Τελικά είναι ευτυχία η άγνοια;

Πόσο καλά ήταν όταν ήμασταν παιδιά, ε; Δεν ξέραμε τι κρύβει από πίσω του όλο αυτό που ζούμε. Δεν ξέραμε πώς λειτουργεί η κοινωνία, η πολιτεία, πώς βγαίνουν τα λεφτά, τι υποχρεώσεις υπάρχουν, τι πρόκειται να βιώσουμε και οτιδήποτε άλλο συνεπάγεται με «τον κόσμο των μεγάλων».

Ήμασταν ευτυχισμένοι, ζούσαμε τη ζωή μας στην άγνοια. Ασχολούμασταν μόνο με αυτά τα λίγα που ξέραμε και προβληματιζόμασταν μόνο για αυτά τα λίγα και ασήμαντα που μπορεί να είχαμε στο μυαλό μας. Όσο κάποιος άλλος φρόντιζε για εμάς, για το φαγητό μας, για την ψυχαγωγία μας, για την επιβίωσή μας, ήταν καλά.

Μεγαλώνοντας άρχισε το πρόβλημα. Μεγαλώνοντας αρχίσαμε να ερχόμαστε σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα. Μαθαίναμε κάθε μέρα όλο και περισσότερα, οι υποχρεώσεις γίνονταν βουνό και το μέλλον φάνταζε εφιαλτικό. Όσα περισσότερα γνωρίζαμε τόσο πιο ανασφαλείς γινόμασταν. Ο φόβος, τα προβλήματα και το άγχος έρχονταν όλο και πιο συχνά. Πόσες φορές ευχήθηκες να μην ήξερες τίποτα; Πόσες φορές ευχήθηκες να γινόσουν πάλι παιδί;

Από την άλλη πλευρά, η γνώση είναι δύναμη. Σκέφτηκες ποτέ πώς θα ήσουν ως ενήλικας αν δε γνώριζες όλα αυτά που γνωρίζεις; Δε θα μπορούσες να αυτοεξυπηρετηθείς καν. Μεγαλώνοντας θέτεις στόχους. Στόχους οι οποίοι για να υλοποιηθούν χρειάζονται να δράσεις, να φέρεις εις πέρας κάποιες πράξεις και να λάβεις κάποιες πληροφορίες. Για να ζήσεις, να προοδεύσεις, να εξελιχθείς, χρειάζεσαι γνώση. Πώς λοιπόν θα ήσουν ευτυχισμένος αγνοώντας τα πάντα;

Η επιλογή να παραμένεις αμαθής ή ακατάρτιστος αντιβαίνει στην ανθρώπινή σου υπόσταση. Όσο περισσότερο ζεις, τόσα περισσότερα βιώνεις. Επομένως έχεις περισσότερες εμπειρίες, άρα και περισσότερη γνώση. Το να επιβραδύνεις τη γνώση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, απλά θα σου δημιουργήσει δυσκολίες και θα επιβραδύνει την πρόοδό σου. Ναι, όλοι έχουμε άσχημες αναμνήσεις ή «επώδυνες γνώσεις», τι θα ήμασταν ωστόσο χωρίς αυτές; Φυσικά και η περιέργειά μας μας τρώει και θέλουμε να γνωρίσουμε κι άλλες πληροφορίες, όμως αν έχουμε την εντύπωση ότι αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να μας προκαλέσουν πόνο, απλά αγνοούμε ή κάνουμε στην άκρη την περιέργειά μας.

Ίσως η παραμονή στην άγνοια να μας χάριζε μια σχετική ευτυχία, όμως θα μας στερούσε όλα αυτά που έχει η ζωή να μας δώσει. Η λύση ωστόσο που προτείνουν οι ψυχολόγοι σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η γνώση είναι όπλο αλλά και πόνος, επομένως μάθε όλες τις πληροφορίες, αλλά κράτα μόνο εκείνες που σου χρειάζονται για να συνεχίσεις.


Ṣiren

Photo by: Despina Niki


 

 

 

 

 

 

 

 

©Siren, Topicαπ 18/10/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: