Πώς να μετακινηθείς στο Βερολίνο. | Topic Travellers


Ας ξεκινήσουμε με τα πιο χρήσιμα.

Αν τύχει να περάσεις από το Βερολίνο και δεν έχεις ιδέα πώς να μετακινηθείς, το Google maps έχει φροντίσει γι’ αυτό. Βέβαια, αν έκανε καλά τη δουλειά του, δε θα έγραφα αυτό το άρθρο.

Στην πόλη αυτή υπάρχουν κάμποσες γραμμές μετρό (U-bahn), τρένου (S-bahn), τραμ και λεωφορείου. Σε περίπτωση που βγεις σε λάθος στάση, πάρε μια μπύρα από το κιόσκι ή τον αυτόματο πωλητή και χαλάρωσε. Σε περίπτωση που πάρεις λάθος συρμό, απόλαυσε τα χρωματιστά πλακάκια κάθε στάσης και βγάλε «ψαγμένες» φωτογραφίες. Σε περίπτωση που δε βρίσκεις καν τη γραμμή που πρέπει να πάρεις, ή την κατεύθυνσή σου στους πίνακες αναχωρήσεων, σπάσε το κινητό σου.

Ψυχραιμία κατά τ’άλλα.

Το Βερολίνο είναι τεράστιο, δεν ξέρεις ποτέ σε ποια περιοχή βρίσκεσαι ακριβώς κάθε φορά. Πάντως παντού θα βρεις άδεια μπουκάλια. Ο κόσμος στα μέσα ποικίλλει. Όλες τις ώρες θα βρεις μεθυσμένους, μαστουρωμένους, γκέι, λεσβίες,  ό,τι δε βλέπεις ποτέ στην Ελλάδα, προφανώς.

[Πρόσεχε όμως πόσο δυνατά μιλάς και τι λες. Γιατί μπορεί ο τυπάς που μοιάζει με Κινέζο δίπλα σου να είναι Έλληνας, κι εσύ να τον βρίζεις επειδή μυρίζει το κεμπάπ που τρώει στις 11 το πρωί.]

Απαραίτητη προσοχή, επίσης, στο σημείο των στάσεων λεωφορείου που αναφέρει το Google maps. Υπάρχει περίπτωση να περιμένεις σε ένα άκυρο σημείο χωρίς καν στάση, απλά επειδή το λέει η εξαιρετική αυτή εφαρμογή. Θα δεις το λεωφορείο να περνάει από το παρακάτω στενό ενώ εσύ το περίμενες 15’ στις 3:30 το πρωί για να πας αεροδρόμιο.
Τα δρομολόγια σε όλα τα μέσα έχουν μέγιστη αναμονή 10’, πέρα από τα νυχτερινά. Η δικαιολογία «άργησε το λεωφ» δε θα σε σώσει σε αυτήν την πόλη. Ελεγκτές δε μπαίνουν συχνά, όπως στη νεότερη Ελλάδα, αλλά μην το διακινδυνεύσεις. Υπάρχει εβδομαδιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα με 37 έουρος για τους φοιτητές.

Αυτά αρκούν για να συμπεράνουμε ότι στο Βερολίνο μετράει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.


ḚL

Photography credits: EL


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©EL, Topicap 9/3/20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: