Βολικός αντιρατσισμός.


Η δολοφονία του George Floyd έβγαλε στην επιφάνεια -ή μάλλον, μας θύμισε- ότι το κυρίως πιάτο στο μενού του ρατσισμού είναι η υποκρισία. Ή, με άλλα λόγια, ότι ο αντιρατσισμός έχει δυστυχώς δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Σαφώς ανακατεύεται το στομάχι μου όταν βλέπω κάποιον να υποστηρίζει αισχρότητες του τύπου “έξω οι μετανάστες/ας γυρίσουν στη χώρα τους/ αν δε σε ενοχλούν πάρε τους σπίτι σου”, ή “οι γκέι είναι λάθος της φύσης/ κυκλοφορούν και επηρεάζουν τα παιδιά μας” ή οτιδήποτε που αφορά μια άλλη ομάδα -συχνά μειονότητα- στην οποία τυχαίνει να μην ανήκει ο ίδιος.

Εκεί όμως που πραγματικά μου πέφτουν τα αυτιά είναι όταν αυτός ο ίδιος κάνει λόγο για το “ρατσιστικό καθίκι που σκότωσε τον μαύρο που δεν έφταιγε σε κάτι”. Όταν αυτός ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να μιλάει για κάτι που γίνεται στην άλλη άκρη της γης και που -ας μη γελιόμαστε- κατά βάθος δεν τον αγγίζει, αλλά όταν ο κατάφωρος ρατσισμός είναι δίπλα του, κλείνει τα μάτια και σφυρίζει κλέφτικα ή ακόμα χειρότερα τον υποστηρίζει. Όχι, ρε φίλε, είμαστε και ‘μεις οι πέντε-δέκα γραφικοί που δεν το δεχόμαστε.

Όταν έχει να κάνει με την αδικία προς οποιονδήποτε, τότε -ναι- είναι όλα ή τίποτα. Δε γίνεται κάποιος να υποστηρίζει μόνο αυτά που τον συμφέρουν ή να μη δέχεται την ισότητα για όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες, όπου κι αν είναι, ό,τι κι αν είναι, όσο κι αν δε «βολεύει». Και μάλιστα αυτοί είναι χειρότεροι από τους ξεκάθαρα και αναμφίβολα ρατσιστές, γιατί αυτοί τουλάχιστον δεν κρύβουν αυτό που είναι. Ή είσαι ρατσιστής με όλους ή δεν είσαι με κανέναν απολύτως. Δεν υπάρχει αντιρατσιστής αλά καρτ. Υπάρχει μόνο ο υποκριτής.

Το να υπερασπίζεσαι ενεργητικά τα ισότιμα δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως είναι κάτι που δε χωρά εκπτώσεις και μεταποιήσεις.


Κατερίνα

Photography credits: Nikos Tsip


 

 

 

 

 

 

 

©Κατερίνα, Topicap 6/6/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: