Όταν με ρωτούν αν προτιμώ τις πόλεις ή την εξοχή, από παιδί, απαντώ τις πόλεις. Κι όχι τις όποιες πόλεις, αλλά τις μεγάλες. Τις τεράστιες. Με τον πολύ κόσμο, και την κίνηση, και την φασαρία. Με τα βίαια προγράμματα, και το άγχος, και το θόρυβο. Τις πόλεις με τα ψηλά κτήρια, και τον πανικό, και τον κίνδυνο.
Κάποιοι με θεωρούν τρελή, άλλοι νέα και οι περισσότεροι παράλογη. Δεν με νοιάζει η γνώμη τους, ούτε και οι απόψεις τους με συγκίνησαν ποτέ. Είναι λίγοι, εξάλλου, αυτοί που μπορούν να καταλάβουν, έτσι δεν χαραμίζω εξηγήσεις στους πολλούς. Γιατί… Πολλοί μένουν στις πόλεις όμως ελάχιστοι, τελικά, τις ζουν.

Την εξοχή, από την άλλη, όσοι την έχουν την ζουν, καθώς η φύση δεν σου αφήνει επιλογή στο συγκεκριμένο. Και είναι πανέμορφη και μοναδική και σπουδαία. Αλλά υπάρχει κάτι τόσο ιδιαίτερο στην τρέλα μιας πόλης. Κάτι τόσο πολύτιμο σε εκείνη την υπερφορτισμένη στιγμή του άγχους και της πίεσης και της φασαρίας που απλά σταματάς για ένα λεπτό.
Ένα μόνο λεπτό καθώς κοιτάς γύρω σου και συνειδητοποιείς πως σε αυτό το μαγικό λεπτό δεν κοιτάς άπλα… βλέπεις. Και νιώθεις να ανήκεις κάπου. Νιώθεις να είσαι κομμάτι από κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου. Ένα λεπτό σαν όλα τα αλλά, κι όμως τόσο διαφορετικό, τόσο καθοριστικό. Αυτό το λεπτό που δεν ακούς τον κόσμο γύρω σου, αλλά την αναπνοή σου. Που δεν νιώθεις τον κόσμο γύρω σου, αλλά τους χτύπους της καρδιάς σου. Αυτό το λεπτό που επιτέλους έχεις κατακτήσει…την γαλήνη μέσα στο χάος.
Και να σου πω ένα μυστικό; Σε αυτό το λεπτό, νιώθεις ανίκητος.

Αυτό το λεπτό σκέφτομαι κάθε φορά που ακούω την ερώτηση. Αυτή την κατάκτηση, όλη τη μάχη μέχρι να τη φτάσω -και κάθε μάχη μέχρι να την ξαναβρώ.

Είναι εύκολο να βρίσκεις την γαλήνη στην εξοχή, στη φύση. Εξίσου σημαντικό, εξίσου πολύτιμο, όμως κατά τη γνώμη μου, αναμενόμενο.

Αλλά στις πόλεις… στις πόλεις η γαλήνη ζυγίζει αλλιώς. Στις πόλεις εκείνο το λεπτό ζυγίζει αλλιώς. Και να σου πω άλλο ένα μυστικό; Σε εκείνο το λεπτό, δεν νιώθεις μόνο ανίκητος… είσαι.

Και πες μου τώρα εσύ τι μπορεί να συγκριθεί με αυτό.


Βασιλική

Photography credits: Panos Kympou


 

 

 

 

 

©Βασιλική, Topicap 24/4/20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: