Μοιάζει λες και όλη η ζωή τους κυλάει μπροστά ή πίσω από τα μάτια τους. Ένα σε σημεία διαυγές και σε ενότητες αφηρημένο κινηματογραφικό πορτραίτο, πολυποίκιλο σε υφές και εντάσεις. Δεν γίνονται όλα κατανοητά εξ’αρχής, μα αντιληπτά. Το έργο ξεκινά με αποσπάσματα από τις θρυλικές μέρες της μήτρας, όπου όλα είναι σκοτεινά και ασφαλή, χωρίς υπόνοιες φωτός και ανάγκης, και ολοκληρώνεται στη λύτρωση του τέλους, διανύοντας ενδιάμεσο πόνο. Ξεκινά στ’ αλήθεια την αναπόφευκτη στιγμή της συνάντησης στο μαιευτήριο: το παιδί αντιμέτωπο με Εκείνον ή την απουσία του.
Περνώντας ο καιρός, η γνώση οργανικά εξατμίζεται. Στο πρώτο μπουσούλημα, ήδη ξέρει πολύ λιγότερα από την εποχή της κούνιας. Με τα πρώτα ασταθή βήματα, έχουν ξεχαστεί σχεδόν όλα. Πιάνοντας το πρώτο μολύβι, η μνήμη βρίσκεται παντελώς απούσα, σεντόνι. Δεν υπάρχει τίποτα να καταγραφεί πια, μόνο ασυνείδητα. Τα συμβάντα που ακολουθούν είναι γνωστά όταν δεν μπορούν να εκφραστούν γραπτά, προφορικά ή ζωγραφικά, σε οξύμωρο σχήμα. Σαν να μιλάμε για μια άκρως προσωπική μαιευτική τεχνοτροπία.

Η πρώτη λέξη πρόκειται για κομβικό σημείο, ενώνοντας δύο κόσμους. Είναι το μόνο δώρο που καρμικά λαμβάνει. Και πρόκειται ουσιαστικά για δώρο μόνο υπό μια ξένη ανάγνωση, μια νέα προσέγγιση. Το ζήτημα είναι κάποιος τρίτος να αντιληφθεί τί ειπώθηκε και να προστατέψει τα μικρά σε βάθος χρόνου, όταν θα είναι πια έτοιμα να εμπεδώσουν το βάρος του μηνύματος προς τον εαυτό τους. Να αναγνωρίσει και να προσεγγίσει τον πραγματικό παραλήπτη. Πρόκειται για τα απομεινάρια της μάταιης γνώσης του προσώπου που ξέρει και δεν αντιλαμβάνεται, και την αυγή μιας περιόδου άγνοιας, με μόνο γνώμονα τις εναποτειθεμένες προσπάθειες του παιδιού να προστατεύσει το μεγαλύτερο αδερφό του για τον Eχθρό: «Μπαμπά;»


ʝacques Simha

Photography credits: Panagiotis Vikatos


 

 

 

 

 

 

 

 

©Jacques Simha, Topicαπ 24/11/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: