Η αυθαιρεσία του κόσμου.

Η αυθαιρεσία του κόσμου.

Αυθύπαρκτα δεν ισχύει καμιά αρχή, καμιά ηθική, καμιά κοσμοθεωρία, κανένας νόμος, παρά μόνο ως εκφράσεις κάποιας φύσης, είτε επιλεγμένης είτε τυχαίας · όλα δηλαδή μοιάζουν αυθαίρετα αν στραφείς σε όλες τις διευθύνσεις της αμφιβολίας. Κάθε αντικειμενικότητα μια απόλυτο-ποιημένη υποκειμενικότητα, ή μια φαινομενολογία, εσύ -πάντα εσύ- έχεις ευθύνη της επιλογής των αξιωμάτων, ώστε το σύστημα να στέκει για τον κόσμο σου.

Και συνεχίζουμε, κάθε φορά που μας «παραδίδουν» έτοιμο ένα σύστημα, να το διαιωνίζουμε με την σειρά μας σε άλλους και επόμενους, και ας κρέμεται όλο αυτό από μια εν αγνοία συνεργασία στην συντήρηση της συνολικής αυταπάτης, ή αντίστοιχα της κοινής αντίληψης. Ελάχιστοι «περίεργοι» επιθυμούν να ξεθεμελιώσουν -αυθαίρετα και εκείνοι, ίσως- όπως αυθαίρετα ίσως τέθηκε και θα τίθεται εξ’ αρχής και από κάθε αρχή. Έπειτα, ελάχιστοι επιθυμούν και επιδιώκουν τελικά, άτομα σαν τρελοί ή υπερβολικοί ή οι μόνοι ξύπνιοι, απαραίτητοι, παρασιτικοί, κωμικοί, αναγκαίοι.

Μα ποιος θα κρίνει, και με ποιο σύστημα; Ποιες φύσεις υιοθετούμε, όταν ειδικά εμείς μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τόσες γκάμες φύσεων, από την σφαίρα του ανθρώπινου έως την σφαίρα του όποιου ζώου ή της αμέτοχης πέτρας; Ποιες θέλουμε πραγματικά; Πώς θα κριθεί το οτιδήποτε στην εποχή των απροσμέτρητων και αμφίβολων πληροφοριών; Προσπαθώντας να επεξεργαστούμε όλα αυτά ίσως αφομοιώσουμε φύσεις υπολογιστικές, και τελικά δεν βγαίνεις από κανένα τριπάκι καθαρός. Κάθεσαι, ανοίγεις ένα παράθυρο, σιχτιρίζεις το κρύο, απολαμβάνεις την πυκνή του μελαγχολία, και παίρνοντας μια ανάσα ελπίζεις στην αποτελεσματική στερεοποίηση του εγκεφαλικού συνονθυλεύματος. Άραγε, πόσο μη διαχειρίσιμη είναι η αυθαιρεσία του κόσμου; Ποιο τελικό αξίωμα περί αξιωμάτων τον προσδιορίζει;


Ѻρέστης

Photo credits: Panagiotis Vikatos


 

 

 

 

©Ορέστης, Topicαπ 20/11/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: