Η μαύρη λίστα του Hollywood.|Σαν Σήμερα

Η μαύρη λίστα του Hollywood.|Σαν Σήμερα

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Ο Δευτερος Παγκόσμιος πολεμος έχει λαβει τέλος και δίνει τη σκυτάλη στον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ. Ο φόβος για σοβιετική επιρροή ή και για εισβολή γέννησε εστίες καχυποψίας κατά μήκος των πολιτειών.

Πράγματι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στράφηκαν στην Αριστερά και τις ιδέες της. Έτσι, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, φοβούμενη τις απώλειες, έσπευσε να κατοχυρώσει την ασφαλή της θέση. Εκεί έρχεται ο πολιτικός ΜακΆρθυ και προτείνει ενα πλαίσιο,  το οποίο έμεινε στην ιστορία ως «Μακαρθισμός». Αυτό το πλαίσιο είχε ως στόχο του την αποσιώπηση οποιασδήποτε εκροής κομμουνιστικών ιδεών στο ευρύ κοινό.

Πώς θα το κατάφερνε αυτό; Στοχεύοντας, φυσικά, στα άτομα εκείνα που είχαν περισσότερη επιρροή στον πληθυσμό. Στο στόχαστρο, λοιπόν, μπήκαν -μεταξύ άλλων- άνθρωποι του θεάματος, δεδομένου ότι συχνά διακινούσαν επαναστατικές ιδέες. Οι κατηγορίες ήταν συχνά αυθαίρετες, χωρίς βάσιμες αποδείξεις και χωρίς πολλή σκέψη. Αρκούσε μια κατηγορία, κάτι που συχνά συνέβαινε λόγω προσωπικών αντιθέσεων και έτσι, άνθρωποι έχαναν τις δουλειές τους, καθώς αυτή η καταγγελία σήμαινε το κοινωνικό και επαγγελματικό τους τέλος. Πολλοί καλλιτέχνες, μάλιστα, έκρυβαν τις ιδεολογικές τους θέσεις προβάλλοντας έναν «δεξιό» εαυτό, με πρώτο παράδειγμα τη Λορέν Μπακόλ. Άλλοι αυτοεξορίζονταν, ώστε να γλυτώσουν τις κατηγορίες, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν.

Υπήρχαν όμως και αντιστασιακοί παράγοντες, όπως το παράδειγμα του Χίτσκοκ, ο οποίος προσέλαβε αριστερό πρωταγωνιστή, θέτοντας τον εαυτό του στην αντίπερα όχθη αυτής της άτυπης πολιτικής διαμάχης .

Η κατάσταση αυτή κράτησε περίπου μια δεκαετία,  γι’ αυτό και πολλές από τις ταινίες αυτής της εποχής, παρά τις αντιξοότητες, προέβαλε μια εικόνα της ελίτ κοινωνίας της Αμερικής (βλ. Τις ταινίες της Μέρλιν Μονρό).

Σαν Σήμερα, στις 25 Νοέμβρη του 1947, συντάσσεται η πρώτη λίστα με ονόματα δέκα σεναριογράφων και σκηνοθετών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για παρακίνηση επαναστατικών ιδεών. Αυτή η λίστα έμεινε στην ιστορία ως 《Η μαύρη λίστα του Χόλυγουντ》.


Ṃαίρη ₮ζέιν


 

 

 

 

 

©Μαίρη Τζέιν, Topicap 25/11/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: