Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το Κράτος και η Βία είναι αδέρφια. Η Βία, έγραψε ο Αισχύλος, είναι αυτή που πράττοντας νομοτελειακά τιμώρησε τον Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την δώρισε στον άνθρωπο. Η Βία ανέκαθεν είναι αυτή που τιμωρεί όποιον παρατυπήσει και σε κάθε περίπτωση το μέσον του κράτους ώστε να επιβάλει την τάξη του.

Πώς λοιπόν είναι δυνατόν η ίδια η αδερφή του κράτους, αυτή που χρησιμοποιείται για να σιγάσει στόματα και να ακινητοποιήσει χέρια να θεωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο επαναστατική; Η ίδια αυτή Βία που συνυπάρχει τόσους αιώνες, όπλο και μέσον του κράτους.

Η Βία δεν είναι επαναστατική. Εμποδίζει τον διάλογο και υποτάσσεται, γεγονός που την κάνει εξουσιαστική, όπως ακριβώς και το Κράτος. Πρέπει να σταματήσουμε να μπερδεύουμε την επανάσταση με τη Βία. Η επανάσταση σταματάει να είναι ουσιώδης όταν σταματάει να προάγει ελευθερία και η Βία είναι ανελευθερία.

Ξέρεις τι είναι επαναστατικό; Να γυρίσεις την πλάτη στη Βία. Να την απορρίψεις, μαζί και το Κράτος. Να σηκώσεις τη γροθιά από πάθος, μα να μη την χτυπήσεις πουθενά! Να διαβάσεις τα βιβλία που νόμιζες ότι πρέπει να κάψεις. Να δημιουργήσεις, όχι να καταστρέψεις.

Να κοιτάξεις το Κράτος στα μάτια και να φωνάξεις ότι καμία σχέση δεν έχεις με τη Βία που εξακολουθεί να προάγει. Πως εσένα τα όπλα σου είναι η γνώση και η δύναμη της αντίστασης.

Προτού, λοιπόν, τρέξεις να ξεκινήσεις κάποια επανάσταση να θυμηθείς πρώτα… «Η αδερφή του Κράτους ήταν πάντα η Βία».

~₦ικήτα~

*Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι έργο του Rubbens και ονομάζεται «Οι φρίκες του πολέμου»

 

 

 

©Νικήτα, Topicαπ 3/8/18