Μάθε να λες όχι.

Είναι μια πολύ απλή απάντηση που ντρέπεσαι ή φοβάσαι πολλές φορές να δώσεις. Αν πω όχι θα πληγώσω, αν πω όχι θα προσβάλλω, αν πω όχι θα απογοητεύσω, αν πω όχι θα χάσω.

Λάθος τρόπος σκέψης, αρχικά.

Αν πεις όχι, θα έχεις υπακούσει τον εαυτό σου. Θα έχεις ακούσει την επιθυμία σου, θα την έχεις εκφράσει και στους άλλους, θα σε έχεις υποστηρίξει. Είναι γνωστό ότι όλοι περιμένουν να ακούσουν αυτό που θέλουν, αυτό που τους βολεύει, αυτό που τους ικανοποιεί. Γιατί, όμως, να τους κάνεις αυτή τη χάρη; Το όχι είναι όχι. Είναι μια απάντηση, είναι μια επιλογή. Δεν είναι «θα ήθελα να πω όχι αλλά ας πω ναι». Δεν είσαι ο Τζιμ Κάρει, μάθε να λες όχι. Καμία καλοσύνη δε θα προκύψει αν παρακούσεις την εσωτερική σου φωνή για να μη χαλάσεις το χατίρι κάποιου.

Αν σου προσφέρουν φαγητό και δε θέλεις άλλο, πες όχι. Δε θα προσβληθεί ο οικοδεσπότης σου, ίσα ίσα θα του μείνει μια μερίδα και για αύριο. Αν σε καλέσει κάποιος σε ραντεβού και δε σου αρέσει, πες όχι. Μη στεναχωριέσαι, θα το ξεπεράσει εύκολα και είναι προτιμότερο από το να πεις ναι και να βασανίσεις τον εαυτό σου να παρευρεθεί σε μια συνάντηση που δε θέλει, υπομένοντας κάτι που αργότερα θα μετανιώσεις. Γιατί πάλι θα αναγκαστείς να πεις όχι και τότε θα είναι χειρότερα γιατί στην πρώτη φάση θα έχεις πει ναι. Προσωρινά χαρούμενο θα κάνεις όποιον ακούσει κατάφαση, ενώ σκοπεύεις αργότερα να του το ακυρώσεις.

Αν σου προσφέρουν δουλειά που δε θέλεις ή που τη θεωρείς υποβιβαστική για σένα, πες όχι. Το ξέρω ότι δεν απορρίπτουμε έτσι εύκολα δουλειές σε τέτοια εποχή, μα αν πηγαίνεις εκεί καταπιεσμένος, η δουλειά θα γίνει 10 φορές χειρότερη από ό,τι ήταν στην αρχή.

Με όλα αυτά φυσικά, δεν εννοώ να αρχίσεις να πετάς ευκαιρίες και οτιδήποτε σου φαίνεται έστω και λίγο έξω από τα νερά σου να το αποκλείεις. Μιλώ για τις περιπτώσεις που έχεις ήδη κάνει το ζύγισμα μέσα σου, έχεις ρωτήσει τον εαυτό σου, σου έχει απαντήσει όχι κι εσύ φοβάσαι να εξωτερικεύσεις την απάντηση αυτή. Το αποτέλεσμα θα είναι διπλά αρνητικό, καθώς και θα έχεις καταπιέσει τον εαυτό σου, δε θα τον έχεις ακούσει, επομένως δε θα τα έχεις καλά πλέον μαζί του, αλλά θα έχεις κοροϊδέψει και τον απέναντί σου ή θα του έχεις δώσει το θάρρος που δε χρειαζόταν να πάρει.

Κάνε μια εξάσκηση ξεκινώντας από απλά καθημερινά πράγματα και πολύ πιθανό να σε απελευθερώσει. Είναι ωραίο να μαθαίνεις να λες αυτό που νιώθεις και σκέφτεσαι. Αν σκέφτεσαι όχι, μην πεις ναι. Αν σκέφτεσαι ναι, μην πεις ίσως. Πάρε τη σκέψη σου και κάνε τη λόγο και όλα θα αρχίσουν να γίνονται πιο απλά, πιο ομαλά και πιο όμορφα. Trust me.

~Ṣiren~

Photo by: jenni_elric

 

 

 

 

©Siren, Topicαπ 18/7/18

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: