Γεννιέσαι ή γίνεσαι άνθρωπος; | Topic-U


Ένα από τα πολυπλοκότερα ερωτήματα που ταλανίζει το ανθρώπινο είδος είναι αν ένα άτομο κατέχει ως φυσική του κληρονομιά ανθρωπιστικές αξίες ή τις αποκτά αργότερα.  Αν αποτελεί, δηλαδή, αλτρουιστή από τη γέννησή του – λόγω γονιδίων ίσως – ή οι αλτρουιστικές διαθέσεις που κατέχει αποτελούν ένα επίκτητο πλεονέκτημα.

Αρχικά, με τη γέννησή του ο καθένας, καθώς έρχεται στη ζωή, κατοχυρώνει το δικαίωμα να λέγεται άνθρωπος και να διαθέτει όλα τα δικαιώματα που συνεπάγεται αυτός ο τίτλος. Η αγνότητα και καθαρότητα της ψυχής ενός νεογέννητου δεν αφήνει καμία αμφιβολία στην απάντηση της προαναφερθείσας ερώτησης. Όλοι γεννιόμαστε αλτρουιστές, διότι γεννιόμαστε χωρίς ίχνος κακίας και καχυποψίας.  Ένα παιδί είναι τόσο αγαθό που αν μπορούσαμε να αντικρίσουμε την ψυχή του θα τυφλωνόμασταν από τη λάμψη του. Παράλληλα όμως αποτελεί tabula rasa, μία λευκή κενή σελίδα που δυστυχώς δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα κενή, σπιλώνεται από τη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα. Με λίγα λόγια, τα ερεθίσματα και τα βιώματα που έχει ζήσει κάποιος, καθώς επίσης και τα πρότυπα μίμησης που δέχτηκε από το περιβάλλον του στην παιδική του ηλικία, διαπλάθουν την προσωπικότητά του και τελικά συμβάλλουν στην εμφάνιση ή την απουσία των έμφυτων αλτρουιστικών διαθέσεων που κατείχε.

Αφού λοιπόν καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι αλτρουιστικές διαθέσεις είναι έμφυτες θα χρειαστεί να ενεργήσουμε κατάλληλα για τη διαφύλαξή τους. Σε αυτό το εγχείρημα καθοριστικό ρόλο θα παίξει το σχολείο. Με την ανθρωπιστική παιδεία δίνεται έμφαση στην αξία του ανθρώπου και την έννοια της αλληλεγγύης. Δηλαδή, στους δύο βασικούς πυλώνες της ουμανιστικής συμπεριφοράς. Επίσης, η φιγούρα του δασκάλου κατέχει καθοριστικό ρόλο. Η δουλειά του δασκάλου, σύμφωνα με τον Κ. Παπανούτσο, είναι η μοναδική δουλειά που απαιτείται από τον εργαζόμενο να αχρηστευθεί. Για να γίνω πιο σαφής, ο δάσκαλος έχει την υποχρέωση να αποτελέσει καθοδηγητή για το μαθητή του, μία «γέφυρα» πάνω στην οποία θα βαδίσει ο μαθητής μέχρι να περάσει στην απέναντι «όχθη» όπου εκεί πλέον θα είναι έτοιμος να ζήσει την ζωή του πλήρως εφοδιασμένος. Τότε και μόνο τότε ο δάσκαλος-γέφυρα «γκρεμίζεται» και υποδεικνύει στον μαθητή να φτιάξει δικές του γέφυρες. Οφείλει να αποτελεί πρότυπο, αφού ο άνθρωπος από τη φύση του είναι μιμητικό ον, για τους μαθητές του και να τους γαλουχήσει με αρχές, ιδανικά και ανθρωπιστικές αξίες, εφόδια που θα αποτελέσουν τα «πολεμοφόδια» στην καθημερινή βιοπάλη του.

Εφόσον διασφαλιστεί η συνέχεια της εκ γενετούς αλτρουιστικής συμπεριφοράς κάθε ανθρώπου, ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η πλήξη του ρατσιστικού φαινομένου. Επειδή το να είσαι αλτρουιστής συνεπάγεται ότι είσαι ανθρωπιστής και αντίστοιχα πως αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα, γίνεται κατανοητό πως όλο αυτό το εγχείρημα τελικά αποτελεί παράγοντα πάταξης του ρατσισμού. Οι άνθρωποι βοηθούν, προσφέρουν απλόχερα στους συνανθρώπους τους όχι επειδή περιμένουν αντάλλαγμα, αλλά εξαιτίας αυτής της γλυκιάς ευχαρίστησης που αποκτούν μετά, η οποία τραγουδά στην ψυχή τους την μελωδία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Δεν τους ενδιαφέρει η διαφορετικότητα διότι την θεωρούν κάτι το φυσιολογικό, ακριβώς έτσι όπως όλοι θα πρέπει να τη θεωρούμε. Όλη η νόηση της ζωής στροβιλίζεται γύρω από την έννοια μετάλλαξη και εξέλιξη, δύο βασικοί όροι στην εξίσωση της ζωής και της προόδου της στο πέρασμα των αιώνων.

Συμπεραίνοντας, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας την καθολική έννοια της λέξης «αλτρουισμός» και να προσπαθούμε κάθε μέρα να αποτελούμε έναν από τους θεμελιώδεις κρίκους της ανθρωπιστικής αλυσίδας. Αυτό φυσικά συμβαίνει διότι σε κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση, έτσι λοιπόν και στις ανθρώπινες σχέσεις, η τριβή εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ τους που μπορεί να οδηγήσει στο καλύτερο ή στο χειρότερο.


Μαρία

Photography credits: Φίλιππος Ηλιόπουλος


 

 

 

 

 

©Topic-U, Topicap 12/5/19
,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: