Λεωφορείο. Οδεύοντας προς κάποιο σπίτι. Στη διαδρομή το Σπίτι με ακολουθεί, κάπου πάνω από τον ώμο, και ενίοτε κοντά στο γόνατό μου. Χορεύει πλάι μου στα σκαμπανεβάσματα του οχήματος, στους ήχους της εξάτμισης, στους συνειρμούς μου.
Πλησιάζοντας, το Σπίτι μου σταδιακά εξαϋλώνεται. Περπατώντας στο στενό του, η μορφή Του αλλοιώνεται, τα τζάμια Του θολώνουν, το χρώμα στους τοίχους ξεφτίζει. Στο απόγειο της διαφάνειας, ξεκλειδώνω αντικρίζοντας το σπίτι μου να κοιμάται. Μου κρύβεται.
Ζω, λοιπόν, για λίγο στο όνειρο του σπιτιού μου. Εκείνο δε μου ανήκει. Άδεια δωμάτια, αδύναμα φώτα, αποσύνθεση. Τα πάντα διαστρεβλώνονται, αιωρούνται. Το τίμημα για τη δεδομένη ανάπαυση του χώρου είναι ο προσωπικός μου αναβρασμός. Ανήσυχος ύπνος, ιδρώτας, σαπίλα. Ακούγεται δίκαιο: ο ένας πόλος μοχθεί και ο άλλος απολαμβάνει, όπως στις οικογένειες. Δεν υφίσταται διαφορετική αναλογία.

Ξυπνά ξανά όταν φεύγω, ανοίγει αργά τα μάτια ζαλισμένο από τον ύπνο. Στην κοντινότερη λεωφόρο, ήδη με ακολουθεί και με φροντίζει, το αναλογίζομαι και το νοσταλγώ, και για λίγο δεν είμαι μακριά. Στο μεσοδιάστημα, είμαι άστεγος. Όμως, τώρα, η θέρμη του με πλαισιώνει, σαν αδύναμο αλεξίσφαιρο. Σε συνωστισμένες ώρες, σε εκκωφαντικές συναντήσεις, σε παράδοξα ηχητικά τοπία, εκεί όπου δεν ακούω στα αλήθεια. Τότε, ένα τζάκι καίει στο υπόβαθρο, ένα ζεστό μπάνιο λαμβάνει χώρα, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο αναβοσβήνει σιωπηλά.

Το κυριότερο; το Σπίτι μου μού χαμογελά.

Τότε θα πέσω για ύπνο.


ʝacques Simha

Photography Credits: Κερασία Μπάτη 


 

 

 

 

 

 

©Jacques Simha, Topicαπ 1/12/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: