Με εκνευρίζουν οι αμέτοχοι άνθρωποι. Αυτοί που είναι βολικοί και εντάξει με όλα. Αυτοί που δε θέλουν να λάβουν μέρος σε καμία διαμάχη. Αυτοί που δεν έχουν ποτέ άποψη και δε διαλέγουν ποτέ πλευρά.

Νιώθω ότι άνθρωποι σαν αυτούς δεν μπορούν καν να απαντήσουν σε δημοσκόπηση σε στόρυ του Instagram. Τους ρωτάς προτιμάς αυτό ή εκείνο και αμέσως σκέφτονται 10 ισοδύναμους λόγους και για τα δύο. Τους ρωτάς ναι ή όχι και λένε δεν ξέρω. Τους ρωτάς μέσα ή έξω και μένουν στο κατώφλι.

Διάλεξε πλευρά. Τι είσαι, η Ελβετία; Κάποτε σας παρέθεσα ένα κείμενο του Καντ και δυστυχώς το επαναφέρω, που έλεγε ότι δεν είσαι διαφωτισμένος αν δεν μπορείς να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου χωρίς την καθοδήγηση των άλλων. Δεν είσαι πνευματικά ώριμος αν δεν μπορείς να αποφασίσεις για τίποτα μόνος σου, ακόμα και αν αυτό αφορά ένα εντελώς προσωπικό σου θέμα.

Πολλοί από αυτούς δε, το κάνουν από κάποιου είδους ηλίθια στρατηγική και όχι επειδή είναι απλώς ανώριμοι. Δεν είναι ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν, δεν είναι καν ότι δεν έχουν γνώση για να έχουν άποψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα το δικαιολογούσα. Είναι μόνο και μόνο επειδή θέλουν να τα έχουν καλά με όλους. Επειδή δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και νομίζουν ότι έχοντας παντού «φίλους» ή συμμάχους θα έχουν πάντα από κάθε πλευρά μια στήριξη ή κάτι να κερδίσουν. Αυτοί είναι οι χειρότεροι. Πώς γίνεται να παριστάνεις ότι τους συμπαθείς όλους; Προσωπικότητα δεν έχεις εσύ; Σχήμα δικό σου δεν έχεις; Σου ταιριάζουν όλα;

Είναι αυτοί που μπορείς εύκολα να εκμεταλλευτείς. Είναι αυτοί που συνέχεια συγχωρούν. Αυτοί που αν διαβάσουν αυτό το κείμενο δε θα ξέρουν αν μιλάω γι’ αυτούς και δε θα ξέρουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν. Είναι αυτοί που αν τυχόν εκφέρουν μια γνώμη και εσύ διαφωνώντας τους φέρεις την αντίθετη θα πουν χαρακτηριστικά «ναι, είναι κι αυτό». Δεν παθιάζονται ποτέ γιατί δεν παίρνουν κανενός το μέρος. Δεν μπορούν να διακρίνουν το θετικό, ή το ποιοτικό, ή την επιθυμία γιατί τους φαίνονται όλα «εντάξει».

Κι αν παθιάστηκα λίγο παραπάνω ήταν από αντίδραση ή και για διδακτικό σκοπό, για να δουν λίγο πώς γίνεται, μήπως βάλουν έστω ένα συν ή ένα πλην στην ουδετερότητά τους.


Ṣiren

Photo by: Despina Niki


 

 

 

 

 

 

©Siren, Topicαπ 19/9/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: