Εκείνες που δημιουργήθηκαν και διαδόθηκαν μέσα από την μυθολογία, εκείνες είναι αυτές που έχουν φτάσει την κοινωνία στην μαζικοποίηση -ή αλλιώς μαζοποίηση. Σύμφωνα με την μυθολογία, οι Σειρήνες είχαν γυναικείο θελκτικό πρόσωπο και σώμα αρπακτικού πουλιού. Η πιο γνωστή ιστορία ήταν εκείνη με τον Οδυσσέα που, επιθυμώντας να διαβεί με το καράβι και τους συνοδοιπόρους του από τις Σειρήνες, ο πολυμήχανος τους έπεισε να βάλουν κερί στα αυτιά τους για να μην παρασυρθούν από την όμορφη φωνή τους. Αυτόβουλα τους έπεισε να δέσουν τον ίδιο στο κατάρτι με σκοινιά για να συγκρατηθεί. Εν τέλει η ιστορία τους βαίνει καλώς και τα καταφέρνουν, το ίδιο δεν θα μπορέσουμε να πούμε όμως για την κοινωνία μας που από τις σειρήνες παρεκτρέπεται όλο και πιο πολύ σε αυτό που τους προμοτάρουν τα μέσα και οι καλοθελητές.

Οι Σειρήνες διαφέρουν αριθμητικά και διέθεταν διάφορες ονομασίες με τις πιο γνωστές  Θελξινόη, Θελξιέπεια, Θελξιόπη. Τις ίδιες ονομασίες θα θέταμε και σε εκείνες τις Σειρήνες της κοινωνίας. Βάζοντας την Θελξινόη να παίζει με το μυαλό των ανθρώπων, όπως ακριβώς λειτουργούν και τα διάφορα Μέσα που μέρα με την μέρα αυξάνονται και θεωρούνται μια όμορφη συνήθεια κοινωνικοποίησης ή και μη ή ακόμα και διασκέδασης.

Την Θελξιέπεια θα την βάζαμε ίσως στο ρόλο που είχαν και οι ρήτορες παλιότερα για να κατευθύνουν όχλους στο σημείο που ήθελαν. Εκείνοι οι ρήτορες υπάρχουν ακόμα, ανάμεσα μας και σε πείθουν να δημιουργήσεις μια εικόνα ιδανική και ίδια με όλους για εκείνους. Μια ανθρώπινη ομάδα που μοιάζει μέρα με την μέρα περισσότερο αποκτώντας όμοιες ιδεολογίες, όμοιες απόψεις, νοοτροπίες ακόμα και όμοια εικόνα. Τόσο που είναι άρτια διαχειρίσιμη, χωρίς ανησυχητικές αντιδράσεις. Πλέον η ιδιαιτερότητα σε κάποιον μπορεί να χαρακτηριστεί από ομάδες ως κάτι δυσάρεστο. Οι χαρακτηρισμοί παίρνουν μορφή αντιπάθειας και περιέργειας.

Η Θελξιόπη, από την άλλη, είναι η στιγμή που πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο γιατί μοιάζεις στο διπλανό σου. Ήταν όμορφη στην όψη της και θελκτική, σύμφωνα με την μυθολογία, έτσι ακριβώς όπως και τα πρότυπα που σου δημιουργεί η κοινωνία κάνοντας σε να τα επικροτείς μέχρι να τα φτάσεις στο μέγιστο βαθμό μέσα από την διαδικασία της μίμησης.

Σε όλο αυτό το ταξίδι λοιπόν της ζωής σου που θα διασχίζεις και συ την δική σου θάλασσα (που άλλοτε είναι ήρεμη και άλλοτε όχι), όπως ο Οδυσσέας, έχεις δύο επιλογές. Είτε να βάλεις κερί στα αυτιά σου δημιουργώντας σου μια συγκεκριμένη κάθετη άποψη που θα σε δυσκολέψει στην ουσιαστική επικοινωνία με τον διπλανό σου απομακρύνοντας κάθε διαφορετική άποψη, αγνοώντας την ομορφιά του διαφορετικού και της αντιπαράθεσης. Είτε θα βρεθείς στην θέση του Πολυμήχανου που συνειδητοποιήμενα επέλεξε να τον δέσουν, να αντικρίσει τις σειρήνες και να θέσει τα όρια του. Πάρε λοιπόν τα σκοινιά τα δικά σου και κάνε ακριβώς το ίδιο. Υποστήριξε τις απόψεις σου, την νοοτροπία σου, την ιδεολογία σου, τα βιώματα σου, διαφώνησε με ότι δεν σου αρέσει και δεν σου είναι αρκετό. Χρησιμοποίησε το μυαλό σου σε συνδυασμό με τα θέλω σου και άσε τις Σειρήνες της κοινωνίας να αναζητούν τα επόμενα θύματα που θα «πέσουν» με τον ίδιο τρόπο.


Âναστασία

Photo by: Mary Jane


 

 

 

 

 

 

©Αναστασία, Topicαπ 29/10/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: