Προς την επίτευξη του συνολικού δικαίου.


H πιο όμορφη απάντηση στην κερδοσκοπία είναι η αναζήτηση για το δίκαιο του συνόλου. Άμα καταφέρουμε να την φέρουμε στην ζωή μας θα έχουμε καλύψει 10 βήματα ακόμα προς στην Γη της Επαγγελίας. Βέβαια, δεν είναι εφικτό να το κάνουμε.Ελάχιστοι βάζουν το κέρδος τους κάτω από του συνόλου και -εκτός αυτού- δεν φτάνουν για να αλλάξουν την κατάσταση και ίσως να μην το αξίζουμε. Ίσως και να μην γίνεται από άποψη πληθυσμού (δηλαδή: το κέρδος του συνόλου πάντα θα είναι ελλιπές, οπότε θα αδικείται κάποια μερίδα ανθρώπων) ίσως, ίσως…

Η αμφιβολία σκοτώνει την απόφαση και η απόφαση φέρνει πιο κοντά τον στόχο. Ο καλύτερος τρόπος να πετύχουμε τον στόχο είναι να γνωρίζουμε τι θα γίνει. Αυτό ενυπάρχει στην σφαίρα του αδύνατου. Γιατί αν ήταν δυνατόν δεν θα μπορούσαμε: πρώτον, να απολαύσουμε την επιτυχία με την ίδια χαρά (επειδή θα ήταν πολύ εύκολο να την πετύχουμε και δεν θα χε την ίδια αξία) και δεύτερον να γνωρίζουν όλοι -ή έστω κάποιοι- τι θα γίνει στη συνέχεια. Νομίζω θα μπλεκόταν η πραγματικότητα με τοις άπειρες απαιτήσεις των άπληστων ανθρώπων.

Τρίτον, γιατί να ξέρεις τι θα γίνει; Καλύτερα είναι να περιμένεις, μην είσαι ανυπόμονος. Διότι η ανυπομονησία είναι σύμβουλος της βιασύνης και η βιασύνη συνήθως γεννά το λάθος. Όμως το νόημα για το δίκαιο βρίσκεται αλλού. Μέσα σε μια ερώτηση: Πώς γίνεται το δίκαιο να είναι το ζητούμενο και να μην μπορεί να επιτευχθεί ακαριαία και σύντομα; Μάλλον έχουμε λάθος προσέγγιση στο δίκαιο. Το δίκαιό μας ποτέ δεν θα ικανοποιήσει το ατομικό θέλω. Είναι ασύμβατα πράγματα που θα ήταν πολύ καλό να τα διαχωρίζουμε. Δεν συνεπάγεται ότι είναι δίκαια μια επιθυμία επειδή ικανοποιεί το θέλω. Έχω βάσιμες υποψίες ότι είναι «εχθρικά» συμφέροντα το δίκαιο με το θέλω, όμως όχι πάντοτε. Η αλληλεγγύη αν υπάρξει μέσα στην κατάσταση είναι ικανή τα δύο «συμφέροντα» να ταυτιστούν.

Εν κατακλείδι, δίκαιο είναι αυτό που μοιράζει τα αποτελέσματα αποφάσεων-πράξεων στους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ικανοποιεί την κοινή λογική. Άρα συμπεραίνω ότι δύσκολα -έως ποτέ- δεν μπορεί να «ανθίσει» το δίκαιο χωρίς την προσφορά της λογικής.


₭όλιας

Photo by: Panagiotis Vikatos


 

 

 

 

 

©Κόλιας, Topicαπ 20/9/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: