Εφημερίδα: Μια συνοπτική ιστορία.

Εφημερίδα: Μια συνοπτική ιστορία.

Με αφορμή την πρώτη έκδοση Βρετανικής εφημερίδας, της Daily Courant, στις 11 Μαρτίου του έτους 1702, θεώρησα πολύ ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία της εφημερίδας και πώς αυτή καθιερώθηκε ως μέσο επικοινωνίας και διάδοσης ειδήσεων και -κάποιες φορές- προπαγάνδας.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Υπήρξαν πολλές φυλλάδες οι οποίες θεωρήθηκαν ως κάποιου είδους «προφήτης» της εφημερίδας, όπως στην Αρχαία Ρώμη, όπου οι κυβερνητικές αποφάσεις σκαλίζονταν σε πλάκες και τοποθετούνταν δημόσια ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για τα πολιτικά γεγονότα. Κάτι αντίστοιχο υπήρχε και στην νεογέννητη μοντέρνα Ευρώπη, γύρω στα 1750, στη Βενετία, όπου κυκλοφορούσαν χειρόγραφες φυλλάδες με νέα περί πολιτικής και στρατού.

Η ιστορία της πρώτης εφημερίδας θα λέγαμε ότι ξεκινάει από τη Γερμανία του 1600. Το όνομα αυτής Avisa (Avisa Relation oder Zeitung) και κυκλοφόρησε στο Βολφενμπούτελ. Ιστορικά, ακολουθεί η Αμερική, με την έκδοση της πρώτης εφημερίδας των αποικιών της το 1690 ονόματι «Publick Occurrencies«. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω είναι οι πρώτες εκδόσεις ή αυτές που έχουν καθιερωθεί να αποκαλούνται έτσι και -σαφώς- υπήρξαν και άλλες εκτυπώσεις/δημοσιεύσεις σε κοντινές -και μη- χρονικές αποστάσεις.

Με τούτα και με ‘κείνα, φτάνουμε στην πρώτη ημερίσια Βρετανική εφημερίδα, η οποία είναι και η σημερινή μας επέτειος/αφορμή.  Η Daily Courant εκδόθηκε το 1702 στο Λονδίνο από την Ελίζαμπεθ Μάλλετ. Αποτελούταν από μία και μοναδική σελίδα, όπου καταγράφονταν οι ειδήσεις της ημέρας και στην πίσω όψη δέσποζαν διαφημίσεις (γνώριμο το πλάνο). Η ίδια δεν τοποθετούσε δικά της σχόλια στις ειδήσεις, ποντάροντας στην κρίση των αναγνωστών. Η κυκλοφορία της έμελλε να κρατήσει για κάμποσα χρόνια, μέχρι που διακόπηκε το 1735.

αρχείο λήψης
Η πρώτη κυκλοφορία της Daily Courant.

Περνάμε στο 1795, όπου δημοσιεύεται η πρώτη εφημερίδα της Μέσης Ανατολής και αποτελούσε μέσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για άσκηση προπαγάνδας στους κατοίκους, κοντά στην Πόλη. Η δημοσιογραφία της Ανατολής γεννήθηκε τον 19ο αιώνα, το 1828 συγκεκριμένα, με τη δημοσίευση της πρώτης εφημερίδας με γνήσιο όνομα: al-Waqa’i’a al-Masriya.

Όσο για τη μικρή μας Ελλαδίτσα, η ιστορία της εφημερίδας μας ξεκινά από πού αλλού… από τα «ξένα». Η παρθενική εμφάνιση εφημερίδας στα ελληνικά έγινε το 1784 στη Βιέννη. Στην έδρα της, όμως, η πρώτη χρονολογείται ταυτόχρονα με την έκρηξη της Επανάστασης του ’21, τυπώνεται στην Καλαμάτα και λέγεται «Σάλπιγξ Ελληνική«. Τρία χρόνια μετά, το 1824 και μέσα στον επαναστατικό αναβρασμό, εκδίδεται και η πρώτη Αθηναϊκή εφημερίδα, «Εφημερίς των Αθηνών«.

Τώρα για τον κιτρινισμό του Τύπου, θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες ατελείωτες, αλλά αυτό θα άγγιζε άλλους θεματικούς κόλπους και ίσως καταντούσε εκτενές και φορτικό. Όπως και να ‘χει, η δημοσιογραφία δεν μετρά πάνω από 250 έτη ζωής και το αν έχει πάρει περισσότερα από όσα έχει δώσει, είναι προσωπική άποψη του καθενός.

~Ӎαίρη ₮ζέην~

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: