Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια ποιες είναι οι επιθυμίες μας; Ή μήπως παίρνουμε σαν δεδομένες αυτές που μας δημιουργούν; Το marketing είναι ένα εργαλείο που σκοπό έχει να δημιουργεί επιθυμίες. Πολλές φορές μάλιστα να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς την εκπλήρωσή τους. Όσο καλύτερο το marketing, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη. Δεν αναφέρομαι όμως μόνο στα προϊόντα, όχι. Μια διαφήμιση που σου πλασάρει ένα υλικό για μαγείρεμα, σου δημιουργεί και την πεποίθηση πως χρειάζεται να έχεις και μια κάποια οικογένεια για να της μαγειρέψεις! Για να παρακολουθείς ταινίες και σειρές τα βράδια, χρειάζεται να έχεις σχέση. Για να φορέσεις τα όμορφα ρούχα, χρειάζεσαι πολύ καλές αναλογίες!

Το μαλακτικό ρούχων συνδέεται με τη μητρότητα και οι γόβες με τις επιχειρήσεις. Τα καλά αυτοκίνητα με καλοντυμένους κυρίους και το ουίσκι με τον αντρικό πληθυσμό. Οι ηλεκτρικές συσκευές με χαρούμενες νοικοκυρές. Γενικά το marketing κινείται γύρω από την οικογενειακή, προσωπική, εργασιακή, κοινωνική πραγματικότητα των ανθρώπων. Ή μήπως όχι; Μήπως δεν είναι αυτή όντως η πραγματικότητα των περισσοτέρων από μας και μήπως κάπου εκεί δημιουργείται αυτή η ανάγκη δημιουργίας της. Ενώ ταυτόχρονα μας επισκέπτεται η θλίψη, η αίσθηση της ανολοκλήρωσης, το αίσθημα της κατωτερότητας. Δεν είμαι αρκετός, δεν έχω την τέλεια ζωή, δεν είμαι όπως θα έπρεπε να είμαι. Όπως είναι οι άλλοι, αυτοί στις διαφημίσεις.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Πρώτα δημιουργώ μια ψεύτικη τέτοια πραγματικότητα, την οποία δημοσιεύω παντού, πουλώντας ουσιαστικά με συστήματα marketing τη ζωή μου. Έπειτα μου γίνεται έμμονη ιδέα και ψάχνω τρόπους να κάνω αυτή τη ζωή που δημιούργησα αληθινή. Τι γίνεται όταν δεν τα καταφέρνω; Η πόρτα μου χτυπάει με πολλές απειλές, από έντονο συναισθηματικό άγχος, έως την κατάθλιψη. Αυτή είναι η παγίδα των ψεύτικων αναγκών. Των επίκτητων. Των εξωτερικά δημιουργημένων.

Θέλω όντως αυτή τη στιγμή στη ζωή μου ένα σύντροφο ή απλά αισθάνομαι ότι τον χρειάζομαι για να κάνω όλα αυτά τα ωραία πράγματα που βλέπω σε κάθε διαφημιστικού είδους εικόνα; Μου αρέσει να περιποιούμαι την εμφάνισή μου ή το κάνω για να μη νιώθω μειονεκτικά  απέναντι στα τέλεια είδωλα που με κατακλύζουν; Χρειάζομαι στ’ αλήθεια παραπάνω συσκευές/πράγματα, πιο ακριβά αυτοκίνητα ή είμαι ικανοποιημένος με όσα έχω και ντρέπομαι να το παραδεχτώ; Είναι επιθυμία μου να κάνω μια δουλειά γραφείου ή θεωρείται πολύ cool και αποδεκτή για να την αφήσω;

Ποιες είναι αλήθεια οι επιθυμίες της καρδιάς μας; Αυτές οι εσωτερικές, οι μυστικές, οι αληθινές.

Κι αν τελικά θέλεις μια όμορφη εμφάνιση γιατί σε κάνει να νιώθεις ωραία και σε ικανοποιεί, αυτό είναι υπέροχο! Κι αν επιλέγεις το ακριβό αμάξι γιατί σε τρελαίνει η αίσθηση που σου δίνει όταν το οδηγείς, βάλε το στόχο! Κι αν ψυχή σου ζητάει τη συντροφικότητα γιατί έχεις να δώσεις, να μοιραστείς, να νοιαστείς και να μάθεις, ετοίμασε τον εαυτό σου για τον έρωτα! Αρκεί να είναι επιθυμίες δικές σου, επιθυμίες καρδιάς. Αυτές που θα ολοκληρώσουν την ψυχή σου κι όχι το εγώ σου. Αυτές που θα σου δώσουν χαρά κι όχι επίκαιρη εγωιστική ικανοποίηση.

Ήρθε η ώρα να ρίξεις μια ματιά στο τετράδιο με τους στόχους.

Κι όταν έρθει η ώρα να το κλείσεις, φρόντισε πρώτα να έχεις κάνει μια κουβέντα με την καρδιά σου.


ℂarrie

Photography credits: Κερασία Μπάτη


 

 

 

 

 

 

 

 

©Carrie, Topicαπ 4/12/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: