Αν σου έχουν πει ότι το Amsterdam δεν αξίζει παραπάνω από 4 μέρες, τότε τα άτομα που σε συμβούλευσαν είχαν στο μυαλό τους μόνο τη διάσημη καλοπέραση των ντόπιων. Που όλοι ξέρουμε σε ποιον ονειρεμένο νόμο βασίζεται.

Αν λοιπόν, είσαι πιο «κουλτουριάρης», αν εκτιμάς τη σύγχρονη τέχνη κάθε χώρας και σε ενδιαφέρει να την ανακαλύψεις εις βάθος, εδώ θα βρεις πώς να περάσεις ποιοτικά το χρόνο σου από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Από τα πιο βασικά μουσεία που οφείλεις να επισκεφτείς σαν σωστός τουρίστας είναι το μουσείο του Van Gogh.

Πριν μπεις στον εκθεσιακό χώρο, θα δεις τα πιο διάσημα εκθέματα του ζωγράφου σε κασετίνες, αρκουδάκια, ποδιές μαγειρικής και γενικότερα σε ό,τι πιο άκυρο αντικείμενο μπορείς να φανταστείς. Εκεί είναι το λεγόμενο «μαγαζάκι του μουσείου» με έμφαση στο «-άκι», καθώς νομίζεις ότι είναι κι αυτό εκθεσιακός χώρος λόγω της έκτασής του. Όλα για το marketing.

Ύστερα σε ενημερώνουν ότι πρέπει να αφήσεις όλη την προίκα σου στο βεστιάριο του οποίου η ουρά έχει την ίδια έκταση με αυτή του μαγαζιού. Σε περίπτωση που σκέφτηκες να κλέψεις κάποιον πίνακα ή να τον βγάλεις φωτογραφία και τον αντιγράψεις. Όλα για τα πνευματικά δικαιώματα.

Όταν καταφέρεις, λοιπόν, να μπεις, ξεκινάς σταδιακά από το ισόγειο, στο οποίο υπάρχουν τα self portraits του ζωγράφου. Αν παρατηρήσεις, σε όσα έχει ζωγραφίσει τον εαυτό του χωρίς την πίπα του (που καπνίζει) είναι πιο συνοφρυωμένος από τα υπόλοιπα. Βέβαια, για να το παρατηρήσεις αυτό, σημαίνει ότι θα δεις πολλές αυτοπροσωπογραφίες, όπου συμπεραίνεις πόσο νάρκισσος ήταν, μια και οι συγκεκριμένου είδους πίνακές του έχουν «πολιορκήσει» μία ολόκληρη αίθουσα. Μετά από αυτήν, αποκλείεται να ξεχάσεις ποτέ πώς έμοιαζε. Ο λόγος, βέβαια, που ζωγράφισε τον εαυτό του τόσες φορές εξηγείται εκεί, απλά δεν κάνω spoilers.

Στους επόμενους ορόφους υπάρχουν έργα του, χρονολογικά κατανεμημένα, τα οποία δείχνουν τις επιρροές του από άλλους διάσημους ζωγράφους της ρομαντικής εποχής. Παραθέτονται και δικά τους έργα ώστε να διαπιστώσεις την εξέλιξη του καλλιτέχνη ανάλογα με τα ερεθίσματα που δεχόταν. Θα μαγευτείς από το ταλέντο του να αναμιγνύει μικρές γραμμές διαφορετικών χρωμάτων για μια αναπαράσταση. Δίπλα από μερικούς πίνακες υπάρχουν οθόνες αφής που σου αναλύουν τη χρωματική σύνθεση και την ιστορία τους. Άλλες οθόνες ή μικρές συσκευές, σου επιτρέπουν να συνθέσεις κι εσύ κάποιο έργο, με βάση την τεχνική του ζωγράφου.

Εκτός από πίνακες, άλλος ένας όροφος είναι αφιερωμένος στις διαπροσωπικές του σχέσεις, παραθέτοντας γράμματα προς τον πολυαγαπημένο του αδερφό, Τεό, και τους φίλους του.

Μαθαίνοντας τη ζωή του Van Gogh μέσα από τα εκθέματά του, καταλαβαίνεις πόσο έντονα επιδρούν οι σκέψεις και η ψυχολογία σου στην παραγωγικότητα της δουλειάς σου και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

Βγαίνοντας από τον εκθεσιακό χώρο, να έχεις προνοήσει να πάρεις μαζί σου το πορτοφόλι, αλλιώς θα περιμένεις στην ουρά που ξανασυνάντησες και αγάπησες για να πάρεις όλα σου τα πράγματα και να τα κουβαλάς στα JUMBO Gogh (ο συνειρμός ήταν απογοητευτικός, αλλά ήθελα να αγοράσω ό,τι άχρηστο έβρισκα μπροστά μου).

Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι σε αυτό το μουσείο έκατσα 3 ώρες (+ 45’ στο «μαγαζΆΚΙ»), γεγονός ασυνήθιστο για τη σχέση μου με τα μουσεία.

Έφυγα γεμάτη χρώμα (στη σκέψη και στη μνήμη).

Στο επόμενο άρθρο : κι άλλα κουλτουριάρικα πράγματα.


ḚL


 

 

 

 

 

 

©EL, Topicαπ 31/12/18