Ωκεανοί και υποσυνείδητο.


Η παρομοίωση που με συναρπάζει απίστευτα είναι αυτή με τον ωκεανό και τον εγκέφαλό μας. Το πιο εξαιρετικό πάνω σε αυτή την παρομοίωση είναι η ύπαρξη μικρότερων παρομοιώσεων που μπορείς να αντιληφθείς αν «αποδεχτείς» την αρχική. Η λίστα έχει αρκετό όγκο γι’ αυτό θα δώσω την πιο συναρπαστική από αυτές ως παράδειγμα.

Η άβυσσος του ωκεανού και η «άβυσσος» του υποσυνείδητου. Για μας τους ανθρώπους με την τάση να συνδέουμε καταστάσεις παντού, είναι πολύ φανερή η σύνδεση των δύο δεδομένων, λόγω της σχεδόν ολικής άγνοιας που έχουμε για αυτά τα δύο πράγματα. Επιπροσθέτως, μας ακονίζουν τη φαντασία αυτοί οι συνειρμοί, κάτι το οποίο είναι πραγματικό δώρο για έναν άνθρωπο!

Τα παραδείγματα και οι συνειρμοί είναι πολλοί. Ένα όμως είναι σχεδόν βέβαιο… Πως τα πάντα στην πραγματικότητά μας μετράνε. Άρα καλό θα ήταν να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον μας, όπως νοιαζόμαστε τον εγκέφαλο μας. Έτσι και αλλιώς, οι ωκεανοί έχουν απίστευτη συσσωρευμένη ενέργεια όπως και η ψυχή ενός ανθρώπου. Το στοίχημα  είναι να αποδεχτούμε με θέληση και σεβασμό την πραγματικότητα όπως ένας ωκεανός αποδέχεται την ύπαρξη των οργανισμών μέσα του. Διότι είμαστε η σύνδεση ανάμεσα στο εγώ μας και του περιβάλλοντός που μας περικλείει. Όπως και το νερό είναι η ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο. Αυτό όμως πρέπει να το εκμεταλλευτούμε προς το «πραγματικό καλό» γιατί αν περάσουμε τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας που ονομάζεται εγωκεντρισμός ή ακόμα χειρότερα αν μεταναστεύσουμε στους γαλαξίες της περιθωριοποίησης ανθρώπων, του ρατσισμού ή της καταστροφής του περιβάλλοντος, τότε να είμαστε έτοιμοι για τη «μοίρα» μας. Ή θα μας διαμελίσει το βαρυτικό πεδίο του εγωκεντρισμού ή θα βρεθούμε νεκροί χιλιάδες έτη φωτός από το σπίτι μας…


₭όλιας

Photography credits: Despina Niki


 

 

 

 

 

 

©Κόλιας, Topicap 12/6/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: