TRuTh MuSt Be tOlD| Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.


Η μόρφωση και οι εμπειρίες δε φέρνουν την παιδεία. Οι γνωριμίες και η εντυπωσιακή εμφάνιση δε φέρνουν την παιδεία. Το όνομα δεν τη φέρνει, ούτε τα πτυχία, ούτε η επαγγελματική καταξίωση. Το ότι έκανες οικογένεια δε σημαίνει ότι έχεις και την κατάλληλη παιδεία, ούτε το να τηρείς κάποιους κανόνες ηθικής στη χαρίζει. Όπως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από τη αμάθεια, έτσι και το να νομίζεις πως έχεις παιδεία (και μερικές φορές πως είσαι ανώτερος ή ξέρεις καλύτερα) είναι χειρότερο από το να είσαι απαίδευτος.
Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα και που προσπαθώ να λύσω, είναι να αποδεχτώ τους ανθρώπους όπως είναι. Ε λοιπόν μπορώ, αλλά μόνο εάν δεν με ενοχλούν, εάν δεν επεμβαίνουν στη ζωή μου. Η έλλειψη ποιότητας σε έναν άνθρωπο είναι μήτηρ πολλών κακών. Κι όταν λέω ποιότητα δεν εννοώ το μέγαρο. Μιλάω για ποιότητα στη συμπεριφορά, στις αντιλήψεις, στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον κόσμο. Η ποιότητα και η παιδεία είναι δυο έννοιες αλληλένδετες, δε ζουν η μία χωρίς την άλλη.

Είναι αυτό το υπέροχο που έχει ένας άνθρωπος ευγενικός, που λειτουργεί με τακτ και σεβασμό προς τους άλλους και μπροστά τους και πίσω τους. Είναι η ειλικρίνεια και η ντομπροσύνη. Είναι η διακριτικότητα στη ζωή των άλλων και ο σεβασμός στο διαφορετικό. Είναι το ανοιχτό μυαλό και η σύνεση να μη μιλάς εκεί που δεν έχεις γνώση, γιατί μπορεί να κάνεις λάθος. Να μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα όταν δεν ξέρεις πολλά γιατί μπορεί να αδικήσεις. Είναι αυτό που κοιτάς τη δουλειά σου.
Και όχι, το ψεύτικο ενδιαφέρον δεν πιάνεται. Η αδιαφορία έχει κι αυτή τη χρησιμότητά της.

Τι είναι η απουσία ουσιαστικής παιδείας και ποιότητας; Η αίσθηση ανωτερότητας που οδηγεί πολλές φορές σε αγένεια. Να μιλάς για πράγματα που δεν ξέρεις με τέτοια ανόητη σιγουριά, να κινδυνολογείς. Να μπλέκεσαι σε ξένα χωράφια νομίζοντας ότι θέλεις να βοηθήσεις, αλλά η ίντριγκα δεν είναι βοήθεια. Ο μηδενισμός ανθρώπων που δεν μπορείς να καταλάβεις κι ο βλακώδης αυθαίρετος χαρακτηρισμός πραγμάτων για τα οποία δεν έχεις ιδέα.

Η έλλειψη αυτογνωσίας (η οποία μόνη της δεν πειράζει κανέναν) αλλά παρόλα αυτά η σιγουριά πως ξέρεις τα πάντα για όλους και για όλα. Πως ξέρεις καλύτερα από μένα, για εμένα. Πως δεν μπήκες ποτέ στον κόπο να καλλιεργήσεις άποψη, ωστόσο η άποψή σου είναι ακλόνητη. Πως κρίνεις τον κόσμο, ενώ δεν έκρινες λεπτό τις επιλογές σου. Ή, μάλλον, εδώ κάνω λάθος. Τις έκρινες και μάλιστα δε σου άρεσαν, γι’ αυτό είπες να δηλητηριάσεις και των άλλων που -μεταξύ μας τώρα- φαίνονται πιο καλές.

Διότι η ζήλια είναι τεράστια κινητήριος δύναμη. Αλλά και η προσωπική μη ικανοποίηση, οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Διάλεξες ένα μοτίβο ζωής που δεν σου αρέσει και τόσο, το πλασάρεις σαν το ιδανικό (δεν πείθεις κανέναν, παρόλα ταύτα) και κατακρίνεις όλα τα υπόλοιπα. Η έλλειψη προσωπικής ευτυχίας και ισορροπίας κρατάει το μυαλό απασχολημένο και δεν το αφήνει να αυτοβελτιωθεί. Γιατί μόνο άνθρωποι που δεν είναι γεμάτοι με την προσωπική τους ζωή, με τις επιλογές και την καλλιέργειά τους, ασχολούνται με τις ζωές των άλλων.

Και μη βιαστείς να πεις για καλή πρόθεση. Ακόμη κι αυτή ελλείψει ποιότητας δεν είναι, παρά κινδυνολογία. Αν σε τρώει το άδικο, υπάρχει πολλή αδικία στον κόσμο για να γεμίσεις τις ώρες σου. Υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα να ψάξεις για να έχει η άποψή σου βαρύτητα και νόημα την επόμενη φορά.

Γιατί οι «άλλοι» που τα κάνουν λάθος, που ζουν αλλιώς κι έχουν άλλη φλόγα στην καρδιά και μια νόηση άλλου είδους, θα συνεχίσουν να ψάχνουν, να τολμούν, να δοκιμάζουν και να ζουν την υπέροχη ζωή τους έντονα και χωρίς την άποψή σου.

Κι αν χρειαστείς βοήθεια να και τη ζητήσεις, δε θα σε κρίνω. Μόνο θα χαρώ. Θα χαρώ από τα βάθη της ψυχής μου.

Υ.Γ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να κοιτάς τη δουλειά σου στο ειδικό. Κι αν τόσο πολύ σε τρώει, κοίτα το γενικό. Πρόσθεσε στον κόσμο λίγη ακόμα ποιότητα και θα έχεις βοηθήσει πάρα πολύ την πλάση.

~ℂarrie~


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: