Σαν Σήμερα, εγκαινιάζεται η ιστοσελίδα του YouTube.

Το YouTube είναι μία από τις πιο επιτυχημένες πλατφόρμες της τελευταίας δεκαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 από τους Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim . Τον Οκτώβριο του 2006 αγοράστηκε από τη Google και έως σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της.

Λίγα χρόνια μετά τη δημιουργία του, το YouTube αποτελεί πηγή εσόδων για πολλούς ερασιτέχνες (YouTubers) που παράγουν ολιγόλεπτα βίντεο με περιεχόμενο που τους αντιπροσωπεύει. Πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενοι Youtubers “πληρώνονται” μέσω του YouTube ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών (subscribers) στο κανάλι τους και τις θεάσεις (views) που έχει το περιεχόμενο τους. Τα έσοδα μπορεί να προέρχονται από εταιρίες που θα επιλέξουν να διαφημίσουν το προϊόν τους μέσω ενός βίντεο (sponsored videos) αλλά και τις διαφημίσεις που θα παίξουν κατά τη διάρκεια του βίντεο (ads). Ωστόσο, το να είναι ένα κανάλι επιτυχημένο δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο παραγωγός του βγάζει τόσα λεφτά ώστε να μπορεί να βιοποριστεί.
Στην Ελλάδα, το YouTube είναι ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος διασκέδασης. Το περιεχόμενό του ποικίλει από βίντεο με συμβουλές ομορφιάς μέχρι gaming κανάλια και vlogs. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και σειρές κωμικές με εβδομαδιαία επεισόδια αλλά και σειρές τρόμου όπου το κοινό καλείται να επιλέξει τη συνέχεια της ιστορίας. Τέλος, δεν λείπουν και οι ζωντανές εκπομπές όπου συζητιούνται διάφορα θέματα επικαιρότητας.

Η δημοτικότητα των καναλιών ποικίλει εξίσου με το μεγαλύτερο ελληνικό κανάλι να έχει φτάσει πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές. Κατά μέσο όρο τα πετυχημένα κανάλια στην Ελλάδα κινούνται από διακόσες χιλιάδες έως εξακόσιες χιλιάδες συνδρομητές, ενώ υπάρχουν κανάλια με δέκα και είκοσι χιλιάδες αλλά και μικρότερα. Λίγα είναι τα κανάλια όπου οι παραγωγοί τους βιοπορίζονται καθαρά από το περιεχόμενο τους στην πλατφόρμα.

Συχνό φαινόμενο στο ελληνικό YouTube αποτελεί οι καταναλωτές /  θεατές να δυσανασχετούν όταν ένα βίντεο περιέχει προώθηση προϊόντος ή έχει κάποια χορηγία. Δεν είναι λίγα τα σχόλια κάτω από τέτοια βίντεο σε επιτυχημένους και μη, Youtubers, που τους χαρακτηρίζουν «ξεπουλημένους» και σταματούν να τους παρακολουθούν και να τους υποστηρίζουν για αυτό το λόγο.

Ένα φαινόμενο που συνέβη πριν από λίγο καιρό το οποίο παρακολούθησα ενδελεχώς καθώς με παραξένεψε ιδιαίτερα είναι όταν ένας επιτυχημένος Έλληνας Youtuber αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στο κανάλι του την επί πληρωμή συνδρομή. Ο συγκεκριμένος εξήγησε με ένα ολόκληρο βίντεο ότι βάζει αυτήν την επιλογή στο κανάλι του για όποιον επιθυμεί να τον στηρίξει (το ποσό είναι 4,99/μήνα), ωστόσο το περιεχόμενο του καναλιού του δε θα αλλάξει και δε θα μειωθεί για αυτούς που δε θέλουν να πληρώσουν. Η μόνη αλλαγή θα ήταν ότι θα υπήρχε επιπλέον υλικό για τους συνδρομητές που θα έχουν πληρώσει. Οι αντιδράσεις σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων ήταν πολλές και ανεξήγητες. Πολλοί συνδρομητές αποφάσισαν να σταματήσουν να είναι εγγεγραμμένοι στο κανάλι του και ακόμα περισσότεροι “ξενέρωσαν” όπως αναφέρουν στα σχόλια κάτω από το βίντεο καθώς αυτό δεν ταιριάζει στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στο YouTube, γιατί το YouTube είναι “δωρεάν”. Τα σχόλια κάτω από αυτό το βίντεο επιχειρηματολογούν με βάση την ποσότητα δουλειάς του παραγωγού, τις ώρες εργασίας του,  το κατά πόσο περνάει καλά ή όχι την ώρα που εργάζεται και γίνεται μία ατελείωτη σύγκριση με άλλες δουλειές και κατά πόσο αξίζει να πληρωθεί η συγκεκριμένη. Τέλος, οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο από το κοινό αλλά και από συνάδελφους Έλληνες YouTubers οι οποίοι με τη σειρά τους χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή, απαράδεκτη, φιλοχρήματη καθώς και ότι εναντιώνεται στις αξίες του YouTube.

Το Youtube λοιπόν είναι ένα είδος δωρεάν ψηφιακής εργασίας που προσπαθεί να μετατραπεί σε αμειβόμενη αλλά αντιμετωπίζει ισχυρά εμπόδια. Εξαιτίας της ιδεολογίας ότι το περιεχόμενο του διαδικτύου είναι δωρεάν και για όλους. Ωστόσο αυτή η ελευθερία μπερδεύει και τον παραγωγό και τον καταναλωτή υπονομεύοντας την χρηματική αξία της εργασίας αυτής. Οι YouTubers προσπαθώντας, λοιπόν, να κάνουν το χόμπι τους και την ευχαρίστηση τους επάγγελμα διαθέτουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων σε υλικό (κάμερες, φώτα, μικρόφωνα, υπολογιστές, ειδικά προγράμματα μοντάζ) ώστε τα βίντεο τους να έχουν καλύτερη ποιότητα. Εν ολίγοις οι εργάτες του YouTube κατά βάση ζημιώνονται από αυτό.


ℇstella


 

 

 

 

 

 

 

©Estella, Topicap 15/2/20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: