Εκκωφαντικοί μονόλογοι.

Εκκωφαντικοί μονόλογοι.

Από τότε που ανέλαβε στις ζωές μας σκηνοθέτης η καραντίνα, η καθημερινότητά μας αποτελείται κυρίως από μονόπρακτα, στα οποία, μάλιστα, νιώθουμε να μη συμμετέχουμε καν. Όταν το 2020 μέχρι τώρα σε έχει ξαποστείλει από τη σκηνή στη θέση του θεατή, δεν έχεις και πολλά περιθώρια να ακουστείς. Μήπως όμως ως θεατής, μπορείς να αξιολογήσεις καλύτερα το έργο που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου;

Το μονόπρακτο, λοιπόν, ξεκινάει με εκείνη να πίνει το καφέ της -πάντα τον ίδιο- και να κοιτάει έξω από το παράθυρο. Το βλέμμα της προδίδει ότι οι σκέψεις της ταξιδεύουν, μιας και προς το παρόν είναι το μόνο που μπορεί να ταξιδέψει. Στέλνει τη σκέψη της σε ό,τι βρίσκεται μακριά της και αγκαλιάζει ό,τι βρίσκεται κοντά της. Κι όμως, αν τη ρωτήσεις, ξέρει να σου περιγράψει αυτό που βλέπει έξω με κάθε λεπτομέρεια, ακόμα κι αν δε φαίνεται να το προσέχει. Πράγμα περίεργο, αν σκεφτείς ότι έχει αλλάξει τόσα σπίτια, που πλέον έχει χάσει το λογαριασμό. Οι οδηγίες του σκηνοθέτη είναι ξεκάθαρες: τα πράγματα έχουν αλλάξει, άρα πρέπει να αλλάξει κι εκείνη. Και η απάντησή της είναι να σηκώσει κεφάλι, συνεχίζοντας την κανονική της ζωή και την πορεία προς τους στόχους της. Ακόμα κι ας μην ξέρει πού ακριβώς θα την πάει, ακόμα κι αν ξέρει ότι δεν είναι και λίγη η δύναμη του σκηνοθέτη.

Της έχουν λείψει οι πράξεις εκείνης της άλλης παράστασης, εκείνης με τον χορό και τους κορυφαίους του και με τα σκηνικά που δε μένουν συνεχώς ίδια και απαράλλαχτα. Αλλά αν υπάρχει μια αλήθεια στο μονόπρακτό της, είναι ότι σύντομα αυτά που νοσταλγεί σιγά σιγά επιστρέφουν Μόνο που εκείνη θα ξέρει πια, ότι ο καθένας μας έχει πού και πού ανάγκη από τα καταδικά του μονόπρακτα.


Κατερίνα

Photography credits: Mary Zacharaki


 

 

 

 

 

©Κατερίνα, Topicap 8/5/10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: