστιατόρια και να φοράει φανφαρέ κοστούμια. Ή για να μην σε κουράζω, σκέψου τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Αυτός ο άνθρωπος οδηγεί ένα πολυτελές αμάξι και η τηλεόραση μέσα από την οθόνη της οποίας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή την επικαιρότητα είναι όση ολόκληρος ο τείχος του δωματίου σου. Ή μάλλον… αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε γνωρίζεις. Θα μπορούσες να είσαι εσύ. Είναι εύκολο να ταυτιστείς, έτσι δεν είναι; Τώρα σκέψου πως ξυπνάς και οι σειρήνες του πολέμου σείουν τον τόπο. Μπαίνεις μέσα στο γυαλί της τηλεόρασης, περνάς στην άλλη πλευρά. Πώς να σου το πω;

Οι νεκροί άνθρωποι, τα χαλάσματα και οι εκρήξεις δεν είναι πλέον εικόνες σε ένα κουτί. Είναι η μόνη σου αλήθεια. Η ζωή σου κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, τόσο λεπτή που αμφιβάλλεις ακόμα κι ο ίδιος αν είναι ακόμα ακέραιη. Γύρω σου, όλοι όσοι αγαπάς είναι νεκροί. Όλος σου ο λαός είναι νεκρός. Κι εσύ, από καθαρή τύχη είσαι ακόμα ζωντανός.

Τύχη είπα; Χα… Ποια τύχη; Δεν σου έχει μείνει τίποτα, φιλαράκο. Το σπίτι σου, τα γύρω κτήρια, η πόλη ολόκληρη είναι χαλάσματα κάτω από τα οποία ρέει άφθονο αίμα των ανθρώπων που κάποτε ζούσαν μαζί σου.

Φερ’το στο μυαλό σου… Την επόμενη φορά που θα δεις σε εκείνο το μαύρο κουτί που έχεις στο σαλόνι σκηνές από πόλεμο, φέρε αυτό στο μυαλό σου. Φύγε από τον καναπέ και γίνε για μερικά δευτερόλεπτα μέρος της κτηνωδίας που παρακολουθείς με τόση απάθεια.

Και ύστερα, έλα και πες μου ξανά. Πες μου ξανά την λέξη «πόλεμος» χωρίς να βουρκώσεις. Μίλα ξανά για θάνατο χωρίς να ανατριχιάσεις. Πες πως είσαι άτυχος, γιατί δεν έχεις αρκετά μεγάλο σπίτι. Τόλμα να κοιτάξεις ξανά με απέχθεια τους πολεμικούς μετανάστες, τη στιγμή που ώρες νωρίτερα το χαζοκούτι σού έδειχνε χωρίς κανέναν ενδοιασμό μια ολόκληρη χώρα να γίνεται πυροτέχνημα.

~₦ικήτα~

 

 

 

©Νικήτα, Topicαπ 1/3/18