Σαν σήμερα πριν από σαράντα χρόνια η ελληνική τηλεόραση γέμισε την παλέτα της με χρώματα πέρα από το άσπρο και το μαύρο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο γαλλικό αναλογικό τηλεοπτικό κωδικοποιητικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών. Η αλλαγή αυτή συνέβη 17 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιορισμένες υποδομές της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των έγχρωμων προγραμμάτων να προέρχεται από το εξωτερικό.

Η «Εκάτη» ,τηλεοπτική σειρά του 1979, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη με κάποιες μετατροπές, υπήρξε το πρώτο έγχρωμο πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης. Το έργο αποτελεί μία ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν ώριμο άνδρα, απογοητευμένο από την ζωή του και σε μία νεώτερη γυναίκα, η οποία του προσφέρει τρυφερότητα, δίχως η σχέση τους να έχει μέλλον. Το έργο πάντως δεν τράβηξε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Μόλις τρεις μέρες μετά το τέλος της «Εκάτης» προβάλλεται η επίσης έγχρωμη τηλεοπτική σειρά , «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» στην ΕΡΤ . Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Στρατή Μυριβήλη και η σειρά είναι γυρισμένη στην Μυτιλήνη. Παρά τις αρκετές κουραστικές σκηνές, το έργο έχει αφήσει θετική εντύπωση στο κοινό παρουσιάζοντας του τον τρόπο ζωής που επικρατούσε στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Φιλική συμβουλή: Το Σαββατοκύριακο δες μία ασπρόμαυρη ταινία, ίσως κάνει έγχρωμη την σκέψη σου.


ℳoschaz

 

 

 

 

 

 

 

©Moschaz, Topicαπ 9/1/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: