Αγαπητέ εθελοντή, το αίμα σου έσωσε μια ζωή. | Σαν Σήμερα

Αγαπητέ εθελοντή, το αίμα σου έσωσε μια ζωή. | Σαν Σήμερα

Το να σου έρχεται μήνυμα στο κινητό για να σε ενημερώσει ότι έσωσες μια ζωή, σίγουρα δεν είναι κάτι που βιώνεις κάθε μέρα. Όπως δε βιώνεις ούτε κάθε μέρα εκείνο το απερίγραπτο αίσθημα της λύτρωσης, της γνήσιας ευτυχίας που έρχεται μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπο. Ακόμα και το πιο μικρό πράγμα που προσφέρεις στον διπλανό έχει τεράστια αξία. Πόσο μάλλον κάτι από εσένα που του έσωσε τη ζωή, που του επέτρεψε να συνεχίσει να βλέπει τον ήλιο και να ονειρεύεται.

Αγαπητέ εθελοντή, το αίμα σου έσωσε μια ζωή”. Είναι τόσο σημαντική η προσφορά μας, που έχουμε και δική μας παγκόσμια ημέρα: τη σημερινή. Η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Έχω πάρει αρκετά τέτοια μηνύματα από εκείνη την πρώτη φορά, λίγο μετά τα 18 μου. Το αίσθημα αυτής της ψυχικής ικανοποίησης όμως είναι πάντα το ίδιο συγκλονιστικό. Δεν ξέρω ποια άτομα είναι, ούτε αυτά ξέρουν ποια είμαι εγώ. Ούτε που με νοιάζει, ξέρω μόνο ότι συμβάλλω στο δύσκολο έργο γιατρών και νοσοκόμων να σώσουν ζωές, που πολύ συχνά κρέμονται από μια κλωστή. Ή μάλλον από μια μετάγγιση αίματος.

Οποιοσδήποτε υγιής άνθρωπος σε γενικά πλαίσια μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Οι άντρες μπορούν να δίνουν κάθε τρεις μήνες και η γυναίκα κάθε τέσσερις, χωρίς καμία επίπτωση στη γενική τους υγεία. Δυστυχώς, εγώ δεν μπορώ να δίνω σταθερά, διότι ο αιματοκρίτης μου είναι στα κατώτατα όρια και συχνά πέφτει υπερβολικά. Όμως τον ελέγχω τακτικά και όταν είναι στις… καλές του, προχωράω άμεσα.

Η διαδικασία είναι απλή και απόλυτα ασφαλής. Ξαπλώνεις, συλλέγουν μια ποσότητα από το αίμα σου που ο οργανισμός αναπληρώνει γρήγορα και ξεκουράζεσαι για λίγο. Ύστερα σου δίνουν νερό, χυμό και σνακ για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Φυσικά, αν θέλεις να είσαι αιμοδότης θα πρέπει να κάνεις κάποιες απλές εξετάσεις για να δουν αν είσαι κατάλληλος. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να δώσεις αίμα, φρόντισε να διαδώσεις αυτή τη δυνατότητα σε αυτούς που μπορούν.

Δίνοντας ελάχιστο από το αίμα σου και το χρόνο σου, σώζεις μια ζωή. Υπάρχουν σχεδόν πάντα ελλείψεις από κατάλληλο αίμα για ασθενείς, με τραγικές συνέπειες. Μην αφήσεις να συνεχιστεί αυτό. Βοήθησε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείς να σωθούν. Σε μια εποχή που ακούμε συνεχώς για τροχαία και άλλα δυστυχήματα, μπορείς να βάλεις ένα λιθαράκι στη διάσωση των συνανθρώπων σου εύκολα και γρήγορα.

Τίποτα δε συγκρίνεται με αυτό που νιώθεις όταν ξέρεις ότι κάπου, κάποιος, έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή χάρη σε σένα.


₭ΑΤΕΡΙΝÂ

Φωτογραφία εξωφύλλου: Δείγμα της εικαστικής εκστρατείας μαθητών του Δήμου Παλλήνης, στα πλαίσια του προγράμματος Εθελοντικής Αιμοδοσίας, Απρίλιος 2019.

 

 

 

 

 

©Κατερίνα, Topicap 14/6/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: