Μία έννοια που συνηθίζουμε να ψάχνουμε αγωνιωδώς στη ζωή μας. Αρχικά στη σχέση μας με τον εαυτό μας, στην ισορροπία μεταξύ σώματος και ψυχής. Έπειτα στη σχέση μας με τους άλλους, το σημείο αυτό που μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης, ανεξάρτητα από το διαφορετικό του χαρακτήρα μας. Στην καθημερινότητα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τη χρυσή τομή μεταξύ υποχρεώσεων, προσωπικού χρόνου και χρόνου που αφιερώνουμε στους αγαπημένους μας. Στα όρια μεταξύ λογικής και συναισθημάτων, προσδοκιών και πραγματικότητας, ονείρων και ρεαλισμού.

d7edce03291ed1b44800733eeb4cabf5Τι κάνει όμως αυτή την έννοια τόσο σημαντική; Γιατί δείχνει η ζωή μας να εξελίσσεται σε κυκλική τροχιά γύρω της;

Στα μαθηματικά η χρυσή τομή είναι η διαίρεση μιας ευθείας (ενός ευθύγραμμου τμήματος) σε δύο μέρη κατά τρόπο ώστε ο λόγος όλης της ευθείας προς το μεγαλύτερο μέρος να είναι ίσος προς τον λόγο του μεγαλύτερου μέρους προς το μικρότερο. Η αναλογία αυτή λέγεται «χρυσή αναλογία». Ο αριθμός φ=1,618… αντλεί τον ορισμό του από τη λεγόμενη χρυσή τομή.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αποκαλούμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο «χρυσό», όταν το πηλίκο της μεγαλύτερης προς τη μικρότερη πλευρά του ισούται με φ. Αν ενώσει κανείς με μια καμπύλη τις κορυφές όλων αυτών των ορθογωνίων, που είναι και χρυσές τομές, σχηματίζεται μια λογαριθμική έλικα.

Αυτή ακριβώς η έλικα υπάρχει παντού στη φύση.
Ακόμα μια έννοια που δηλώνει την ενότητα των πάντων, την ολότητα και την αρμονία. Χρειαζόμαστε τη χρυσή τομή στη ζωή μας ώστε να βρισκόμαστε σε αρμονία με τον κόσμο. Είναι η κατάσταση αυτή που μας βοηθά να παραμένουμε σε ισορροπία, που μας φέρνει πιο κοντά στο Ένα. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε εμάς και στο κάθε τι στην πλάση. Και οτιδήποτε μας φέρνει πιο κοντά σε αυτή τη σύνδεση, μας κάνει και πιο ευτυχισμένους. Πιο «ολόκληρους».

Την αναζητούμε ασυνείδητα, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Εκατοντάδες πράγματα της καθημερινής ρουτίνας σκοπό έχουν να μας αποσπούν. Μας αποδιοργανώνουν. Όμως αν τη ζητήσουμε συνειδητά, ο αποσυντονισμός είναι πιο δύσκολος. Σκορπώντας τον εαυτό μας, τον χάνουμε και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τον ξανασυγκεντρώσουμε. Μοιράζοντας αλόγιστα την ενέργειά μας γινόμαστε έρμαιο των καταστάσεων της ζωής και -συχνά- των άλλων.

Ο έλεγχος επάνω στην ύπαρξή μας και στο πού και το πώς θα διαθέτουμε την ενέργειά μας είναι η χρυσή τομή. Φυσικά εκατομμύρια πράγματα αναγκαζόμαστε να τα φέρουμε εις πέρας χωρίς να το επιλέγουμε, όμως το κατά πόσο θα αναλωθούμε μέσα σε αυτά είναι μέσα στα όρια των επιλογών μας. Το πού και το πώς θα ξοδέψουμε τον ελεύθερο χρόνο μας και ποιες σχέσεις είναι αμοιβαίως πρόσφορες και μας βοηθούν να προχωρήσουμε.
Δεν είναι εύκολο πράγμα. Η αναζήτηση της αρμονίας είναι αιώνια και αέναη στο ταξίδι της ψυχής. Είναι όμως και αυτό που μας κρατάει ολόκληρους, με μια θέση μέσα στο Σύμπαν.

Καλό ταξίδι και καλή τύχη στην αναζήτηση της δικής σας χρυσής τομής, υπέροχα πλάσματα.

Υ.Γ. : Το παρακάτω τραγούδι ονομάζεται Weightless από Marconi Union και κατά την εξέλιξη επιστημονικού πειράματος μείωσε τα επίπεδα στρες και άγχους των συμμετεχόντων κατά 65% και δημιούργησε ένα τέτοιο αίσθημα ευφορίας που ο Dr Lewis-Hodgson (εξαγωγέας του πειράματος) τους συμβούλευσε να μην το ακούνε κατά τη διάρκεια της οδήγησης επειδή προκάλεσε υπνηλία σε κάποιους από τους συμμετέχοντες.

~ℂarrie~

 

 

 

©Carrie, Topicαπ 24/7/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: