Τι εστί αδέσποτος;

«Αδέσποτα: στερητικό α- και δεσπότης (κύριος). Αυτός που δεν έχει αφεντικό να ελέγχει τις κινήσεις του. Λέγεται κυρίως για ζώα».
Πηγή: wiktionary

Αναρωτιέμαι λοιπόν: Τα ζώα χωρίς αφεντικό λέγονται αδέσποτα. Οι άνθρωποι, ελεύθεροι, αυτόνομοι, ανεξάρτητοι. Γιατί όχι αδέσποτοι;

Ας υποθέσουμε ότι ονομάζουμε τους ανεξάρτητους ανθρώπους «αδέσποτα». Ας ορίσουμε τον «ελεύθερο» ως αυτόν που δεν έχει κάτι να χάσει όντας ο εαυτός του. Τους μιλάμε, είναι ανάμεσά μας. Τους εκτιμάμε που συνεχίζουν να ζουν χωρίς να έχουν τίποτα σταθερό. Μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ισχυρές αντιξοότητες, μια και τις χρειάστηκαν στο παρελθόν για να χαρακτηριστούν εν τέλει «αδέσποτοι». Σας ξινίζει όμως αυτή η λέξη για άνθρωπο, ε; Είναι λίγο υποτιμητική. Λες και αναφέρομαι σε «ζώο». Λογικό.

Ας αναφερθούμε τώρα στα «πραγματικά αδέσποτα ζώα». Ζουν ανάμεσα μας. Ή, τουλάχιστον, προσπαθούν. Τα αποφεύγουμε γιατί έχουν αρρώστιες. Τρώνε σκουπίδια. Τα κλοτσάμε γιατί μας φταίνε που πήγε άσχημα η μέρα μας. Τα ταΐζουμε φόλες μπας και πεθάνουν, κατουράνε στους δρόμους. Γαβγίζουν στους περαστικούς, τους δαγκώνουν, τους σκοτώνουν ή τους τρώνε εν ψυχρώ οι πιο σκληροπυρηνικοί σκύλοι. Ενοχλούν τα δικά μας κατοικίδια και τους επιτίθενται. Να ‘ναι καλά οι μπόγιες που τα μαζεύουν και τα βάζουν στα κλουβιά τους. Εκεί που ανήκουν, τα βρωμιάρικα.

Ας μιλήσουμε όμως κυριολεκτικά, γιατί κουράστηκα. Έχοντας σκύλο (αγορασμένο και ράτσας) δεν μιλάω εκ του ασφαλούς. Τα 2-3 αδέσποτα που έχουμε στην περιοχή, είναι τα μόνα σκυλιά που δεν του επιτίθενται.

Η Ουρανία (αδέσποτη σκυλίτσα), όταν ο δικός μου ήταν κουτάβι και του επιτέθηκε ένα οικόσιτο σκυλί στο δρόμο, έτρεξε να μπει ανάμεσά τους για να τον προστατέψει. Η Ουρανία τρώει φαγητό από το πεζοδρόμιο ή τα ληγμένα του supermarket. Η Ουρανία έρχεται να μας κάνει παρέα στη βόλτα αν μας πετύχει. Η Ουρανία δεν έχει αφεντικό.

Ο Άρης (αδέσποτος σκύλος) φυλάει το πάρκο που πάμε για τρέξιμο. Ο Άρης αντίστοιχα, δεν αφήνει κανένα ζώο (εντάσσοντας και του ανθρώπους) με κακή πρόθεση, να πλησιάσει τους φίλους του. Ο Άρης τρώει στο δρόμο. Ο Άρης μπορεί να έχει τσιμπούρια. Ο Άρης δεν έχει αφεντικό.

Τα αδέσποτα ζουν στη μοναξιά. Στον φόβο. Στο κρύο. Στη βροχή. Χωρίς φαγητό. Και πάνω απ’ όλα στην έλλειψη αγάπης. Πεθαίνουν και δε λείπουν σε κανέναν. Σκέψου το αυτό για σένα.

Και σκέψου πώς φέρονται σε σχέση με τα κακομαθημένα μας ή ακόμα κι εμάς τους ελεύθερους.

Τελικά, μήπως το «αδέσποτος» είναι επίθετο ανώτερο από το «ελεύθερος»;


ḚL

Artwork by: Αθανασία Τσοπαναργιά


 

 

 

 

 

 

 

©EL, Topicαπ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: