Υπάρχουν στιγμές σαν κι αυτές, που απλά συνειδητοποιείς πως η ζωή αξίζει, ρε φίλε. Ο κόσμος συντονίζεται με εσένα και παύει να είναι τόσο χαώδης και αίφνης, η πραγματικότητά σου γίνεται ταινία αναφοράς στα 90s. Ξέρεις… με εκείνη την ανεμελιά και την ελευθερία, την καλή παρέα και τις απλές, αλλά σουρεάλ καταστάσεις. Αν είσαι νέος, καταλαβαίνεις ακριβώς για ποιες στιγμές μιλάω. Αν είσαι πιο παλιός, σου έχουν ήδη έρθει στο μυαλό παραδείγματα της άγριας νιότης.

Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Είναι οι φιλοσοφικές συζητήσεις μετά από ένα μπουκάλι κρασί. Είναι το πρώτο κλάμα ενός παιδιού, είναι το χαμόγελο της μαμάς σου. Είναι οι πεταλούδες πριν το πρώτο ραντεβού και είναι και η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι άνθρωπός σου δεν είναι ο Θεός. Είναι η τελευταία μέρα στο σχολείο και η συναυλία του καλλιτέχνη που λατρεύεις και τραγουδάς μέχρι να σου κοπεί η ανάσα.

Είναι το βρώμικο που τρως το ξημέρωμα με την παρέα σου, μουγκρίζοντας από ευχαρίστηση και ακούγοντας τη μουσική σας, ή η στιγμή που τραγουδάτε όλοι μαζί το αγαπημένο σας τραγούδι. Είναι τα μάτια του αγαπημένου σου. Είναι ο πρώτος σου μισθός. Είναι και η μυρωδιά του καφέ όταν ξυπνάς και το αναμμένο τζάκι μια βροχερή, παγωμένη μέρα. Είναι τα παιχνίδια που παίζετε, σαν μικρά παιδιά, η συνάντηση με έναν παλιό φίλο. Είναι η πρώτη γουλιά από ένα πολύ καλό ποτό, μετά από μια συλλογική πρόποση.

Είναι ένα ουράνιο τόξο που ξεπροβάλει μέσα από τα σύννεφα και είναι και η θέα της πόλης από ψηλά. Είναι ένας νέος τόπος και μια καινούρια γνώση. Είναι οι στιγμές που θυμάσαι ότι είσαι υγιής. Είναι, ακόμα, και η στιγμή που βοηθάς έναν συνάνθρωπό σου. Είναι η ικανοποίηση που παίρνεις όταν βρίσκεις το δίκιο σου και νικάς σε μια λογομαχία.

Γιατί σε στιγμές σαν κι αυτές, φίλε μου, νιώθεις πως βρίσκεις το νόημα της ζωής. Όλα μοιάζουν να δουλεύουν όπως πρέπει και αισθάνεσαι πως είσαι όντως αήττητος. Διότι, ζώντας σε τέτοιες σφαίρες ζωντάνιας, συνειδητοποιείς πόσο τυχερός είσαι που αναπνέεις.

~Μαίρη Τζέιν~

 

©Μαίρη Τζέιν, Topicαπ 2/3/18