Και για να προλάβω τις πιθανές ψευτο – χριστιανικές αντιδράσεις, αρνούμαι να ερμηνεύσω αυτή τη φράση με το νόημα που της δίνετε. Αν πιστεύετε στα αλήθεια ότι είναι ευτυχείς εκείνοι που δηλώνουν πτωχοί μπροστά στον λογισμό του θεού, τότε μάλλον με διευκολύνετε να συνεχίσω τους συλλογισμούς μου. Δε νομίζω καν ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός να το ερμήνευε όπως οι θρησκόληπτοι. Γιατί όταν λέω πνεύμα, εννοώ τον νου και όχι το Άγιο.

Κι όντως, αλήθεια, πρέπει να είναι. Είναι ευτυχισμένος όποιος δε σκέφτεται, δεν ξέρει, δε νιώθει. Ζει καλά. Είναι με τον εαυτό του καλά, είναι με τους γύρω του καλά, είναι με την κοινωνία καλά. Είναι καλά με τη ζωή που έχει.

Δε χρειάζεται να ανησυχήσει γιατί δεν ξέρει ότι κάτι πάει στραβά. Δε χρειάζεται να κοπιάσει γιατί δεν ξέρει ότι μπορεί να κερδίσει. Δε χρειάζεται να περάσει από το σκοτάδι γιατί δεν ξέρει ότι υπάρχει φως. Δεν προσπαθεί να εξελιχθεί, δεν έχει προσδοκίες άρα ούτε και απογοητεύσεις. Δεν ξέρει ότι είναι πολύ μικρός, άρα δεν ανησυχεί για το πώς θα γίνει μεγάλος.

Έχει ελαφρύνει το κεφάλι του από ατελείωτους ανυπόφορους συλλογισμούς για το πώς θα κάνει τη ζωή του καλύτερη. Ή για το πώς θα «επισκευάσει» τον εαυτό του. Ή για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Είναι ευτυχισμένος, στα αλήθεια, όποιος δεν έχει τέτοιου είδους ανησυχίες. Δεν ειρωνεύομαι. Αλλά ούτε και ζηλεύω. Όσοι έχουν το πνεύμα τους υστερημένο μάλλον είναι και αυτοί που απολαμβάνουν τελικά όλα τα προνόμια της ζωής, αφού δεν τρώνε τον χρόνο τους σκεπτόμενοι γιατί ο Rockfeller χρηματοδότησε το φεμινιστικό κίνημα παραδείγματος χάριν.

Όταν λέμε, όμως, προνόμια της ζωής, μήπως δεν εννοούμε τα πραγματικά; Γιατί, αλήθεια, δεν ξέρω αν στη ζωή θεωρείται περισσότερο προνομιούχος εκείνος που ζει ικανοποιητικά και έχει το κεφάλι του ήσυχο ή το βιοποριστικό του πρόβλημα λυμένο με οποιδήποτε τρόπο. Ή εκείνος που συνεχώς αναζητά την αλήθεια, τη βελτίωση και την ολοκλήρωση.

Επομένως, αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, έχεις μια καλή ζωή, ίσως όμως χωρίς η ύπαρξή σου να έχει επιτύχει κανέναν σκοπό. Ενώ αν ανήκεις στη δεύτερη, είναι πολύ πιθανό να μεγαλουργήσεις, περνώντας βέβαια μια ζωή με γεμάτο το κεφάλι σου. Προσωπικά μιλώντας, και φυσικά αν είχα επιλογή, καθότι δεν έχουμε, θα επέλεγα το δεύτερο χωρίς να θέλω να υποδείξω ανωτερότητα, απορρίπτοντας την ήσυχη και ξέγνοιαστη διαβίωση. Γιατί αυτό ακριβώς είναι εφόσον σε καλύπτει η άγνοια. Απλώς, νιώθω ότι το πνεύμα και η ιδέα της ολοκλήρωσής του με ικανοποιεί περισσότερο, για να μην πω με εξιτάρει, οπότε ναι, μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι, αλλά εμείς μακαριότεροι.

~Ṣiren~

photo by: despinaniki

 

 

 

©Siren, Topicαπ 11/4/18

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: