(Σαν σήμερα) Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς.

(Σαν σήμερα) Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς.

Τον Φεβρουάριο του 1943 η Επιτροπή Ρόζενμπεργκ με επικεφαλής τους αξιωματούχους ναζί Αλόις Μπρούνερ (Alois Brunner) και Ντίτερ Βισλιτσένι (Dieter Wisliceny) οργάνωσαν τις εκτοπίσεις των Εβραίων στα στρατόπεδα εξόντωσης, αφού τους περιόρισαν σε γκέτο στις συνοικίες τους και τους υποχρέωσαν να κρεμούν στο πέτο το «κίτρινο αστέρι» για να μην αποδράσουν.

Σαν σήμερα, 15 Μαρτίου το 1943 αποχωρεί από την πόλη της Θεσσαλονίκης (της οποίας το 40% του τότε πληθυσμού αποτελούταν από Εβραίους) ο πρώτος σιδηροδρομικός συρμός με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά ολοκληρώθηκαν 18 τέτοιες σιδηροδρομικές αποστολές (σύμφωνα με στοιχεία Σιδηροδρόμων του Ελληνικού κράτους) και πάνω από 48.000 (το 20% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης) Ελληνοεβραίοι μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν μέσα σε άθλιες συνθήκες σε τρένα -ασφυχτικά γεμάτα από ανδρες, γυναικες και παιδιά- τα οποία ήταν, κανονικά, για τη μεταφορά των ζώων.

Το σύνολο αυτών εξοντώθηκε στα ναζιστικα κρεματόρια, καθώς μόνο οι 2.000 επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει ήδη από τις 9 Απριλίου του 1941, όποτε και οι Γερμανοί ναζί εισέβαλαν στη Θεσσαλονίκη και επέβαλαν σκληρά διοικητικά μέτρα, επίταξαν τα εβραϊκά κτήρια, λεηλάτησαν τις βιβλιοθήκες καθώς και γενικότερα τις εβραϊκές περιουσίες, απέλυσαν τους Εβραίους υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και ανάγκασαν την τοπική διοίκηση να αλλάξει τις ονομασίες δρόμων που έφεραν εβραϊκά ονόματα.

~₦ικήτα~


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: