Το τριήμερο 15 με 18 Μαρτίου, στο Ωδείο Αθηνών φιλοξενήθηκε η εικαστική έκθεση «The Walking Dead Art», βασισμένη στην ομώνυμη σειρά του καναλιού FOX. Τα έργα των καλλιτεχνών που παρουσιάστηκαν ήταν φανερά επηρεασμένα από τη σειρά, μα αυτό που θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και όσους από εμάς δεν την έχουμε δει, ήταν το γεγονός ότι τα περισσότερα είχαν κατακτήσει κάποιο ανεξάρτητο, κοινωνικό νόημα.

Ένα από αυτά τα έργα ήταν και το έργο της Νεφέλης Εκάτης Κατσαρού, με όνομα «Δεσμος Αίματος». Εμείς τη βρήκαμε και μας μίλησε για το έργο αυτό και την τέχνη της. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η Νεφέλη σπουδάζει γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, έχοντας ήδη ένα πτυχίο στις γραφικές τέχνες. Διδάσκει Ιστορία της τέχνης μέσω της ίδιας της δημιουργίας του έργου σε παιδιά από το 2006, όπως αναφέρει και η ίδια. Είναι πολύ πιθανό να έχεις βρεθεί ενώπιον κάποιων έργων της, καθώς από το 2006 ξεκίνησε τις εμφανίσεις της σε εκθέσεις.

Παρακάτω η κουβέντα που είχαμε με την καλλιτέχνιδα.

Μ: Πες μας δυο λόγια για το έργο σου «Δεσμός αίματος».

Ν: Μας ζητήθηκε ένα έργο εμπνευσμένο από τη σειρά The Walking Dead που θα προσέγγιζε τόσο τους χαρακτήρες της, αλλά και το βαθύτερο κοινωνικό υπόβαθρο της δημοφιλούς παραγωγής.
Μέσα από τη σειρά μού κέντρισε το ενδιαφέρον η σχέση γονέα-παιδιού σε ένα δυστοπικό κόσμο και συγκεκριμένα το πώς όταν μία από τις δύο πλευρές έμενε ορφανή, συμπλήρωνε το χαμένο δεσμό. Βρήκα εντυπωσιακό το πώς οι άνθρωποι συνιστούσαν νέες οικογένειες σα μηχανισμό επιβίωσης του είδους.
Το έργο μου Δεσμός Αίματος πρόκειται για ένα χάρτινο γλυπτό που αποτελείται από δύο ανθρώπινες μορφές σε φυσικό μέγεθος.

«Το ανθρώπινο κέλυφος ενήλικα και παιδιού λειτουργεί ως εικόνα ενός ψυχικού σώματος με αναφορά στο συναίσθημα αυτοθυσίας και προσφοράς μιας γενιάς για να υπάρξει η επόμενη. Στο δυστοπικό κόσμο του The Walking Dead η παρουσία της σχέσης γονέα-παιδιού είναι συχνή και έντονη, έτσι με γκροτέσκα αισθητική δίνεται έμφαση στην αρχέγονη διαδικασία της γέννησης μέσα από το θάνατο

Το σώμα του ενήλικα βρίσκεται σε πάσχουσα θέση στο «Δεσμό Αίματος» και μπορεί να αναγνωσθεί ως βασανισμένο σώμα, αλλά και ως σώμα Frankenstein, παζλ πολλών ανθρώπων, πολλών ιδεών, μιας ολόκληρης γενεάς.
Το παιδί αφύσικα λευκό, tabula rasa, ενώνεται με κλωστές στα χέρια του ενήλικα που του μεταβιβάζει κατά τη κάθοδο του ότι χρειάζεται για να ανυψωθεί και να συνεχίσει το κύκλο της ζωής.

29665736_2172600962754238_1923483952_n
Το έργο «Δεσμός Αίματος» από την έκθεση The Walking Dead Art.

 

Μ: Από πού προήλθε η ιδέα για τις κούκλες-ηθοποιούς που χρησιμοποιείς στα εκθέματα σου;

Ν: Καθώς μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον τα εφήμερα και ευαίσθητα υλικά, αναρωτήθηκα αν μπορώ να φέρω την λεπτή αίσθηση που είχα εισάγει σε αλλά μου έργα και στα γλυπτά μου. Η κούκλα και το ανθρώπινο ομοίωμα που με απασχόλησε στην αρχή της φοίτησης μου στη σχολή, επανήλθε ως «ανθρώπινο κέλυφος».
Μετά από μια δημιουργική αναζήτηση μέσα από δαντέλες, σατέν και πέταλα λουλουδιών, βρέθηκα να ράβω τα χάρτινα γλυπτά σώματα.
Η γκροτέσκα αισθητική συνυπάρχει με την ευαισθησία και εκφράζεται μέσω του ίδιου του υλικού. Του εφήμερου χαρτιού και της λεπτοφυούς κλωστής.
Η ικανότητα, όμως, να μπορούν να πάρουν κάθε ανθρώπινη πόζα, καθώς ελαφριά και ευκίνητα είναι που τα μετέτρεψε σε γλυπτά ηθοποιούς έτοιμους να διηγηθούν τις ιστορίες μου.

 

 

M: Τι θέματα έχουν συνήθως τα έργα σου; Από πού αντλείς την έμπνευση σου; Πώς φτιάχνεις τους χαρακτήρες σου;

Ν: Τα πεδία ενδιαφέροντος μου βρίσκονται στο χώρο του φανταστικού, τη μυθολογία και τη βιολογία. Μέσα από τα έργα μου συχνά εκφράζεται το οργανικό, το εφήμερο, το επέκεινα. Ο κύκλος της ζωής και του θανάτου και ο ερωτισμός αυτής της αέναης διαδικασίας συχνά εκφράζεται στα έργα μου μέσα από περίεργες αλλά και ελκυστικές μορφές, creepy & alluring.

Δε περιορίζομαι σε ένα δημιουργικό μέσο, κεραμικά γλυπτά, κούκλες από διάφορα υλικά, εικονογραφήσεις και κόμικ με έντονο το στοιχείο του κολλάζ είναι τα κύρια μέσα έκφρασης μου αυτό τον καιρό, αλλά όχι τα μόνα.

Οι χαρακτήρες μου έχουν επιρροές από τους μύθους και τα παραμύθια όλου του κόσμου, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν «ταξιδέψει» σε κάποιον Άδη, από τον πιο σκοτεινό μέχρι το πιο χρωματιστό και λουλουδιστό.

29852469_2172597826087885_583418269_n
Μια εικονογράφηση της καλλιτέχνιδας από το «Hecates Reborn» (2016). Μία κωμική εικονογραφημένη αφήγηση, εμπνευσμένη από εκδοχές του μύθου της θεάς Εκάτης.

 

Μ: Η μυθολογία ποιας χώρας (ή ποια ιστορία της μυθολογίας) είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

Ν: Ως παιδί διάβαζα κυρίως ελληνική μυθολογία, την αγάπησα και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να με ενθουσιάζει. ΣτηΝ πορεία μελέτησα μύθους από όλο το κόσμο και άρχισα να φτιάχνω το δικό μου νοητικό χάρτη εκεί που τελειώνουν, αρχίζουν και ενώνονται.
Με το καιρό ανέπτυξα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στις αισθητικές μορφές της ιαπωνικής μυθολογίας και των προκολομβιανών λαών της Αμερικής.
Καλώς εχόντων, μέσα στο 2018, θα κυκλοφορήσει το τρίτο μέρος της εικονογραφημένης μου «Αλίκης στη χώρα των Πνευμάτων» (Alice in Spirit Land), αυτή τη φορά να ταξιδεύει σε ποιο βόρειο ευρωπαϊκές παραδόσεις, δίπλα σε creepy ξωτικά και θαύματα!

 

Μ: Υπάρχουν προσέχεις εκθέσεις που μπορούμε να δούμε το έργο σου;

Ν: Θα με δείτε με το καλό στις πτυχιακές του Σεπτεμβρίου 2018 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Τα πτυχία μας είναι ανοιχτά προς το κοινό και θα χαρώ πολύ να σας μιλήσω από κοντά για μια δουλεία πολύ διαφορετική από τα σώματα που γνωρίσατε, αλλά εξίσου γκροτέσκα στη μορφή και με πλήθος αναφορών σε μυθολογικούς κάτω κόσμους.

Βρείτε όλη τη δουλειά της Νεφέλης Εκάτης Κατσαρού στο σάιτ της, με ένα κλικ εδώ.

~Ӎαίρη ₮ζέιν~

 

©Μαίρη Τζέιν, Topicαπ 31/3/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: