«Η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση και ισοδυναμεί με την παύση της ζωή ή αλλιώς της εξέλιξης. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμία διαδικασία και δε βρίσκεται σε λήθαργο κανενός είδους πληροφορία που να επιτρέπει την εξέλιξη (ή τη ζωή) αν με κάποιο τρόπο γίνει εκ νέου παροχή μόνο ενέργειας».
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται περί μίας μαγικής έννοιας. Ίσως ένιωσες κάποια ταύτιση. Η εντροπία έχει την τάση να σε αποπλανεί, όπως ακριβώς και η λήθη. Η κατάσταση ενός ήρεμου απόλυτου τίποτα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αισθήματα ευφορίας.

Η δύναμη της απραγίας είναι μεγάλη και ελκτική, σχεδόν σαν τη βαρύτητα. Σε τραβάει έντονα προς την αναβλητικότητα, την παύση, την παρένθεση μέσα στη ζωή. Η αντίσταση απέναντι στην επιλογή της στασιμότητας είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αυτή τείνει να είναι βολική, εύκολη και να δημιουργεί ασφάλεια. Ίσως θα έπρεπε να καταλογίζεται στους εθισμούς, με υψηλό μάλιστα βαθμό επικινδυνότητας.

Η αταξία είναι εξίσου εύκολη και η αίσθηση του ανένταχτου που δίνει, γοητευτική. Θα την έχεις νιώσει πιθανόν και εσύ να σε παρασέρνει. Μπορεί μάλιστα να βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση αυτή ακριβώς τη στιγμή. Φυσικά, το τίποτα μπορεί να είναι επωφελές για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ακόμη και παραγωγικό. Όταν όμως μετατραπεί ύπουλα σε συνήθεια, φυσική τάση και ιδιοσυγκρασία μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Εάν βρισκόσουν υπό καθεστώς γητέματος, ίσως είχες παγώσει, με άκρα άκαμπτα, μυαλό θολό κι αναπνοή ανεπαίσθητη. Κάπως έτσι είναι η θέση σου στον κόσμο σε κατάσταση απραξίας. Μια άνευ ουσίας μάζα, που στέκεται μέσα στον κόσμο ατενίζοντας με απάθεια τις άπειρες δυνατότητες της ζωής που βρίσκονται ένα βήμα μακριά. Χωρίς αυτό το βήμα να γίνεται ποτέ, η δύναμη της εντροπίας καταλαμβάνει την ύπαρξη κάθε μέρα και περισσότερο. Την καταπίνει.

Μπορεί να μην τη βλέπεις, αλλά είναι εκεί. Αλλάζει μορφές και σε κυκλώνει με πολλούς τρόπους. Χθες ήταν μια στιγμή διστακτικότητας που σου στοίχισε μια μεγάλη ευκαιρία. Σήμερα εμφανίζεται ως οι άχρηστοι φόβοι που σου στερούν ευτυχισμένες αναμνήσεις. Αύριο ίσως είναι η αναβλητικότητα, ο μεγαλύτερος εχθρός της παραγωγικότητας που δημιουργεί φραγμούς στο μέλλον σου.

Τώρα ξέρεις. Ο αόρατος εχθρός δεν πολεμιέται. Αυτός όμως έχει όνομα και πρόσωπα που μπορείς να δεις. Κι όταν γνωρίζεις τον εχθρό, μπορείς και να τον αντιμετωπίσεις. Η πρωτοβουλία, η ενεργοποίηση και η δράση νικούν τη φαινομενικά ανίκητη δύναμη της εντροπίας. Κάνοντας πάντα ένα βήμα τη φορά.

Υ.Γ. για τους μυημένους και μη: η ενέργεια ρέει και ρέει και ρέει. Μην τη μπλοκάρεις και θα κάνει τη δουλειά για σένα.

~ℂarrie~

Photo by: despinaniki

 

 

 

 

©Carrie, Topicαπ 19/6/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: