Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας, είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους είναι πραγματικότητα.

-Γιόκο Όνο

Σε εκείνο το Μαζί των σχέσεων…
Εκείνο το μίζερο που δημιουργήθηκε με το πέρασμα των χρόνων και έχει κατασταλαχθεί πλέον στο υποκριτικό, άκαρπο, ανιαρό μαζί.
Τι και αν παλιότερα το μαζί ήταν ένας θεσμός άσπαστος και ακέραιος; Με την εξέλιξη των πάντων ήρθε και αφέθηκε στα κοινωνικά ρεύματα το μαζί που τροποποιήθηκε λόγω της ελευθερίας των πάντων.

Στην σημερινή κοινωνία αυτή η λέξη είναι άγνωστη. Κάθε δυσκολία που μπορεί να εμφανιστεί στο πέρας της ζωής μας είναι ένας επιπλέον λόγος να διώξουμε τον οποιοδήποτε μας περιβάλλει χρησιμοποιώντας την ως βάσιμη δικαιολογία αποξένωσης και τελμάτωσης των ανθρώπινων σχέσεων. Ανθρώπινες σχέσεις διαλύονται μόλις το συμφέρον παύει να λειτουργεί υπέρ κάποιου. Ο εγωισμός δεσπόζει στο παρασκήνιο και αυτή η λέξη είναι συνώνυμο της αποφυγής, εκείνης της μοναξιάς.

Παλιότερα δεν χρειαζόταν να τεθούν περαιτέρω «συμφωνητικά» θεμέλια. Υπήρχε μόνο ένα βασικό υλικό, ένα μυστικό συστατικό, η αγάπη. Δεν υπήρχε αναφορά σε αυτήν την λέξη, δεν χρειαζόταν να ειπωθεί. Ήταν αυτονόητο εκείνο το μαζί. Η ελευθερία έπαιξε βαρυσήμαντο ρόλο. Αλλά αυτό το οποίο δεν είναι κατανοητό είναι ότι στο μαζί δεν είσαι δέσμιος. Είσαι ελεύθερος! Και αν απορείς τώρα για τον λογισμό τον συγκεκριμένο, μην βιάζεσαι, όλα είναι υποκειμενικά.


Γιατί οι άνθρωποι, σύντροφε, ζουν απ’ τη στιγμή που βρίσκουν μια θέση στη ζωή των άλλων.

Τάσος Λειβαδίτης, 1922-1988, Έλληνας ποιητής

Στο μαζί λοιπόν, είσαι ελεύθερος. Ελεύθερος να ζήσεις κάθε στιγμή της ζωής σου με έναν άνθρωπο, με έναν φίλο σε ένα ατελείωτο μαζί των στιγμών. Χαρμόσυνων ή θλιβερών. Το μαζί σε λύπη, είναι χαρά. Το μαζί είναι αγάπη. Είναι δοτικότητα και εσύ αποδέκτης ευχάριστων συναισθημάτων προσφοράς. Προσφοράς χαμόγελων, δακρύων. Προσφοράς του εαυτού σου αυτού ολοκληρωτικά.

Μην το φοβάσαι. Αρκεί να υπάρχει συνειδητά η επιλογή του μαζί. Στην οποιαδήποτε σχέση φλερτάρεις με εκείνο το μαζί. Δεν θέλει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Εάν υπάρχει αγάπη, υπάρχει και τρόπος.

«Έρως εν τοις αμηχάνοις ευπορώτατος»/ «Ο έρωτας στις δυσκολίες είναι εφευρετικότατος»

Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός

 


Âναστασία

Photography credits: Kerasia


 

 

 

 

 

 

 

 

©Αναστασία, Topicαπ 19/1/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: