Από μικρή ήθελα σε ό,τι κάνω να είμαι τέλεια. Να μην είχε κανείς να μου προσάψει το οποιοδήποτε ψεγάδι. Να μην είχα εγώ να μου προσάψω το οποιοδήποτε ψεγάδι. Ακόμα και όταν ζωγράφιζα, ήμουν τόσο προσεκτική να μην ξεφύγω από τις γραμμές, που εν τέλη αγχωνόμουν παρά διασκέδαζα… Και άμα τελικά το κακό συνέβαινε, δε μπορούσα να συνεχίσω σε αυτή τη ζωγραφιά γιατί δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει τέλεια.

Σταδιακά, μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι δε μπορώ να είμαι τέλεια σε όλους τους τομείς…. Και ότι μέχρι να βρω τον τομέα που μπορώ να είμαι τέλεια θα αναγκάζομαι να δοκιμάζω πολλά και διαφορετικά πράγματα.

Οπότε αναθεώρησα… Θέλω να είμαι τέλεια σε ό,τι επιλέγω εγώ να κάνω και όχι σε ό,τι αναγκάζομαι, λόγω συνθηκών, να πραγματοποιήσω. Δεν είναι κακό να μην είμαι τέλεια στα χρηματοοικονομικά αλλά είναι απαράδεκτο να μην είμαι τέλεια στην ιστορία που τόσα χρόνια σπούδασα.

Τι είναι, όμως, τέλειο; Είναι υποκειμενικό ή αντικειμενικό; Ποιος το ορίζει; Τελικά επιλέγω να κάνω πράγματα που μου αρέσουν ή αυτά που ξέρω ότι μπορώ να τα κάνω τέλεια; Έχω βάλει τον εαυτό μου έναν αέναο και εξαντλητικό κύκλο που δεν του επιτρέπει να  πειραματίζεται, που δεν του επιτρέπει να χάνει και να απογοητεύεται, που δεν του επιτρέπει εν τέλη να ζει.

Γιατί να είμαι τέλεια; Εμπεριέχει τη λέξη τέλος, οπότε όταν καταφέρω να είμαι τέλεια θα έχω φτάσει στο τέλος; Και μετά…;


ℇstella

Photography credits: Mary Zacharaki


 

 

 

 

 

©Estella, Topicap 20/10/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: