Τελειώνοντας για μία ακόμα φορά την 7η σεζόν του “Friends” στο Netflix κάνω ένα διάλειμμα για να σας κάνω μία μικρή ιστορική αναδρομή.

Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας από το 18ο αιώνα με την έλευση των πρώτων μηχανών και αργότερα ολόκληρων εργοστασίων. Τα εργοστάσια αλλάζουν τον τρόπο παραγωγής αλλά κυρίως αλλάζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Αναγκάζονται πλέον να δουλεύουν και να λειτουργούν με συγκεκριμένα ωράρια, να εργάζονται με “μηχανικές” κινήσεις, κατανοώντας αλλιώς το χρόνο τους. Έτσι, σταδιακά εμφανίζεται η έννοια του ελεύθερου χρόνου, έννοια άγνωστη μέχρι τότε. Νέες τεχνολογίες “κατασκευάζονται” με στόχο την κάλυψη αυτού. Στις αρχές του 20ου αιώνα, τεχνολογίες όπως το ραδιόφωνο αρχικά και η τηλεόραση μετέπειτα, γίνονται οι κύριες πηγές παραγωγής ψυχαγωγικών προγραμμάτων.

Η τηλεόραση αρχικά ξεκινά ως τεχνολογία άμεσου χρόνου με live εκπομπές – εκπομπές σε πραγματικό χρόνο. Σύντομα, ωστόσο, ξεκινά η ανάγκη καταγραφής των εκπομπών αυτών με στόχο την επαναπροβολή τους. Η δεκαετία 1940 – 1950 γνωστή για τις αιματηρές επιθέσεις του 3ου Ραιχ παγκοσμίως, γίνεται ένας ακόμα “ σιωπηρός πόλεμος”. Ο πόλεμος για τον ήχο και την εικόνα. Μεγάλες εταιρίες της Ευρώπης και της Αμερικής προσπαθούν να μονοπωλήσουν στην εκπομπή οπτικοακουστικών κυμάτων. Οι εταιρίες αυτές έχουν κατανοήσει πλέον τον κόσμο του θεάματος και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να βάλουν “χέρι” στην τηλεόραση, η οποία μετατρέπεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε τεχνολογία δεύτερου χρόνου, επαναπροβολής. Η βιομηχανία των shows και σύντομα και των serials, με 52 επεισόδια αρχικά και 26 (mid season) αργότερα κατακλύζουν τον κόσμο του θεάματος. Μέσα σε λίγα χρόνια η τηλεόραση γίνεται μία γιγαντιαία τεχνολογία. Μια τεχνολογία ύστερου καπιταλισμού: παράγεται μία φορά ξαναπωλείται άπειρες. Η επαναπροβολή φέρνει μόνο κέρδος.

Τα επεισόδια των τηλεοπτικών σειρών πλέον δεν χρειάζεται να είναι πολλά. Παίζονται και ξαναπαίζονται με τη δημοτικότητα να παραμένει σταθερή. Χαρακτηριστικό εγχώριο παράδειγμα αποτελεί το “Κωνσταντίνου και Ελένης” που έχει κλείσει πλέον από το πρώτο επεισόδιο, 21 χρόνια διαρκής (επανα)προβολής. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Είναι τόσο καλογραμμένη σειρά; Έχει άριστη σκηνοθεσία; Συγκλονιστικές ερμηνείες; Όχι. Η επαναπροβολή προσφέρει στους ανθρώπους μία αίσθηση ασφάλειας, γνωρίζουν αν αυτό που θα παρακολουθήσουν τους αρέσει, αν θα γελάσουν και πότε θα λυπηθούν. Προσφέρει μία νοσταλγία, αναβιώνοντας στιγμές από τότε που είδαν το συγκεκριμένο επεισόδιο – χαρακτηριστική μου ανάμνηση να γυρνάω από το σχολείο και στο μεσημεριανό μας φαγητό να παρακολουθούμε οικογενειακά ένα επεισόδιο “Κωνσταντίνου και Ελένης”. Ένα επεισόδιο λοιπόν που έχεις χιλιοδεί, σου προσφέρει μία αίσθηση ηρεμίας, που μετά από μία έντονη μέρα μπορείς να το δεις χαλαρά, χωρίς να ανησυχείς για το αναπάντεχο, γνωρίζοντας τι συναισθήματα θα σου δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή.

Φτάνοντας, λοιπόν, στο σήμερα που η τηλεόραση έχει πλέον κατακτήσει τον κόσμο του θεάματος σχεδόν αποκλειστικά και οι σειρές πολλών ή και λίγων επεισοδίων αποτελούν την πρώτη επιλογή σε όλες τις ηλικίες, αφήνοντας τον κινηματογράφο και τη μεγάλη οθόνη πίσω. Το διαδίκτυο έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα φέρνοντας νέους τρόπους και νέες μορφές προβολής, αποθήκευσης και επαναπροβολής επεισοδίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Netflix, μία πλατφόρμα που αρχικά έγινε γνωστή επειδή σου προσέφερε όλα τα επεισόδια της σεζόν κατευθείαν. Μία νέα τεχνολογία που επαναπροσδιορίζει κατά κάποιον τρόπο και πάλι τον χρόνο, δίνοντας σου τη δυνατότητα να καθορίσεις εσύ πότε θα δεις το κάθε επεισόδιο, χωρίς να έχεις την εβδομαδιαία αναμονή της τηλεόρασης.

Σας αφήνω για την ώρα εδώ. Με περιμένει ο Joey, η Phoebe, η Rachel, η Monica, ο Ross και ο λατρεμένος μου Chandler.


ℇstella


 

 

 

 

 

 

 

©Estella, Topicαπ 17/3/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: