«Έχεις έρθει εδώ για να μάθεις πώς να ονειρευτείς ένα νέο όνειρο. Πρόκειται για μια επανάσταση που θα ανατρέψει τις παλιές στενές αντιλήψεις σου και τις θλιβερές προβολές που καλλιεργούσες τόσα χρόνια. Πόλεμοι, αρρώστιες, φτώχεια και θάνατος θα εξαλειφθούν από αυτόν τον πλανήτη, αν αντιληφθείς ότι όλα προέρχονται από μέσα κι ότι όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα από ένα νέο όνειρο, μια ισχυρή κίνηση, που θα δώσει ώθηση σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα».
Από τη Σχολή των θεών.

Είσαι ένα παζλ. Υπάρχουν άπειρα κομμάτια που χρειάζεται να ενώσεις για να δεις τη συνολική εικόνα του εαυτού σου.

Αρχικά, είναι τα γωνιακά κομμάτια, εκείνα που από τη μία τους πλευρά δεν χρειάζονται ταίριασμα, είναι έτοιμα. Τα κομμάτια αυτά, είναι όλα εκείνα που σου δόθηκαν έτοιμα από τη στιγμή που γεννήθηκες, για τη δημιουργία των οποίων καμία ευθύνη δεν έχεις. Η οικογένειά σου, ο τόπος γέννησης, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά σου, ο κοινωνικός σου περίγυρος, ο τρόπος που σε μεγάλωσαν. Όλα αυτά τα «γωνιακά» κομμάτια, χτίζουν το πλαίσιο, το γύρω γύρω που λέμε, της οντότητάς σου.

Έπειτα είναι τα εύκολα κομμάτια, αυτά που τα τοποθετείς πρώτα και τα ταιριάζεις με τα γωνιακά. Η φιγούρα που έχουν πάνω είναι πολύ καθοδηγητική και τα προδίδει. Αυτά είναι και τα προφανή κομμάτια του εαυτού σου, που έχεις αποσαφηνίσει από την παιδική κιόλας ηλικία και που συνήθως φαίνονται με την πρώτη εντύπωση. Αν είσαι ζωηρός, αν «παίρνεις» τα γράμματα, αν έχεις τάση στη μουσική ή τα αθλήματα, οι σεξουαλικές σου προτιμήσεις κ.ο.κ.

Ύστερα είναι τα κομμάτια του παζλ που σε δυσκολεύουν λιγάκι παραπάνω, αλλά με λίγη επιπλέον προσπάθεια τα βρίσκεις. Θυμώνεις ίσως, το παλεύεις, κάνεις κι ένα διάλειμμα. Όμως τα ταιριάζεις και για κάθε ένα που βρίσκεις έχεις κίνητρο να βρεις ένα ακόμα. Αυτά είναι τα δύσκολα μαθήματα που παίρνουμε από τη ζωή, οι πτυχές του εαυτού μας που μαθαίνουμε με το δύσκολο τρόπο. Αλλά μας κάνουν πάντα πιο δυνατούς και είναι εξαιρετικά χρήσιμα, γιατί μας συμπληρώνουν λίγο ακόμα. Ακριβώς όπως και το παζλ.

Τέλος είναι τα κομμάτια που αποτελούν την πραγματική πρόκληση. Εκεί που έχεις φτάσει σε ένα αρκετά καλό σημείο και το πράγμα αρχίζει να ζορίζει. Αυτά μας κάνουν να θέλουμε να παρατήσουμε το παζλ ως έχει, και μερικές φορές το κάνουμε. Ελέγχουμε ξανά και ξανά όσα έχουμε ήδη βρει και ενώσει, σε μια μανιακή προσπάθεια να βρούμε τα καινούρια. Κι αλήθεια δεν είναι οι ήδη υπάρχουσες εμπειρίες μας, στις οποίες ανατρέχουμε για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας;

Σε αυτό το σημείο λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν. Άλλοι τα παρατάνε με την πρώτη. Άλλοι προσπαθούν ιδρώνοντας, όμως παρόλο που το χαμένο κομμάτι είναι μπροστά στα μάτια τους, εξακολουθούν να μην το βλέπουν. Άλλοι, κατανοώντας ότι μόνοι τους ίσως να μην τελειώσουν ποτέ το παζλ, ζητούν βοήθεια. Κι άλλοι προσπαθούν στ’ αλήθεια πολύ και βρίσκουν και κάποια κομμάτια αλλά κουράζονται ή χάνουν το ενδιαφέρον τους και σταματούν. Και παίζουν ένα άλλο παιχνίδι, λιγότερο κουραστικό.

Εκείνοι που τελειώνουν το παζλ, αυτοί που επιμένουν, είναι συνήθως οι τρελοί κι ερωτευμένοι με τη ζωή. Έχουν τα κότσια να φτάσουν το παζλ του εαυτού τους μέχρι το τέλος, όσες φορές κι αν διαλέξουν να ενώσουν το λάθος κομμάτι, όσο χρονοβόρο κι αν είναι, όσο κι αν βλέπουν άλλους να τα παρατούν. Όσο κι αν φοβούνται γι’ αυτό που θα αντικρύσουν καθώς μεγάλο μέρος έρχεται στο φως. Γιατί λαχταρούν. Λαχταρούν να δουν τη συνολική εικόνα. Κι όπως ακριβώς και στο τέλος του παζλ νιώθουν μια άγρια χαρά και ολοκλήρωση, κοιτάζουν εν ψυχρώ το ενιαίο κομμάτι του μέσα τους, χωρίς ψυχαναγκαστικά κενά που τρελαίνουν, χωρίς υποθετικές φιγούρες.

Αυτοί είναι οι επαναστάτες και αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν τη νέα πραγματικότητα για όλους εμάς που φοβόμαστε και αφήνουμε στη μέση το παζλ. Όλους αυτούς τους αγαπώ λίγο παραπάνω. Όπως κι αυτό το τραγούδι.


ℂarrie

Photo by: Mary Jane


 

 

 

 

©Carrie, Topicαπ 3/7/18

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: