Ηχηρή ανάμνηση από την παιδική μου ηλικία αποτελεί, η μέρα που ο παππούς μου ο Χρήστος (συγγραφέας, ζωγράφος και ποιητής) ήρθε στο σπίτι ένα κυριακάτικο απόγευμα κρατώντας δυο σακουλές. Εγώ στα 7 τότε χρόνια μου η ιδέα του δώρου σημαντικού – ασήμαντου, μεγάλου – μικρού φάνταζε στα ματιά μου φαντασμαγορικό. Οι τσάντες ανοίγουν γρήγορα από τα μικρά μου χέρια και από μέσα ξεπροβάλλουν δυο βιντεοκασέτες. Άγνωστες στα μέχρι τότε παιδικά μάτια μου οι εικόνες που τις περιτύλιγαν μου φαίνονταν άσχημες, ανιαρές και κάπως σκοτεινές. Δεν είχαν ζωάκια, δεν είχαν χρώματα πολλά και δεν αναγνώριζα κανέναν από τους ήρωες και τις πριγκίπισσες που τόσο πολύ αγαπούσα. Και οι δυο αυτές ταινίες ήταν σκόπιμα μεταγλωττισμένες καθώς ο σκοπός του παππού μου ήταν να μεταφερθώ στο φανταστικό κόσμο τους χωρίς καμία δυσκολία. Τότε ήταν λοιπόν η πρώτη φορά που είδα το  “Χάρι Ποτερ και η φιλοσοφική λίθος” και τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η συντροφιά του δαχτυλιδιού”. Η πρώτη από πολλές χιλιάδες που ακολούθησαν μετέπειτα. Και οι δυο ταινίες με μάγευαν και με καθήλωναν μπροστά στην οθόνη για ώρες μεταφέροντας με στον κόσμο τους.

Σήμερα αν με ρωτάτε, στα 25 χρόνια μου πια, δεν έχουν αλλάξει και πολλά, σίγουρα ο χρόνος δεν είναι τόσο άπλετος ώστε να αφιερώνω ένα 3ωρο την ημέρα για να βλέπω ταινία, αλλά ένας μαραθώνιος Χάρι Πότερ και ένας Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (extended version, εννοείται) ανά έξι μήνες είναι δεδομένος πλέον στη ζωή μου.

Κοινό στοιχείο ανάμεσα στους δύο κατά τ’ άλλα πολύ διαφορετικούς κόσμους, είναι τα δύσμορφα πλάσματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, η μάχη μεταξύ του καλού και του κακού και κυρίως η χρήση της μαγείας ως καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη των γεγονότων. Πάντοτε με εντυπωσίαζε η μαγεία και πάντοτε την είχα συνδεδεμένη με τις αστείρευτες δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που αυτές οι ταινίες αν και επιστημονικής φαντασίας δε μου φαίνονταν τόσο ξένες, μη πραγματικές και άπιαστες (άλλωστε μέχρι να φτάσω 12 χρόνων περίμενα με ανυπομονησία το γράμμα από το Hogwarts, κάθε καλοκαίρι). Μέχρι και σήμερα άλλωστε, μαγεία αποκαλούμε την ικανότητα ενός ανθρώπου να “μπερδέψει” το μυαλό μας και να αποπροσανατολίσει τη σκέψη μας.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, και δεδομένου της λατρείας μου για τους δύο αυτούς κόσμους, όταν είδα στο πρόγραμμα των μαθημάτων του πανεπιστημίου μου το μάθημα : “Η μαγεία στη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία”, το επέλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη. Και εκεί είναι που όλα ξεδιαλύνονται και γίνονται όλο και πιο φαντασμαγορικά. Η μαγεία σαν έννοια όντως δεν είναι τόσο ξένη και τόσο άπιαστη. Η λέξη μάγος ή μάγισσα πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για να χαρακτηρίσουν ανθρώπους που είχαν δυνατότητες που ο κοινός νους δε μπορούσε να εξηγήσει. Μάγος τον 17ο αιώνα λεγόταν εκείνος που μπορούσε να εξηγήσει το ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο, να γιατρέψει έναν άρρωστο που οι μέχρι τότε δυνατότητες της ιατρικής δεν είχαν καταφέρει, ακόμα και εκείνος που ο τρόπος που μιλούσε μπορούσε να αποπροσανατολίσει τα πλήθη και να δώσει μία νέα οπτική σε ένα γεγονός ή σε μία κατάσταση. Ταυτόχρονα, οι μάγισσες της εποχής δεν ήταν τόσο αρεστές και θαυμαστές. Η γυναίκα μάγισσα ήταν εκείνη που δε μπορούσε να κάνει παιδιά, εκείνη που εμφανισιακά δεν ταίριαζε με τα πρότυπα της εποχής, εκείνη που ήξερε πώς να μιλήσει και να φέρει αντίλογο στο σύζυγό της. Αυτή που έπρεπε να την κυνηγήσουν και να την σκοτώσουν για να επικρατήσει και πάλι η τάξη στην κοινωνία.

Δεν είναι η στιγμή να σταθώ στις έμφυλες κοινωνικές διακρίσεις της εποχής αλλά στο γεγονός πως η μαγεία όντως δεν είναι κάτι το άπιαστο, από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε σαν έννοια, είναι απλά αυτό που δε μπορούμε να εξηγήσει ο κοινός νους.


ℇstella


 

 

 

 

 

 

 

©Estella, Topicap 27/10/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: