Οι άνθρωποι, ψάχνοντας την ευτυχία και την ολοκλήρωση, παίρνουν διαφορετικούς δρόμους. Επειδή δεν ακολουθούν το δρόμο που ακολουθείς εσύ, δεν σημαίνει ότι έχουν χαθεί.
H. Jackson Brown, Jr., 1940-, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

Διαφορετικότητα: Μια λέξη, ένας ορισμός, μια τελείως εναλλακτική προσέγγιση για όλους. Διαφορετικότητα μπορεί να υπάρξει σε ό,τι μπορεί να αντιληφθεί ο νους σου. Πεποιθήσεις, απόψεις, φυλετικό χρώμα, προτιμήσεις , τρόπο ζωής, έως και τρόπο σκέψης.

Εκεί που θα σταθώ εγώ είναι ο τρόπος σκέψης. Πόσες φορές έχεις τσακωθεί για μια διαφορετική οπτική γωνία που βλέπεις τα πράγματα; Πόσες φορές έχεις λογομαχήσει γιατί αυτά που ακούς δεν σ’ αρέσουν; Πίστεψε με, εγώ πολλές. Τι είναι αυτό, πραγματικά, όμως, που δεν μας αφήνει να δεχτούμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης; Βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι αυτό το όποιο αποτελεί βασικό πρόβλημα ανάμεσα σε σχέσεις φιλικές ή μη, ερωτικές και όχι είναι ανθρώπινος εγωισμός.

Ο εγωισμός να υποστηρίξεις τον εαυτό σου, τα βιώματα σου, τα θέλω σου, τις πεποιθήσεις σου, εσένα αυτό καθ’αυτό. Άκου, επεξεργάσου, διαφώνησε εσωτερικά με όλη την αρνητικότητα που θα σε χαρακτηρίσει στιγμιαία, αλλά ευγενικά κλείσε μια συζήτηση ή ακόμα καλύτερα αποδέξου την και συνέχισε να ακούς. Αφουγκράσου τους λόγους που κάποιος έχει διαφορετική γνώμη από ‘σένα. Άσε το εγκεφαλικό δούναι και λαβείν να λάβει δράση και αξιοποίησε το. Πώς αναλογίζεσαι τώρα;

Όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, σίγουρα υπάρχουν διαφορετικά βιώματα. Διαφορετικά «γνωρίζω». Χρησιμοποίησε την ενσυναίσθησή σου εκεί. Εκεί είναι που χρειάζεται. Κι αν δεν συμφωνείς με όλα τα παραπάνω και παραμένεις ισχυρογνώμων με μια δόση νευρικότητας, τότε σκέψου ότι όταν διαβάζεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο, όταν παρακολουθείς έναν πρωταγωνιστή σε μια ταινία, ενσωματώνεσαι αυτομάτως σε ένα διαφορετικό σώμα και μυαλό. Γιατί δεν σκίζεις όμως το βιβλίο, γιατί δεν κλείνεις την ταινία αν σε νευριάζει ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και οι πράξεις που μετέπειτα ακολουθούν; Είναι δύο δικοί σου τρόποι ψυχαγωγίας, έτσι δεν είναι; Τότε ψυχαγωγήσου και με τον απο-Δέκτη της γνώμης σου, νιώσε τη χαρά της επικοινωνίας και του διαλόγου. Η αντιπαράθεση δεν θα είχε καμία ουσία ως έννοια, εάν δεν υπήρχε η διαφορετικότητα στη γνώμη.

Σκέψου να είχαμε όλοι την ίδια άποψη, τις ίδιες επιθυμίες… Δεν θα υπήρχε τίποτα σημαντικό να μας συναρπάσει, τίποτα διαφορετικό να μας διεγείρει τον εγκέφαλο. Σου λέει κάτι η λέξη μαζοποίηση; Θες πράγματι να ξυπνήσεις ένα πρωί, να ντυθείς για την εργασία σου μέσα σε ένα καλούπι πανομοιότυπο με όλους τους υπόλοιπους; Θες ο επαγγελματικός σου χώρος να είναι ο ίδιος με όλη την υπόλοιπη κοινωνία; Θες η γνώμη σου να είναι όμοια με όλους τους ανθρώπους; Τότε η ζωή θα ήταν μια ευθεία γραμμή, χωρίς τις απαραίτητες διακυμάνσεις που δίνουν χρώμα σε αυτό που ζούμε! Γιατί η στιγμή της αντιπαράθεσης είναι η φωνή της επιβεβαίωσης για τις απόψεις σου.

Γιατί το κυριότερο μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων είναι να γνωρίζεις  κάτι τροποποιημένο σε σχέση με την δική σου ουσία. Κι όταν δύο διαφορετικές ουσίες αναμειχθούν και αποδεχτούν τη μεταξύ τους σύσταση… το μείγμα που ομογενοποιείται είναι άρτιο!

~Âναστασία~

 

 

 

©Αναστασία, Topicαπ 24/3/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: