Ως ορισμός η αλληγορία είναι ο προφορικός λόγος ή το γραπτό κείμενο που εμπεριέχει βαθύτερα νοήματα ή υπαινιγμούς που δεν είναι εύκολα αντιληπτά. Ευρέως γνωστή είναι η αλληγορία του Σπηλαίου. Ο Πλάτωνας προχώρησε στην συγγραφή της αλληγορίας για να καταδείξει την έλλειψη της παιδείας με έναν διάλογο μεταξύ Γλαύκωνα και Σωκράτη. Μια αλληγορία η οποία είναι διαχρονική. Ωστόσο, δεν θα σταθώ εκεί. Γιατί αλληγορίες βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Δυστυχώς στη σημερινή κοινωνία τα νοήματα που κρύβονται πίσω από καθημερινές συναναστροφές κρύβουν βαθύτερα νοήματα, τα οποία δεν έχει κανένας το χρόνο να επεξεργαστεί. Σκοποί δυσανάλογοι με πράξεις. Εγωιστικές σκέψεις με πράξεις καλοσύνης… Δεν συνάδουν αυτά τα δύο μα πράγματι όλοι το βιώνουμε. Πίσω απ’ όλες τις πράξεις πάντα υπάρχει κρυμμένη μια αλληγορία. Με θετικό ή αρνητικό νόημα. Με έναν υπαινιγμό να πλανιέται και τον αποδέκτη παθητικό ψάχνοντας να βρει την ευδαιμονία του στο υλικό και οικονομικό πολιτισμό, ξεχνώντας την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, απαξιώνοντας κινήσεις θετικές ή αρνητικές.

Στο τέλος της ημέρας απασχολούνται με το τι άλλο θα μπορούσαν την επόμενη ημέρα να αποκτήσουν. Στο επόμενο ξύπνημα πάλι κάποιον θα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους κάνοντας πράξεις με υπαινιγμό καλοσύνης ενώ στην πραγματικότητα τρέφουν το καταναλωτικό τέρας της καταξίωσης και της κοινωνικής αποδοχής. Λίγος χρόνος επεξεργασίας με το εγώ σου και τις συναναστροφές σου, αυτό χρειάζεται μόνο. Κράτα και πέτα αλληγορικές συμπεριφορές. Εσύ μπορείς να δεις βαθύτερα από τα λόγια και τις πράξεις του περίγυρού σου ή μήπως ζεις σε μια πλάνη;


Âναστασία

Photography credits: Panagiotis Vikatos


 

 

 

 

 

 

 

©Αναστασία, Topicαπ 24/2/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: