Σαν σήμερα, ο ανατρεπτικός Νικόλας Άσιμος αυτοκτονεί, σε ηλικία 38 ετών, στα Εξάρχεια.

Κάθε δέσμευση είν’ ολιγωρία
Άμα θες δεσμά, φάε ιδεολογία.

-από το τραγούδι «Η Γαλανόλευκος»

Πρόκειται για ένα άτομο με βαθιές επαναστατικές ιδέες, τις οποίες εξέφραζε και μέσα από τους στίχους του, τους οποίους πολλοί γνωστότατοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος είχε ιδέες αριστερού -και αργότερα αναρχικού- προσανατολισμού, κάτι που ο ίδιος απέρριπτε, δεδομένου ότι δεν ήθελε να του κολλούν ταμπέλες. Αντισυμβατικός ακόμη και στον τρόπο ζωής του, ερμήνευσε ροκ μουσική, αλλά και λαϊκά (άκου αυτό). Τα μουσικά του κομμάτια τα κατέγραφε σε κασέτες και ως επί τω πλείστον τα διακινούσε ο ίδιος, συνήθως έξω από το Πολυτεχνείο στην Πατησίων, ή σε διάφορα μαγαζιά. Ο Νικόλας έμενε συχνά σε υπόγεια μαγαζιών με πιο γνωστό αυτό που αποκαλούταν «Η υπόγα» του Άσιμου, στην οδό Αραχώβης, στα Εξάρχεια.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον απασχολούσαν μεταφυσικά ζητήματα, όπως αυτό της νεκρανάστασης. Ο Νικόλας (δεν γνωρίζω κατά πόσο ήταν ψυχικά υγιής), θεωρούσε ότι είχε ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με μαρτυρίες. Σκότωνε κατοικίδια ζώα για να τα επαναφέρει στη ζωή, μάταια όμως.

Η μέρα του αυτο-απαγχονισμού του ήταν η προηγούμενη της δίκης του για μια κατηγορία περί βιασμού, η οποία επέφερε βαρύτατες ψυχο-σωματικές επιπτώσεις στον Μπαγάσατο Νικόλα.

Παρά τις αντιφατικές απόψεις γύρω από το πρόσωπό του, δεν παύει να είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στις μουσικές των εξεγέρσεων.