27/08/1905
Και ο ανήσυχος νέος γεννιέται. Ο αγωνιστής, ο πρωτοπόρος, ο ιδεολόγος, ο αρχικαπετάνιος, ο τελευταίος αγωνιστής.

Προδομένος ήρωας; Ίσως. Μα η κουλτούρα της ήττας πρέπει να ξεπεραστεί.

Ας μείνουμε στο σύμβολο της απελευθέρωσης. Στον καπετάν-Άρη, εμπνευστή του αντιστασιακού ΕΛΑΣ. Σε επιχειρήσεις που δεν άφησαν τις δυνάμεις του άξονα να στηριχτούν στην κατακτημένη Ελλάδα, αλλά και στην Ελεύθερη Ελλάδα που χωριό το χωριό κι αργότερα πόλη την πόλη το ΕΑΜ δημιουργούσε.

Ας κρατήσουμε μια εικόνα ενθουσιασμού καθώς ο Άρης μοίραζε τρόφιμα στους πεινασμένους και τιμωρούσε τους εξουσιαστές που πρόδωσαν κάθε ανθρώπινη αξία στο βωμό του κέρδους με σύμμαχο το φασισμό και παραδίδοντας την εξουσία τους στο λαό.

Ο Άρης που με τους λόγους του μίλαγε στην καρδιά του πλήθους, λέγοντας πως : «Δεν πρόκειται να σας υποσχεθώ ούτε πως θα σας φτιάξω γεφύρια ή ποτάμια, όπως σας υποσχόντουσαν πως θα σας φέρουν οι παλιοί κομματάρχες. Ούτε και θα σας τάξω λαγούς με πετραχήλια.», αλλά αντιθέτως πως παρόλο που το ΕΑΜ είχε στενές διοικητικές σχέσεις με το ΚΚΕ, «δεν επιδιώκει παρά μόνο μια δημοκρατική λύση του ελληνικού προβλήματος.» και το ζήτημα του οικονομικού μοντέλου του νέου κράτους θα αναλυόταν αργότερα.

Έτσι κι ο ίδιος επεδίωκε πρώτα να απελευθερώσει την πατρίδα και ύστερα να λύσει τα προβλήματά της δημοκρατικά, με τη δύναμη του λαού.

Κι αν όταν έκαιγε τους φορολογικούς καταλόγους των χωριών που απελευθέρωνε συμβόλιζε την απελευθέρωση από τον ξένο καταπιεστή, συμβόλιζε συνάμα και την απελευθέρωση από τον ταξικό καταπιεστή. Κι αν ήταν κομμουνιστής πάλευε πρώτα για την ελευθερία του λαού, επιδιώκοντας ένα μαζικό και όχι μόνο έναν ταξικό ΕΛΑΣ.

Κι αν πρέπει να θυμάμαι τον Άρη που σαν σήμερα γεννήθηκε, ας θυμάμαι τον ιδεολόγο που έβαλε το όραμα του πάνω από κάθε αξίωμα. Ας θυμάμαι τον τελευταίο αντάρτη.


〇λοφέρνης


 

 

 

 

©Ολοφέρνης, Topicαπ 27/8/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: