Ο Α.Φ. (Αντίθετη Φωνή), είναι σίγουρα ο καλλιτέχνης που αξίζει να μάθεις σήμερα. Με στοίχους που σε αγγίζουν τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ταλαντεύεται ανάμεσα στις λεπτές γραμμές για τις οποίες λίγοι είναι πρόθυμοι να μιλήσουν.

Έχοντας το πλεονέκτημα να τον αποκαλώ φίλο μου, τις προάλλες μου έκανε την χάρη να μου απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις, στα πλαίσια μιας γενικής συζήτησης με θέμα τη μουσική και -κυρίως- την ραπ.

Προσωπικά, πιστεύω πως είναι από τους πιο υποσχόμενους της γενιάς του και ανυπομονώ για όλα τα υπέροχα πράγματα που είμαι σίγουρη ότι θα κάνει.

Για τώρα, όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στον άνθρωπο πίσω από τη μουσική.

 

Τι σημαίνει “Αντίθετη Φωνή” ;

Ήθελα το όνομα που θα διαλέξω να δηλώνει αντίσταση. Στην αρχή είχα σκεφτεί αντίθετο ρεύμα, όμως μετά κατάλαβα πως μάλλον θα πήγαινε αλλού, και τότε μου ήρθε το “Αντίθετη Φωνή”. Είναι η φωνή που βγαίνει από μέσα μας, η φωνή των καταπιεσμένων. Μια -κατά κάποιο τρόπο- αντίσταση στο όλο σύστημα.

 

Η αλήθεια είναι πως αυτό το νόημα το βγάζεις και στα τραγούδια σου.

Ναι, πλέον όχι όσο θα έπρεπε όμως. Τον τελευταίο καιρό έχω κάνει μια στροφή προς την εσωτερίκευση, την εσωστρέφεια. Βέβαια, και αυτό από μια διαφορετική οπτική γωνία “εκπροσωπεί” ορθά το όνομα, την αντίθεση-αντίσταση. Ας πούμε όπως λέω στο Χειμώνα, που είναι περισσότερο προσωπικό από ότι κοινωνικό κομμάτι: “Τέλος σαν αμερικάνικα έργα. Θα είμαστε όλοι καλά και μαζί.”. Γιατί θα είμαστε, ρε φίλε, και να πάνε να γαμηθούν όλα τα υπόλοιπα. Κατάλαβες;

 

Γράφεις βιωματικά;

Κοίτα, γενικά, το ραπ σαν μουσική είναι βιωματικό, αλλά το βιωματικό για μένα δεν σημαίνει πως ό,τι γράφεις πρέπει απαραίτητα να τα έχεις περάσει εσύ. Δηλαδή παίρνεις ερεθίσματα από όλους τους ανθρώπους γύρω σου, καθώς και γενικότερα.

Γράφοντας, για παράδειγμα, ένα κομμάτι για την Ελλάδα και το τι γίνεται στην Ελλάδα, σίγουρα θα το γράψεις με βάση αυτά που έχεις καταλάβει εσύ, από πορείες που έχεις κατέβει, από άρθρα που έχεις διαβάσει, όμως και από πράγματα που έχεις δει και που έχεις ακούσει ενώ δεν ήσουν εκεί. Αλλά ναι, αυτά που γράφω κυρίως είναι για μένα και το πώς περνάω εγώ και οι γύρω μου.

 

Ποιος είναι ο στόχος σου για την μουσική σου;

Λοιπόν, ξεκινώντας να γράφω, κάτι που έχω ακόμα κιόλας, δεν ήταν να δώσω στους άλλους να σκεφτούν όπως σκέφτομαι (μιλώντας για το κοινωνικοπολιτικό κομμάτι). Αλλά να τους δώσω ερεθίσματα του στυλ: αυτό είναι έτσι ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Ότι είναι λάθος να είναι έτσι, άρα γιατί είναι έτσι;

Να μπει, δηλαδή, ο άλλος στη διαδικασία να σκεφτεί όταν του μιλήσω εγώ για το σύστημα που σε καταπιέζει, για παράδειγμα. Όχι να πει ότι το σύστημα είναι λάθος, αλλά, τι μου κάνει όντως το σύστημα και με καταπιέζει; Γιατί καταπιέζομαι; Γιατί πλέον η αγορά εργασίας είναι μια μέθοδος τρομοκράτησης του πληθυσμού; Γιατί πρέπει να είναι έτσι;

[Να είμαι αγχωμένος, να πρέπει να βγάλω μια δουλειά για να μπορώ να συντηρώ εμένα και να κολλάω και στους δικούς μου γιατί και οι δικοί μου τα βγάζουν δύσκολα. Ή ότι θα πάω σε αυτή τη δουλειά και άμα κάνω μαλακία μπορεί ο άλλος να με απολύσει όποτε θα πρέπει να πάω με τα νερά του]

Να μπει στο τριπάκι να σκεφτεί ότι αυτό που γίνεται, ρε παιδί μου, είναι λάθος και ίσως θα μπορούσε να γίνει κάπως διαφορετικά και ίσως να προσπαθήσει και ο ίδιος να το αλλάξει αυτό.

Τώρα όσον αφορά στα πιο προσωπικά κομμάτια, γιατί κανείς δεν γράφει -δεν θα έπρεπε κιόλας- μόνο σε ένα συγκεκριμένο στυλ και ούτε λέει μόνο συγκεκριμένα πράγματα… Ξεκινώντας είχα πει ότι μου αρκεί να το ακούσει κάποιος που δεν με ξέρει προσωπικά, που δεν με έχει δει ποτέ και να νιώσει αυτό που θα του πω ώστε ίσως να τον βοηθήσει κάπως. Τώρα αυτό έχει γενικευτεί λίγο.

Γράφοντας βιωματικά αλλά γενικεύοντας λίγο μέσω των στίχων μπορείς όντως να βοηθήσεις ορισμένα άτομα. Δηλαδή άμα μέσα από τους στοίχους παρουσιάσεις στον άλλο μια κατάσταση κοντά σε αυτόν και του πεις ότι μπορείς να βγεις με έναν τρόπο, μπορείς να κάνεις κάνεις κάτι συγκεκριμένο και να το απαλύνεις, μπορείς με αυτούς τους τρόπους να το ξεχάσεις και αυτό με τον καιρό θα αλλάξει,… Πιστεύω ότι μπορείς όντως να βοηθήσεις ανθρώπους έτσι, δηλαδή και εγώ έχω βοηθηθεί έτσι. Και με αυτό καλά ριζωμένο στο μυαλό μου ξεκίνησα και εγώ να γράφω με αυτό τον τρόπο. Και εγώ από το ραπ πήρα πάρα πολλά εξάλλου.

 

Υπάρχει κάποιος στη ραπ σκηνή που σε επηρέασε περισσότερο;

Αρκετοί. Και μου είναι δύσκολο να σου πω κάποιους συγκεκριμένα.  Μεγαλώνοντας, δημιουργώντας τον χαρακτήρα μου, που για μένα αυτή η πορεία άρχισε κάπου στο γυμνάσιο, με βοήθησε πολύ ότι άκουγα Ραψωδό Φιλόλογο, Βόρεια Αστέρια, Ήρωα και Άσαρκο (Γιατί, οκέι, Γαλάτσι μεγάλωσα και οι ΒΗΤΑΠΕΙΣ έπαιζαν πάντα στα ακουστικά). Μου έκανε καλό το ότι άκουγα κομμάτια που στην ουσία σου έλεγαν: Δεν πρέπει να ντρέπεσαι γι’αυτό που είσαι. Πρέπει να σέβεσαι και τον άλλο γιατί ο άλλος μπορεί να έχει περάσει χειρότερα. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν πολύ χειρότερα. Πρέπει να μην κάνεις μαλακίες ούτε στους φίλους σου, ούτε στους γονείς σου, ούτε στους δικούς σου γενικά, όπως και πολλά άλλα σε αυτά τα πλαίσια. Ε, αυτά λίγο πολύ με έβαλαν  σε ένα mentality του πώς να είμαι ένας “σωστός” άνθρωπος, για μένα.

Από εκεί και πέρα επηρεάστηκα αργότερα από ραπάδες όπως ο Explicit, o Anser κ.α. και εννοείται από το αμερικάνικο ραπ (που προσωπικά νομίζω ότι πρέπει να το ακούσεις για δεις τι όντως σημαίνει ραπ και χιπ χοπ και κουλτούρα) και περισσότερο από τον 2pac.

Γενικά, όμως, πιστεύω πως πρέπει να έχεις “ανοιχτό κεφάλι” ως προς τι θα ακούσεις γιατί μπορείς να πάρεις ωφέλιμα πράγματα από παντού.

 

Τι σημαίνει για σένα μουσική και πιο συγκεκριμένα ραπ:

Μουσική για μένα είναι πολλά πράγματα. Βοηθάει έναν άνθρωπο απίστευτα στη ζωή του. Το να ξεφεύγεις λίγο από τα προβλήματα και από το άγχος που έχεις στην καθημερινότητα είναι πραγματικά πολύτιμο. Το να έχεις κάτι που να μπορείς να βάλεις να ακούσεις μέσα στη μέρα σου και να σε χαλαρώσει. Από εκεί και πέρα μπορείς να μάθεις πράγματα, μπορείς να πεις πράγματα αν κάνεις μουσική, μπορείς να κάνεις νομίζω τα “πάντα” μέσα από την μουσική… Και -δεν ξέρω- μπορείς να φανταστείς έναν κόσμο χωρίς μουσική: Εγώ νομίζω πως όχι.

Τώρα το ραπ, κατά την γνώμη μου, είναι η πιο άμεση μουσική για να μιλήσεις στον άλλον. Από την άποψη ότι τα μέσα που χρειάζεται για να γίνει, είναι ελάχιστα. Το οποίο, βέβαια, δεν είναι πάντα καλό γιατί είναι τόσο “εύκολο” που βγαίνουν και πολλές μαλακίες αλλά, μιλώντας για τη θετική πλευρά, βγαίνεις και είναι σαν να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με αυτόν που σε ακούει, του μιλάς και του δίνεις να καταλάβει πού ζεις και πώς βλέπεις και νιώθεις τον κόσμο και τις καταστάσεις γύρω σου.

 

Πού θα ήθελες να φτάσεις: Ποιο θα ήταν το όριο που θα έλεγες “Εδώ είμαι οκέι.”;

Δεν ξέρω, να σου πω την αλήθεια. Δεν έχω σκεφτεί τι περιμένω να πάρω πίσω από το ραπ. Θέλω όσο γίνεται να “ακουστώ” μέσω του πόσο βοηθάω, αν βοηθάω, κάποιον. Οκέι, σίγουρα θέλω να με ακούσει κόσμος, αλλά γιατί γουστάρει και επειδή είμαι καλός, όχι γιατί θα πάω εγώ να πω είμαι ο Βασίλης, κάνω και ραπ. Για μένα τουλάχιστον δεν πηγαίνει έτσι.

 

Πώς αποφάσισες να βγάλεις κομμάτια στο διαδίκτυο;

Είπα ότι θα τα βγάλω γιατί είχα φτάσει σε ένα σημείο που έγραφα, αυτά που έγραφα μου άρεσαν και ένιωθα ότι θα ήθελα να τα ακούσει κάποιος άλλος πέρα από τους δικούς μου. Και είπα ότι θα μαζέψω λεφτά και θα πάρω μηχανήματα. Το όνειρο ξεκίνησε θέλοντας να φτιάξω ένα home-studio και να μάθω να κάνω μόνος μου τα πάντα. Εντάξει, μεταξύ μας, δεν πήγε και πολύ καλά αυτό… Αλλά ναι, ήθελα να τα βγάλω γιατί πίστευα ότι άξιζαν να ακουστούν.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από αυτά που έχεις γράψει;

Δεν μπορώ να σου πω ένα, και δεν μπορώ να σου πω σειρά άλλα αν έκανα ένα Top 5 σίγουρα θα ήταν μέσα το Γίνομαι, οι Φρίκες, ο Χειμώνας, το Ποια Ελλάδα και το Εδώ Καταλήγω.

 

Πού μπορεί να σε βρει ο κόσμος;

 Ο κόσμος μπορεί να βρει τα κομμάτια μου στο κανάλι μου στο Youtube, καθώς και στη σελίδα μου στο Facebook.

 

Υπάρχει κάτι τελευταίο που θέλεις να πεις;

Δύναμη και αλληλεγγύη σε όλους και προς όλους.
Ο χειμώνας είναι μέσα μας, μάγκες.


ℬασιλική

Photography credits: Κωστής Μορφόπουλος


 

 

 

 

 

©Βασιλική, Topicap 26/9/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: