Ο άνθρωπος έχει όλα τα μέσα να προχωρήσει σε μια συνειδητή αυτοβελτίωση, που θα του προσφέρει την πιο μεγάλη αυτο-αντίληψη, που θα μπορέσει να φτάσει σε ένα επίπεδο που επαρκώς θα μπορεί να έχει κατακτήσει τον ορισμό της φράσης «γνωθι σαυτόν». Δυστυχώς, όμως, πέρα από την επιλεγμένη αναζήτηση, καλλιέργεια του εαυτού μας, υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο δρα για εμάς χωρίς την συγκατάθεση μας, ορίζοντας καταστάσεις και γεγονότα απροκάλυπτα. Αποτελεί μέρος του χαρακτήρα μας, που πιθανόν κανένας δεν θα μπορέσει να το εξερευνήσει στον υπέρτατο βαθμό. Ο Freud, συγκεκριμένα, κατόρθωσε να ανακαλύψει μια βασιλική οδό που μας οδηγεί σε εκείνο το μέρος του εγώ μας, δίχως περιορισμούς. Επιτρέποντάς μας να εισέλθουμε σ’αυτό το σκοτεινό και αναντίληπτο μέρος του εαυτού μας, χρησιμοποιώντας τα όνειρα ως μια πόρτα -ή καλύτερα ως μια οδό- για την μέγιστη κατανόηση του χαρακτήρα των ανθρώπων. Την ολοκληρωτική αντανάκλαση της ψυχής όλων μας.

Ο Burdach υποστήριξε ότι τη στιγμή που ξαπλώνουμε και αφηνόμαστε στην βιολογική διαδικασία του ύπνου, πρέπει να υπάρχει μια παθητικότητα, συνεπώς, στα όνειρα επιτυγχάνεται η ολοκληρωτική άρση του αυτεξούσιου μας. Δεν υπάρχει κανένας εγκεφαλικός έλεγχος σκέψεων, αναμνήσεων και επιθυμιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει ανθρώπους να λένε πως ήταν τόσο αγχωμένοι στην διάρκεια της ημέρας που ακόμα και στο όνειρο τους έβλεπαν τον εαυτό τους ταραγμένο, αποπροσανατολησμένο, λόγω της ψυχικής επιβάρυνσης του άγχους που τους κατέκλυε.

Επομένως, δεν θα μπορέσει κανείς να ανακαλύψει τον εαυτό του και να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα του εαυτού του. Μπορεί να αρκεστεί, όμως, στην ανολοκλήρωτη εκείνη προσπάθεια εξερεύνησης του συνειδητού «εγώ» του, που μεταξύ άλλων απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο μέρος στην καθημερινή συναναστροφή μας με τους ανθρώπους τριγύρω, που το υποσυνείδητο μάς υποκινεί στην δική μας κατανόηση, αλλά και των άλλων ανθρώπων.

Καθόταν σιωπηλή σε ένα τραπεζάκι μιας συνηθισμένης καφετέριας. Μόνη της, δεν είχε πολύ χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα που θα έπρεπε να παρευρίσκεται στην εργασίας της. Ήθελε να ηρεμήσει. Να απολαύσει τον καφέ της, να απορροφηθεί στις δικές της σκέψεις και να βάλει σε μια τάξη ό,τι έπρεπε να κάνει στην διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Μια κοπέλα χαμογελαστή την πλησίασε κοιτώντας την στα μάτια. Ρυτίδες πλαισίωναν το βλέμμα που -παρόλο που δεν την ήξερε- έδειχνε ότι χαίρεται που την βλέπει ξανά στο ίδιο τραπεζάκι.
– Καλημέρα, αποκρίνεται. Καφεδάκι; Το κλασσικό;
Αμέσως, ένα χαμόγελο εμφανίστηκε και στο δικό της πρόσωπο.
– Ναι, ναι μια απ’ τα ίδια.
– Όμορφα! Επί τη ευκαιρία… Κατερίνα, της συστήθηκε και έτεινε το χέρι της.
– Χάρηκα, Κατερίνα. Μαρία!
Άπλωσε το χέρι της και εκείνη. Ακολούθησε μια δυνατή χειραψία, με έντονο σφίξιμο χεριών.
Μετά από λίγο, της έφερε εκείνο το -κλασσικό- καφεδάκι, αφέθηκε όπως επιθυμούσε στις σκέψεις της, πλήρωσε και έφυγε για τη δουλειά. Είχε κατασταλάξει,την συμπαθούσε τη σερβιτόρα. Δεν ήξερε γιατί, αλλά ήλπιζε σε μια μελλοντική φιλία.

Έτσι, λοιπόν, εκείνα τα μηνύματα που εκλαμβάνουμε από το υποσυνείδητό μας, πηγάζουν από εκείνες τις κινήσεις που μας επιδεικνύουν συμπάθεια, χωρίς να υπάρχουν λόγια. Αναφέρομαι στην σωματική επικοινωνία των ανθρώπων. Σε ‘κείνη τη γλώσσα του σώματος, που μας περνάει μηνύματα για το πώς θα κινηθούμε, πώς θα συμπεριφερθούμε, δίχως να έχουμε αναλύσει ούτε εκείνη τη μικρή χειραψία, ούτε το χαμόγελο που θα εμφανιστεί. Όλα λειτουργούν ακούσια. Κι εκείνο που εν τέλει μας υποκινεί στη συμπεριφορά μας, είναι το υποσυνείδητο. Αρκεί απλά να παρατηρήσουμε.

~Âναστασία~

Photo by: jenni_elric

 

 

 

 

©Αναστασία, Topicαπ 12/5/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: