Μετανάστρια για ένα όνειρο.

Μετανάστρια για ένα όνειρο.

Όταν ήρθαν και πέρασαν οι Πανελλήνιες και ας μην πω τι πήρα, κατάλαβα ότι δε θα συμβιβαζόμουν με μια σχολή που απλώς πέρασα. Ή αυτό που ήθελα ή τίποτα. Κι επειδή όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, θέλοντας και μη, πήγα στο εξωτερικό. Όπως όλοι οι μαθητές που μεταβαίνουν στο φοιτητικό στάδιο με διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που είχαν σχεδιάσει, δεν πολυκατάλαβα τι συνέβη. Ήξερα μόνο ότι στο τέλος της διαδρομής δε θα είχα ένα αδιάφορο πτυχίο.

Εμείς οι εξ Ελλάδος μπορεί να αγαπάμε τα ταξίδια, αλλά παθαίνουμε ένα κάτι τι όταν πρέπει να «ξεριζωθούμε». Το ότι αρκετές φορές έχουμε να αντιμετωπίσουμε επικρίσεις επειδή δεν περάσαμε στις Πανελλήνιες είναι το λιγότερο και με τον καιρό ξεθυμαίνει. Ακόμα και σήμερα, αν με ρωτήσεις αν μου αρέσει το μέρος που σπουδάζω, δε θα μπορώ να σου δώσω μετά βεβαιότητος μια γενική εικόνα. Υπάρχουν πράγματα που αγαπώ πολύ, κάποια άλλα που απλώς μου σπάνε τα νεύρα, πλέον συνήθισα και τα μεν και τα δε. Μάντεψε όμως, το ίδιο δε συμβαίνει και με τη χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα; Ναι, είναι μεγάλη απόφαση να φύγεις για το εξωτερικό. Ξέρεις ότι δε θα έχεις ακριβώς τη ζωή που σου έμαθαν από το λύκειο ότι «πρέπει» να έχεις ως φοιτητής.

Συχνά οι οικονομικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και θα πρέπει να δουλέψεις και να ξοδεύεις με σύνεση. Συχνά μπορεί να νιώσεις ζήλια για τα άτομα που σπουδάζουν στη χώρα τους και δε νιώθουν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Ποιος λέει όμως ότι δεν γίνεται να αισθανθεί κάποιος έτσι και εντός συνόρων; Στην τελική, είναι θέμα οπτικής γωνίας. Θα ανοίξεις τους ορίζοντες σου, θα γνωρίσεις άτομα που όμοια τους δεν είχες ξαναδεί και θα μάθεις να προσαρμόζεσαι με ευελιξία σε νέες συνθήκες. Θα αποκτήσεις εμπειρίες και ευκαιρίες που θα αποδειχθούν πολύτιμες. Θα καταλάβεις όμως και την αξία όσων άφησες πίσω, που πολλοί είναι αρκετά τυφλοί ώστε να τα θεωρούν δεδομένα. Δε μετανιώνω που βγήκα «έξω», όσο δύσκολο κι αν ήταν κι όσο κι αν καμιά φορά αποθαρρύνομαι. Το επάγγελμα των ονείρων μου με πλησιάζει όλο και περισσότερο και ανθρώπους καρδιάς μπορείς να γνωρίσεις παντού.


₭ΑΤΕΡΙΝÂ

Photography credits: Panos Kimpou


 

 

 

 

 

 

 

©Κατερίνα, Topicap 6/12/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: