Έρωτας και Cinema.

Έρωτας και Cinema.

Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς το Cinema; Εκείνο το σκοτεινό δωμάτιο με τις (συνήθως) κόκκινες θέσεις στις οποίες καθόμαστε και βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη μία δισδιάστατη πραγματικότητα. Η πραγματικότητα μπορεί να αφορά  την καθημερινότητα ενός ήρωα μέχρι και έναν κόσμο φαντασίας, όμως εκείνη την ώρα μας απορροφά και μπαίνουμε σε αυτή. Άλλες φορές τα συναισθήματα μίας ιστορίας μάς είναι έντονα, γιατί ίσως ταυτιζόμαστε με κάποιον ήρωα ή ηρωίδα, ενώ άλλες φορές απλώς η ιστορία μας περνά αδιάφορη. Όπως και να ‘χει είναι ένα οπτικοακουστικό ερέθισμα που μας βάζει σε σκέψεις.

Τι θα ήταν επίσης η ζωή μας χωρίς τον Έρωτα; Εκείνο το φαινόμενο από το οποίο πέφτει ντοπαμίνη στον οργανισμό μας και αρχίζει να μας πιάνει μία τρέλα, μία ψυχεδέλεια που μας προκαλεί εξάρσεις και εναλλαγές  συναισθημάτων. Τα συναισθήματα που βγαίνουν στον καθένα, βέβαια, είναι διαφορετικά, καθώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες από τον άλλον. Μέσα στην ομορφιά του, όμως, δεν είναι δύσκολο πράγμα ο έρωτας; Εντάσεις, πάθος,  ζήλια,  ειλικρίνεια, ψέμα και άλλα πολλά. Τα λόγια που μες την ομορφιά τους μπορεί να καταλήξουν σε έναν τσακωμό ή πολύ απλά σε μία ακόμα πιο ονειρική κατάσταση. Τα πάντα είναι πιθανά να συμβούν, εφόσον η κάθε ιστορία έχει άλλη πλοκή, είτε στη ζωή μας, είτε στη μεγάλη οθόνη που -μην ξεχνάμε- ότι και ένα σενάριο είναι μία ιστορία ζωής κάποιων χαρακτήρων που δημιουργήθηκαν από άλλους ανθρώπους σαν και εμάς.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, και ας αναρωτηθούμε για τον έρωτα. Ας δούμε τις ζωές τους και ας αναρωτηθούμε για τις δικές μας. Ας κατανοήσουμε μέσα από την οθόνη εκείνους ακόμα και αν ταυτιστούμε, θυμηθούμε  δικές μας καταστάσεις, ακόμα και αν χαρούμε ή πληγωθούμε. Βασικό; Ας νιώσουμε! Για ποιους μιλάω; Φυσικά για εκείνους  τους χαρακτήρες των ταινιών που ακολουθούν. Δέκα ταινίες για τον έρωτα:

 

500 days of summer
Marc Webb

Πολλοί έχουμε ακούσει το μότο της ταινίας: «Αυτή δεν είναι μία ιστορία αγάπης, αλλά μία ιστορία για την αγάπη». Ο Tom γνωρίζει την Summer, η οποία πιστεύει  πως δεν υπάρχει η αληθινή αγάπη. Μέσα σε ένα ασανσέρ, ακούγοντας μουσική, εκείνη θα του κάνει ένα σχόλιο και εκείνος θα δείξει ενδιαφέρον. Θα γοητευτεί, περνώντας μία περιπέτεια μαζί της μέχρι που θα γίνει μία σχέση. Ο πρωταγωνιστής ανεβαίνοντας τα στάδια αυτής της σχέσης,  θα μεταφερθεί από το πλατωνικό ιδεώδες μέχρι και τη γείωση από τη γυναίκα  που θα ανατρέψει τον κόσμο του. Όλα αυτά σε 500 ημέρες.

 

The Great Gatsby
Baz Luhrmann (2013)

Μα ποιος είναι ο Υπέροχος Gatsby; Σίγουρα όλοι γνωρίζουν ότι είναι ο τύπος που διοργανώνει τις υπέροχες εκδηλώσεις στην έπαυλη του. Πολλοί απορούν αν υπάρχει σαν  πρόσωπο ή είναι απλώς μία ιδέα. O Nick, έχοντας λάβει πρόσκληση, πηγαίνει στο πάρτι του Gatsby, όπου τελικά εμφανίζεται για πρώτη φορά ο ίδιος  ζητώντας του μία χάρη: να τον βοηθήσει έτσι ώστε να συναντηθεί και πάλι με τον έρωτα της ζωής του, τη Daisy,  με την οποία είχε σχέση στο παρελθόν. Γιατί όμως τώρα; Ο ίδιος έχοντας περάσει δύσκολα χρόνια αποφασίζει να εμφανιστεί στη ζωή της, έχοντας φτιάξει αυτόν τον υπέροχο, πλούσιο κόσμο. Αυτός ο κόσμος που παρουσιάζεται παραμυθένια μας  βάζει στην περιπέτεια των παράνομων εραστών, μέσα σε ένα ανοιξιάτικο κλίμα γεμάτο λουλούδια, που θα μπορούσε να είναι η παρομοίωση ότι ο έρωτας αυτών των δύο επιτέλους ανθίζει.

 

Blue Valentine
Derek Cianfrance (2010)

Σε αυτή την ιστορία το ενδιαφέρον είναι πως έχουμε τις δύο πλευρές μίας σχέσης. Η πρώτη πλευρά είναι εκείνη της αρχής της γνωριμίας δύο ατόμων και η άλλη η κατάληξη αυτής  της  σχέσης στον συζυγικό βίο. Ο Dean προσπαθεί αφού γνωρίζει τη Cindy να τη διεκδικήσει, που εν τέλει καταφέρνει. Βλέποντας την ιστορία τους στην αρχή της σχέσης τους, όλα κυλούν ομαλά και όμορφα, παρόλο που υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στη ζωή του καθενός, ενώ παράλληλα βλέπουμε και πώς αυτό το ζευγάρι κατέληξε μετά από κάποια χρόνια γάμου. Εκείνη δεν αντέχει πλέον τον άνθρωπο που την έκανε να χαμογελά και παντρεύτηκε και εκείνος προσπαθεί να τη κρατήσει. Πλάνα παρελθόντος μίας γλυκιάς σχέσης με θερμούς φωτισμούς, παράλληλα με πλάνα παρόντος ενός βίου γεμάτου κατάθλιψης και κούρασης.

 

La La Land
Damien Chazelle (2016)

Κάποιοι θα λέγανε πως το La La Land έχει γίνει πλέον κλισέ. Άλλοι το θεωρούν ένα κινηματογραφικό αριστούργημα. Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτή τη πλοκή; Η όλη ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη του Los Angeles έχοντας δύο φιλόδοξους ανθρώπους που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους:η Mia να γίνει σταρ του σινεμά και ο Sebastian να ανοίξει το δικό του Jazz  bar.Θα συναντηθούν, θα εμπλακούν ο ένας στη ζωή του άλλου αλλά παράλληλα θα σκέφτονται και τα όνειρά τους. Ο έρωτας για την επιθυμία τους να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν άραγε θα πραγματοποιηθεί; Σε όλη αυτή τη περιπέτεια η μουσική θα μας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή σε μία σκηνοθεσία του Damien Chazelle γεμάτη χρώματα και ζωντάνια.

 

Moulin Rouge

Ακόμα μια φορά στον κινηματογράφο παρουσιάζεται η ιστορία δύο παράνομων Εραστών. Ένας ποιητής, ο Christian, ερωτεύεται μία εταίρα τη Satine στο Moulin rouge, την οποία θέλει να διεκδικήσει ένας δούκας. Εκείνη, έχοντας όνειρα για μία καριέρα, δεν αρνείται τον Δούκα, αλλά ούτε αρνείται να γίνει η ερωμένη του ποιητή, που τη κάνει να θεωρεί πως ο κόσμος μοιάζει ξαφνικά υπέροχος. Μιούζικαλ με πάθος, ένταση και προβληματισμούς .

 

All good things
Andrew Jarecki (2010)

Το All good things ή Μοιραία σχέση, όπως μεταφράστηκε στα Ελληνικά είναι μία ταινία μυστηρίου. Μια γυναίκας γνωρίζει  έναν άντρα και τον παντρεύεται. Ως εδώ φαίνεται μία συνηθισμένη ιστορία αγάπης. Εκείνος παρουσιάζει ψυχικά θέματα υγείας, καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί την όλη πίεση, όπως την πίεση του πατέρα του. Εκείνη προσπαθεί να τον βοηθήσει καταπιέζοντας τις δικές της επιθυμίες και όλα αυτά για εκείνον. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η γυναίκα εξαφανίζεται. Όλα στην επιφάνεια φαίνονται φυσιολογικά όμως τελικά ίσως να μην είναι.

 

Closer
Mike Nichols (2004)

Από τις λίγες φορές που θα δούμε ένα ερωτικό τετράγωνο σε μία ιστορία. Η  Alice, μια stripper, θα γνωρίσει τον Dan, έναν δημοσιογράφο. ο οποίος θα γράψει ένα βιβλίο για εκείνη. Πριν το εκδώσει το πορτραίτο του οπισθόφυλλου του βιβλίου  θα αποτυπώσει  μια φωτογράφος, η Anna, η οποία με την συμπτωματική βοήθεια του Dan θα γνωρίσει τον Larry. Όμως η γνωριμία των τεσσάρων θα μπλέξει τα γεγονότα καθώς  θα δούμε τις πλευρές του κάθε ήρωα στην σχέση και αλλά και στην απιστία. Τα έντονα συναισθήματα θα προκαλέσουν εντάσεις, συγκρούσεις  και εξομολογήσεις. I can’t take my eyes of you μας λέει το soundtrack της ταινίας ακολουθώντας με τη πρώτη φράση που μας λέει η Alice “Hello, stranger” καθηλώνοντας το βλέμμα στο φακό. Τέσσερις άνθρωποι, πολλά συναισθήματα.

 

Call me by your name
Luca Guadagnino (2017)

Πηγαίνοντας σε ένα καλοκαίρι στη δεκαετία του ’80, ο Elio θα γνωρίσει τον Oliver, έναν βοηθό του πατέρα του, ο οποίος θα παραμείνει ως φιλοξενούμενος στο σπίτι του στην Ιταλία για έξι εβδομάδες. Διστακτικοί ο ένας προς τον άλλον στην αρχή, στη συνέχεια θα γνωριστούν και θα αναπτυχθεί η χημεία που υπάρχει ανάμεσα  τους αποκαλώντας ο ένας τον άλλον με το ‘όνομά τους. Η συνάντηση δύο ψυχών που παρουσιάζεται στα μαγευτικά καλοκαιρινά τοπία της Ιταλίας, τα οποία αποπνέουν μια ωραία μυρωδιά και νιώθουμε τον καλοκαιρινό ζεστό αέρα του έρωτα στο μέτωπο μας. Δύο ψυχές που συναντιούνται, δύο σώματα που αγκαλιάζονται, μα έξι εβδομάδες μόνο κοντά ο ένας στον άλλον.

 

The art of getting by
Gavin Wiesen (2011)

Ίσως ένα από τα καλύτερα teen movies που έχουν βγει. Η ιστορία μας μιλά για έναν έφηβο καλλιτέχνη, τον George. Σύμφωνα με τον George ζούμε, πεθαίνουμε και όλα τα υπόλοιπα είναι μία ψευδαίσθηση. Αδιάφορος για τα μαθήματά του το μόνο που του αρέσει να κάνει είναι να σχεδιάζει και να ξεφεύγει μέσα από την τέχνη. Γνωρίζοντας την Sally θα αρχίσει να κοινωνικοποιείται. Με την Sally μιλάνε, βγαίνουνε και αναπτύσσεται αυτό που λέμε Friendzone. Κλασικά, εκείνος θα ερωτευτεί την κολλητή του όπως πολλές φορές συμβαίνει και σε εμάς αλλά θα είναι λίγο αργά έχοντας εκείνη να βρίσκεται στο πλευρό κάποιου άλλου. Θέλει όμως τέχνη για να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις όλη την ανατροπή και όλα τα συναισθήματα ενός κόσμου που ξαφνικά αλλάζει, γεμάτος συναισθήματα που βγαίνουν για πρώτη φορά στην επιφάνεια.

 

Friends with benefits  2011 Will Gluck

Σαν ανθρώπινα πλάσματα έχοντας πληγωθεί πολλές φορές κρατάμε την άμυνα μας και αρνούμαστε να ερωτευτούμε και να μπούμε σε μία σχέση. H Jamie και ο Dylan  θα ορκιστούν σε κάτι. Να μην κάνουν σχέση, να μην υπάρχουν συναισθήματα αλλά να είναι δύο φίλοι που κάνουν Sex και περνάνε ωραία. Φίλοι  και  εραστές.. Από τη θεωρία στην πράξη όμως πάντα υπάρχουν ανατροπές. Μία ευχάριστη ταινία, ρομαντική  με μία δόση τρέλας.


Μίλτος

Photography credits: Μίλτος


 

 

 

 

 

 

 

©TopicU, Topicαπ 4/2/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: