Σκιαγραφώντας Την Αργή Καθίζηση.

Σκιαγραφώντας Την Αργή Καθίζηση.

Ανοίγει το στόμα σαν κάποια αρχαία απειλή, δεν λέει τίποτα, ανίκανο να εκφράσει την οποιαδήποτε οικεία ιδέα, εξαφανίζει με μία μικρή πνοή όσα δεν είχαν τον χρόνο να προσαρμοστούν στην νέα συνθήκη του. Η θαμπή μορφή του ξεδιαλύνεται αργά, αναλύεται τελικά ως ανάμνηση, απόηχος παλιάς αρχής παρακλαδιού που ποτέ δεν εξελίχθηκε.

Μα, τώρα, με τον πιο απρόσμενο τρόπο, αυτή η ξεχασμένη αντίληψη, αυτό το θαμμένο ένστικτο, η πολλών χρόνων πίσω σκέψη, πραγματώνεται ξανά, βρίσκει επιτέλους εύφορο έδαφος μετά από μακριά περίοδο νάρκης. Σαν σπόρος αναπτύσσεται με νέα κλαδιά, με ρίζες που σκάβουν σε όλο και περισσότερο όγκο, τυλίγοντας όλο και περισσότερα από όσα μέχρι τώρα παρουσιάζονταν στην σκηνή, πράγματα που μονοπωλούσαν την δική τους ορισμένη αντίληψη. Τα τυλίγει, τα πνίγει, τα αφομοιώνει, τα σπρώχνει πιο βαθιά, στις σκιές. Το ριζικό της σύστημα επικρατεί στο πρώτο στρώμα, βυθιζόμενο όλο και πιο βαθιά. Ο βλαστός παράλληλα απλώνεται στον αέρα πάνω, κρύβοντας σταδιακά τον ουρανό από όλες τις άλλες καταστάσεις του νου. Η απειλή, ως απειλή ερμηνευμένη, μολύνει χωρίς να συμβιβάζεται, ισοπεδώνει όπως ένας ιός που ξέρει, ωστόσο, πως δεν πρέπει να θανατώσει τον ξενιστή του.

Για λίγο νιώθεις τον ενθουσιασμό, έπειτα τον πνιγμό, ύστερα το πρήξιμο στα μάτια και τον πυρετό της παρατεταμένης συγκέντρωσης. Αλλοιώνεσαι, ξεχνάς, εξαφανίζεσαι από αυτήν την απλή πνοή. Και το στόμα αυτό ενσαρκώνεται με δικές σου σάρκες, αφήνοντας το κουφάρι του «μέχρι πρότινος» ερείπιο ανάμεσα στην βλάστηση και την καλυπτική λάσπη της νέας αυτής κατάστασης, τρέλας. Το ακατανόητο και το διαβρωτικό την καταδικάζουν, μα εσύ πια την υποστηρίζεις, όχημα ενός αυτοσκοπού θολού, μα ίσως αρκετά πειστικού, αρκετά ελκυστικού. Αρκετά αληθινού.


Ѻρέστης

Photography credits: Marina Lazari


 

 

 

 

 

 

 

©Ορέστης, Topicap 10/3/20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: