Την επικαιρότητα απασχολεί την τελευταία εβδομάδα η εμφάνιση φοιτητικού στεκιού της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Και διαδραματίστηκαν πολλά στις λίγες μέρες που πέρασαν απ’ τη στιγμή που το στέκι αυτό εμφανίστηκε. Φουσκωμένα ρεπορτάζ από ρεπόρτερ που ζητάν αίμα, καθηγητές να κάνουν αλυσίδες μπροστά απ την πόρτα της αίθουσας του στεκιού, συμβολική αναστολή λειτουργίας της σχολής για μία ημέρα κ.α…

Καθηγητές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί ρίπτουν παντού κατηγορίες παραλλάσοντας τα γεγονότα, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει τέτοια δημοσιότητα που τελικά την εμφάνισή τους έκαναν στη φιλοσοφική νεοφασιστικές οργανώσεις – απόρροιες τις διαλυμένης Χ.Α. Αυτές γεμίζοντας σβάστικες και εθνικιστικά συνθήματα στους τοίχους έδωσαν πάτημα σε πολλούς να τις εξισώσουν στο Ρουβίκωνα και να πάρουν μια πολιτική ίσων αποστάσεων για να πείσουν για τις ιδεοληψίες τους.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;

Ο Ρουβίκωνας έκανε την εμφάνισή του στη Φιλοσοφική πριν 10 περίπου μέρες, οπότε και μπήκαν στην αίθουσα 516 της φιλοσοφικής και άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια. Ήταν αυτό κατάληψη ενός προς χρήση χώρου της Φιλοσοφικής; Αμφιλεγόμενο. Ο χώρος αυτός ήταν το στέκι της Ε.Π.Φ. (Ελευθεριακής Παρέμβασης Φιλοσοφικής), η οποία εδώ και ένα χρόνο είναι πολιτικά ανενεργή. Μετά από συνεννόηση των μελών της Ε.Π.Φ. με το Ρουβίκωνα ο τελευταίος πήρε την άδεια να οικειοποιηθεί το χώρο ως στέκι του. Απ’ τη μία δεν πήρε άδεια απ την κοσμητεία της σχολής, από την άλλη ο χώρος πέρασε από ένα ελευθεριακό σχήμα σε ένα αναρχικό, χωρίς να αλλάξει ο λόγος χρήσης του, χωρίς να καταληφθεί (όχι -τουλάχιστον- με την παραδοσιακή έννοια της λέξης).

Σύσσωμοι οι αρνητές της παρουσίας του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική επιχειρηματολογούν λέγοντας πως δε μπορούν να δραστηριοποιούνται εξωπανεπιστημιακές οργανώσεις και συλλογικότητες στη σχολή. Εντούτοις, τουλάχιστον δυο φοιτητές της φιλοσοφικής είναι μέλη του Ρουβίκωνα. Με την άρνηση δημιουργίας φοιτητικού πολιτικού σχήματος σε φοιτητές με συγκεκριμένη ιδεολογία, αρνείται το πανεπιστήμιο και τους ίδιους τους φοιτητές, λόγω της ιδεολογίας τους.

Τέλος, όσον αφορά στην εξίσωση των αναρχικών συλλογικοτήτων με τις φασιστικές οργανώσεις, οι εικόνες είναι αρκετές. Ο Ρουβίκωνας μοίρασε μερικά φυλλάδια, ενώ τα μέλη της Ε.Σ.Α γέμισαν τη σχολή με συνθήματα μίσους και σβάστικες, ενώ κόλλησαν και την πόρτα παρακείμενης αίθουσας που στεγάζει ένα σχήμα των ΕΑΑΚ. Η μόνη πιο έντονη και αντιπαραθετική κατάσταση υπήρξε μεταξύ Ρουβίκωνα-καθηγητών, με τους τελευταίους να εμποδίζουν την είσοδο στην αίθουσα και με καθηγητή να χαστουκίζει και να βρίζει κοπέλα- μέλος τη συλλογικότητας- και με τα μέλη του Ρουβίκωνα να σπρώχνουν του καθηγητές και να φωνάζουν.

Δε θέλω να παρεξηγηθώ. Το κείμενο δε γράφεται για να υποστηρίξει ούτε την ιδεολογία, ούτε τις τακτικές, ούτε την ύπαρξη του Ρουβίκωνα. Το έτος 2018 έχουμε φτάσει να αμφισβητούμε ελευθερίες της αστικής δημοκρατίας του ’70, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο (έχει ήδη γίνει εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα) και να απορρίπτουμε άτομα λόγω της ιδεολογίας τους όταν ένα ΜΜΕ τη θεωρεί επικίνδυνη. Κι όλα αυτά σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Στο ναό της διακίνησης ιδεών, στο κέντρο της νεανικής ελεύθερης σκέψης-πολιτικής και μη. Ο φοιτητής πρέπει να έχει πρώτος το δικαίωμα να πολιτικοποιηθεί και να εκφραστεί, κι αν η κοινωνία είναι μη ανεκτική, η σχολές πρέπει να ναι η στέγη για κάθε τέτοιας δραστηριοποίησης.


〇λοφέρνης


 

 

 

 

 

 

©Ολοφέρνης, Topicαπ 22/10/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: