Σε ένα χειρουργικό τραπέζι… αφήνοντας εκτεθειμένο τον εαυτό μου γυμνό… ατάραχο, έχοντας εμπιστοσύνη τόσο σε εμένα όσο και στους γιατρούς μου για την επιλογή του να αποτελέσω ένα ιατρικό πείραμα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η μέρα μου. Ξυπνάω σαστισμένος από το τηλέφωνο μου  που βροντοχτυπάει ασταμάτητα. Τυφλά ψάχνω να το βρω στο ξύλινο κομοδίνο δίπλα μου, το αρπάζω νευριασμένος. Τα μάτια μου δεν έχουν την δύναμη να ανοίξουν για να δω ποιος επιμένει χαρακτηριστικά να διαταράξει την ηρεμία μου.
-Ναι; Φωνάζω στον αποδέκτη της γραμμής.
-Καλημέρα, κύριε Νικολάου. Σας καλώ από μια ιατρική υπηρεσία.
Τι δουλειά έχω  εγώ με ιατρικές υπηρεσίες; Χαλαρώνω αυτόματα με την περιέργεια μου να δεσπόζει στο παρασκήνιο.
-Παρακαλώ, πείτε μου.
– Σας κάλεσα να σας αναφέρω ότι έχετε επιλεχτεί για ένα ιατρικό πείραμα που διεξάγεται στην χώρα σας με την συνεργασία μιας κλινικής εξωτερικού.  Να αναφέρω ότι εφόσον αποδεχτείτε την παραπάνω πρόταση, προσφέρεται  οικονομική απολαβή ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ.
Τι εννοείς δέκα χιλιάδες ευρώ; Θα μπορούσα να αποκτήσω ότι θέλω με ένα τέτοιο ποσό. Έχω μείνει και κοιτάω το τοίχο του δωματίου.
Χωρίς δεύτερη σκέψη.
-Τι πρέπει να κάνω;
– Θέλουμε να μελετήσουμε ενδελεχώς την ανατομία. Οπότε όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να συμμετάσχετε σε ένα είδος χειρουργείου δίχως μελλοντικές παρενέργειες στο σώμα σας. Θα έχετε μια τομή ωστόσο στην κοιλιακή σας χώρα που θα σας σημαδεύει για όλη σας την ζωή. Αλλά με την οικονομική απολαβή και αυτό θα είναι αντιμετωπίσημο. Επιπροσθέτως, θα είστε ξύπνιος στο χειρουργικό τραπέζι, θα γίνει χρήση ειδικών τοπικών αναισθητικών, ωστόσο δεν θα νιώθετε τίποτα.
-Τα χρήματα πότε θα κατατεθούν;
-Αύριο το πρωί εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία.
-Ωραία.
Με ενημερώνει για την τοποθεσία και την ώρα. Εννιά το πρωί θα είμαι εκεί, πάνω σε ένα φορείο. Ο φόβος μου κυριαρχεί, αλλά όχι… Θα αντισταθώ. Εξάλλου είναι γιατροί, τι πρόκειται να πάει στραβά;

Επόμενη μέρα
Υπογράφω το συναινετικό έγγραφο. Ακολουθώ τις οδηγίες που μου δίνουν και πλέον είμαι ξαπλωμένος στο φορείο. Ο φόβος μου έγινε πραγματικότητα και η έκθεση μου είναι η μόνη μου επιλογή τώρα. Είναι μονόδρομος. Με έχουν δεμένο ώστε έτσι να μην μπορώ να κινηθώ. Ο αναισθησιολόγος έχει προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες έτσι ώστε να μην αισθάνομαι τίποτα. Ο γιατρός πλησιάζει με το νυστέρι, με κόβει από το στέρνο έως τον αφαλό. Συνεχίζει να κρατάει το νυστέρι και αρχίζω και αισθάνομαι πόνο. Έναν πόνο αβάσταχτο, βλέπω να κάνει κινήσεις ώσπου κάποια στιγμή, ανεβάζει το χέρι του και βλέπω ένα κομμάτι από ένα όργανο μου, έχοντας την άγνοια για το ποιο είναι.

-Ανάθεμα σε! Μου είπες ότι δεν θα πονάω, ότι δεν θα κάνεις τίποτα.
-Τα όργανα έχουν την τάση να αναγεννιούνται. Έτσι είναι και η ψυχή του ανθρώπου, αυτή είναι η ψυχή σου και όχι τα όργανα σου. Όσο και να δώσεις αλλά όσο και να σε πάρουν όταν σε βρουν εκτεθειμένο, εσύ θα ξαναγεννηθείς ξανά από την αρχή. Τι ανησυχείς;
-Έχω υπογράψει. Θα σας πάω στα δικαστήρια. Φωνάζω πλέον νευριασμένος και παράλληλα τρομαγμένος για την συνέχεια. Κάποιος βλέπει το μέσα μου και είμαι ανήμπορος.
-Μα δεν καταλαβαίνεις;  Δεν έχει σημασία κανένας τι θα σου υποσχεθεί, ήταν επιλογή σου να εμπιστευτείς γιατί ξέρεις ότι δεν θα μείνεις αζημίωτος. Ήξερες ότι θα έχεις ένα αντάλλαγμα. Όλα είναι θέμα επιλογής. Αλλά η φύση σου, βλέπεις, πλέον είναι υλιστική γι αυτό και χρίζεις βοηθείας. Για αυτό και επιλέχθηκες γι αυτό το πείραμα, για να καταλάβεις σε τι κατάσταση βρίσκεσαι.
Δεν θέλω πλέον τα λεφτά. Θέλω να σταματήσω να πονάω.
-Πόσο τρομαγμένος είσαι; Πόσο φοβήθηκες, αλλά παρόλα αυτά ήρθες εδώ; Θέλεις δεν θέλεις τώρα θα το υποστείς, κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει από αυτό. Και τον βλέπω ξανά  να συνεχίζει να κόβει το μέσα μου.
Λιποθυμάω.

Τραβάω το πάπλωμα από πάνω μου, τι όνειρο ήταν αυτό; Ή πιο σωστά: τι εφιάλτης; Είμαι ιδρωμένος.

Το πείραμα είναι η συναναστροφή με τους ανθρώπους. Η χρηματική αποζημίωση είναι η αχόρταγη επιθυμία για υλική πληρότητα. Η ουσία, η επιλογή και το συμπέρασμα; Ο μόνος στόχος συναισθηματικής πληρότητας και δοτικότητας. Ανεξαίρετα αν υπάρχει ο φόβος να διέπει στις ανθρώπινες σχέσεις. Ανεξάρτητα με το πόσο θα δώσεις και γιατί. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δώσε, είσαι άνθρωπος. Κανείς δεν γλιτώνει από το να νιώθει και κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο. Δώσε, είναι δωρεάν. Και αν εκτιμηθεί είναι ευπρόσδεκτο αν όχι, θα ξαναγεμίσεις.

Πάω να αλλάξω μπλούζα. Η τομή είναι εκεί.


Âναστασία

Photo by: Panagiotis Vikatos


 

 

 

 

 

©Αναστασία, Topicαπ 10/9/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: