Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η βιομηχανία έχει μπει πλέον για τα καλά στις ζωές των ανθρώπων. Στόχος είναι τώρα η μεγιστοποίηση της παραγωγής. Ο τρόπος, ωστόσο, δεν είναι ο προφανής. Δεν χρειάζονται μεγαλύτερες ή γρηγορότερες μηχανές. Χρειάζονται νέους ανθρώπους. Χρειάζονται ανθρώπους που μπορούν να λειτουργούν στους ρυθμούς των μηχανών, ανθρώπους που δεν αποσπώνται από θορύβους, ανθρώπους που μπορούν να ζήσουν μαζί με τις μηχανές, ανθρώπους που μπορούν να ζήσουν σαν μηχανές. Και κάπου εκεί, ξεκινά η «καταστροφή».

Μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του 19ου αιώνα που άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή των ανθρώπων έως και σήμερα είναι το τηλέφωνο. Ο λόγος γίνεται προφανώς για τον σκωτσέζο μηχανικό, επιστήμονα και εφευρέτη Alexander Graham Bell. Ο Graham Bell είναι γιος του Melville Bell ιδρυτής του κινήματος Visible Speech. Μία οργάνωση που είχε στόχο να μάθει τους κωφούς να μιλάνε με αντικείμενα που μπορούν να ακούσουν για αυτούς. Ο σκοπός της ήταν κάθε άλλο παρά φιλανθρωπικός. Ο βιομηχανικός εργάτης του 1860 είναι το πρώτο υποκείμενο που καλείται να δουλέψει σε ένα πολύβουο περιβάλλον. Ο κωφός λοιπόν είναι ο κατεξοχήν ανάπηρος της εποχής, είναι το σώμα που η μηχανή πρέπει να “διορθώσει” ώστε να αυξηθεί η παραγωγή.

Συνεχίζοντας, λοιπόν, ο Bell το έργο του πατέρα του και βασισμένος στον πρώτο φωνοαυτογράφο του Leon Scott πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 19ου αιώνα.

Ο Bell σε συνεργασία με τον Clarence J. Blake τον πατέρα της ωτολογίας σχεδιάζει τον φωνοαυτογράφο – αυτί, μία μηχανή κατασκευασμένη από ανθρώπινα κόκκαλα αυτιών.

Τα κόκκαλα αυτιών για την κατασκευή του φωνοαυτογράφου – αυτί τα έβρισκαν στα νεκροτομεία, στα αζήτητα νεκρών και σε ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν το αυτί τους για μία ευκαιρία στη μεγαλούπολη. Μία μηχανή που εκτός από τη χρησιμότητα της για τη θεραπεία κωφών αποτελεί και το gadget της εποχής με το οποίο οι αστοί διασκεδάζουν.

Λανθασμένα θα έκρινε κανείς τον Bell και τον Blake ως απάνθρωπους, που κατακρεουργούν το ανθρώπινο σώμα και δεν έχουν κανένα σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Οι προαναφερθέντες επιστήμονες όμως ζουν απλώς στην εποχή που πιστεύει ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μία ακόμα μηχανή. Μία εποχή που δε διστάζει να βάλει ανθρώπινα μέλη πάνω σε μηχανές αλλά και μηχανές σε ανθρώπινα σώματα. Το σώμα και η μηχανή είναι δύο αμοιβαία ανταλλάξιμες πραγματικότητες του 19ου αιώνα.
Για να χρησιμοποιείς εσύ και εγώ το smartphone και να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε με άλλους ανθρώπους έγιναν εφευρέσεις που ούτε καν τις φανταζόμαστε. Εφευρέσεις που απέτυχαν και εφευρέσεις που σήμερα εναντιώνονται στις αρχές και τις αξίες μας. Άνθρωποι έκοψαν τα αυτιά τους με ή χωρίς τη θέληση τους. Αστοί χρησιμοποιούσαν ανθρώπινα κόκκαλα αυτιών σαν τρόπο διασκέδασης στις νυχτερινές μαζώξεις τους.


ℇstella


 

 

 

 

 

©Estella, Topicap 2/8/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: