Το ψέμα της αγάπης.


Από μικροί μαθαίνουμε πως η αγάπη είναι παντοδύναμη και κινητήριος δύναμη για όλα, είτε καλά είτε κακά. Ακούμε συνεχώς πως αν μάθουμε να αγαπάμε τότε θα ζήσουμε ευτυχισμένοι και πως όσοι ζουν με την καρδιά τους ανοιχτή και γεμάτη αγάπη και καλοσύνη για τον συνάνθρωπο είναι αυτοί που έχουν  πραγματικά βρει το νόημα της ζωής.

Κι όλα αυτά είναι πραγματικά υπέροχα και θα μπορούσαμε να  γεμίσουμε σελίδες ολόκληρες από λέξεις που να εκθειάζουν τη δύναμη της αγάπης και το πώς αυτή  μας κάνει ανίκητους. Μα… εγώ εδώ δεν είμαι για να σου μιλήσω για ροζ τσιχλόφουσκες και μονόκερους που πετάνε χαρούμενα στον ουρανό της Ονειρούπολης.  Οι ουτοπίες δεν μου ταιριάζουν κι αν θες να ακούσεις μια αλήθεια, μάθε πως η αγάπη από μόνη της δεν είναι αρκετή για τίποτα.

Βλέπεις, το πρόβλημα είναι ότι λίγοι μάθανε να αγαπάνε σωστά. Οι περισσότεροι προσποιούνται. Είναι εύκολο να παριστάνεις, είναι δύσκολο όμως να το κάνεις για πολύ καιρό. Και όταν τα περιθώρια στενεύουν και πλέον δεν έχεις άλλη επιλογή πέρα από το να τρέξεις για να σώσεις τον εαυτούλη σου, τότε φαίνεται πόσο μούφα ήταν η αγάπη σου. Φαίνεται το πώς αυτή δεν στάθηκε αρκετή στο να διατηρήσει την ισορροπία. Και τελικά, δεν ήταν και τόσο δυνατή όσο σου λέγανε.

Και μιας και μίλησα για ισορροπία, έφτασε η ώρα να αναφερθούμε σε αυτούς τους εγωίσταρους που αγαπάνε μόνο και μόνο για να αγαπηθούν.  Αυτοί είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους, γιατί το ψέμα τους γίνεται αλήθεια, απλά και μόνο για να μπορέσουν να γεμίσουν το ακόρεστο κενό τους. Και μέσα σε αυτή την παλαβή ιδιοτέλεια δεν νοιάζονται καθόλου για τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους. Νοιάζονται μόνο για να πάρουν τα όσα έδωσαν και μάλιστα με τόκο υψηλότερο κι από ελληνική τράπεζα σε εποχή κρίσης. Αυτή η διαδικασία της αγοραπωλησίας συναισθημάτων και τρυφερότητας είναι για εκείνους του φυσιολογική, μα μόλις τα πράγματα δυσκολέψουν και το σύστημα πάψει να λειτουργεί, τότε η αγάπη μετατρέπεται σε οργή και χάνεται όλη της η αξία. Γιατί ποτέ δεν ήταν αγάπη, παρά μόνο μια μορφή ανταπόδοσης.

Μπορείς, λοιπόν, να καταλάβεις πως όσοι μιλάνε για το θαύμα της αγάπης, λένε ψέματα. Γιατί η αγάπη δεν μπορεί να είναι αρκετή, καθώς πάντοτε πίσω από αυτήν θα κρύβεται το ψέμα ή η ιδιοτέλεια. Πάντοτε θα εξαφανίζεται όταν τα προβλήματα θα εμφανίζονται. Γιατί η αγάπη που σου πλασάρουν τόσο καιρό είναι μούφα.

Θες να μάθεις τι είναι αληθινό; Το να καταλαβαίνεις και να δέχεσαι.  Το να δίνεις, χωρίς να θες να πάρεις οπωσδήποτε. Αληθινό είναι το γέλιο και τα αυθόρμητα χαμόγελα. Είναι το να σφίγγεις το χέρι του άλλου, όταν η γκιλοτίνα είναι λίγο προτού του πάρει το κεφάλι. Να μην τρέχεις να σωθείς, να υπομένεις.  Να λες αλήθειες και να ανέχεσαι τα λάθη. Αυτά είναι αληθινά. Και θα τα αποκαλούσα αγάπη, μα η λέξη έχει πλέον διαλυθεί. Γι’ αυτό, όταν σε ρωτάνε, να τους λες πως η αγάπη τους δεν σου είναι αρκετή. Να λες πως εσύ είσαι εδώ για να δώσεις τα πάντα, κι αν δεν θέλουν, δεν πειράζει. Ας κρατήσουν το ψέμα τους για τους εαυτούς τους.

~₦ικήτα~

Photo by: jenni_elric

 

 

 

 

©Νικήτα, Topicαπ 14/6/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: